Karlovic servade sig vidare

Storservaren Ivo Karlovic lyckades idag slå ut sjundeseedade Fernando Verdasco med 3-1 i set. Kroaten, som är känd för sina monsterservar, tappade inte ett enda servegame under matchen. När Karlovic får ihop sina servar är han sylvass, detta har alla spelare som kommit i hans väg i årets Wimbledon fått erfara.  Han har hittills i årets turnering inte tappat ett enda servegame och totalt dunkat in 139 serveess.
I nästa omgång står världstvåan Federer för motståndet, könns som att det kan bli en högintressant match om Karlovic kan fortsätta serva som han gjort. Jag tror absolut inte Federer sover speciellt gott inför mötet med kroaten.

Hewitt-Roddick i kvartsfinal
En annan kvartsfinal kommer spelas mot de gamla rivalerna Hewitt och Roddick. Deras senaste möte slutade med seger för Roddick via två raka tiebreak. Båda spelarna imponerade i dag på olika sätt då de tog sig till en kommande kvartsfinal.
Roddick var helt omutlig mot tjecken Tomas Berdych, som stod för en riktigt fin insats i sin senaste match mot Davydenko. Första set lyckades amerikanen vinna i tiebreak och efter det var det bara en spelare på banan, segersiffrorna skrevs till 7-6,6-4,6-3.
Australiensaren Hewitt stod i sin tur för en makalös vändning mot servevolleyexperten Radek Stepanek. Hewitt vände underläge med 2-0 i set till seger. Stepanek verkade helt tappa spelet efter andra set och Hewitts vändning såg ut att vara tämligen enkel. I de tre sista seten mäktade Stepanek bara med att vinna 5 game.
Förutom Hewitt lyckades även Juan Carlos Ferrero ta sig vidare till kvartsfinal som oseedad. Spanjoren besegrade i sin fjärdeomgångsmatch fransmannen Gilles Simon i raka set. Det känns lite som att Ferreros rutin vägde tung i dagens match.

Övriga resultat från dagens matcher lyder enligt följande:

Novak Djokovic - Dudi Sela 3-0 (6-2,6-4,6-1)
Tommy Haas - Igor Andreev 3-0 (7-6(8),6-4,6-4)
Matchen mellan hemmahoppet Andy Murray och Stanislas Wawrinka är för tillfället inne i fjärde set, Murray leder med 2-1 i set och det står 4-4 i det fjärde.
Dessutom har vi en svensk dubbelspelare in action, Simon Aspelin är inblandad i en riktig thriller tillsammans med Paul Hanley mot det sjundeseedade paret Mirnyi/Ram. Den matchen bröts precis vid ställningen 2-2 i femte set på grund av mörker.

Federer återigen för svår

Att matchen mot Federer skulle bli nästintill omöjlig konstaterade de flesta redan på förhand, och trots att de två sista seten fick avgöras i tiebreak kändes det ändå ganska givet att det var världstvåan som skull gå segrande ur fighten.
Söderling servade riktigt bra och spelade stabilt men schweizaren var som vanligt helt omutlig på andra sidan nätet. I första set bröt Federer svenskens serve fram till 5-4 och kunde sedan enkelt serva hem setet. I andra set höll båda spelarna fokuseringen på topp i sina servegame och höll serven utan problem. Således fick setet avgöras i tiebreak där Söderling fick den bästa starten genom att lyckas vaska fram ett så kallat "minibreak". Men som så många gånger förr lyckades gräskungen höja sitt spel när det gällde som mest. Federer lyckades vända och vinna setet med 7-5 i tiebreak till slut. Innan dagens match hade  schweizaren en tiebreakstatistik på 13-5 i år och det var inga siffror han ville försämra.
Det var först i tredje set som Söderling fick chansen att bryta Federers serve. Vid ställningen 4-4 i game lyckades svensken vaska fram två breakbollar i världstvåans serve. Men återigen höjde Federer sitt spel och smällde in riktigt bra servar som var omöjliga för Söderling att returnera. När setet sedan skulle till att avgöras i tiebreak insåg nog de flesta vem som skulle vinna. Federer höjde sig på nytt och lyckades även vinna det andra tiebreaket med 7-5.
I sin helhet så tycker jag att svensken gjorde en väl godkänd turnering, han tog sig till fjärde omgången vilket är nytt personbästa i Wimbledon för Söderling. Jag sa redan på förhand att han fick en tuff lottning men han spelade sig stadigt fram till fjärde omgången genom att avfärda farliga motståndare. Väl i dagens match blev Federer för tuff, men trots nederlaget tycker jag att svenskettan spelade bra även i dag.
Nästa anhalt för svensken blir Swedish Open i Båstad, förhoppningsvis håller den goda formen i sig fram tills dess.

Tuff utmaning idag för Federer!

Skön vilodag för spelarna

Som bekant så är alltid första söndagen i Wimbledon spelfri om inte regnet skjutit upp schemat alldeles för mycket. Just i år känns vilodagen ganska välbehövlig då solen steker på i Wimbledon och gör det ännu tuffare för spelarna.
Med tanke på Söderlings magproblem har han säkert inget emot att få en extra dags rehabilitering inför morgondagens åttondelsfinal mot världstvåan Roger Federer. Vilken match det är upplagt för i morgon, om svensken får in servarna kanske han hota gräskungen.

Eftersom det var dålig uppdatering igår kan jag fylla i lite snabbt vad som hände på gräset i Wimbledon.

Vår svenske juniorstjärna Daniel Berta klev in i juniorturneringen. Det blev total kross för Berta som vann med 6-4,6-0 mot belgaren Yannik Reuter. Franska öppnavinnaren är förstaseedad i årets turnering och har alla chanser i världen att upprepa sin bedrift från Paris. Dock står väl australiensaren Bernard Tomic för favoritskapet.

På herrsidan stod Juan Carlos Ferrero för en miniskräll genom att slå ut semifinalisten från Paris, Fernando Gonzalez, i en tuff femsetare. Dessutom fortsatte Hewitt att imponera, han vann med 3-0 i set mot Petzschner och är nu klar för fjärde omgången.
I övrigt var det mycket väntade resultat där publiken mest kunde glädja sig åt Andy Murrays komfortabla seger mot Victor Troicki.

Nya designen på fötter

Nu är den nya designen klar. Det är en liten grässpecial som jag själv tycker är riktigt snygg. Mannen bakom sidan är Linus Grundström som verkligen gjort ett fint jobb. Jag tackar och bugar och hoppas att ni tycker att den är lika snygg som jag gör.

Hängig Söderling vidare

Robin Söderling visade återigen igen styrka genom att besegra den farlige spanjoren Nicolas Almagro trots att han var sjuk. Söderling, som såg ut att ha problem med illamående, kallade in trainern i början av tredje set och i fick då hjälp i form av några piller som skulle motverka hans problem.
Det syntes klart och tydligt att svensken var riktigt hängig på banan men trots det så servade han riktigt bra och kunde på så sätt hålla undan för Almagro. Det var egentligen bara i första sets tiebreak som Söderling kom under lite press då han lyckades rädda en setboll vid ställningen 6-5 för att sedan vinna med 9-7. Efter det lyckades han bryta den 48:e rankade spanjorens serve i de båda efterföljande seten och kunde sedermera vinna med 7-6,6-4,6-4.
Nu gäller det för Söderling att kurera sig på bästa möjliga sätt för att i nästa omgång kunna hota segraren mellan gräskungen Roger Federer och formstarke Philipp Kohlschreiber. Schweizaren leder deras match med 2-1 i set för tillfället efter att tysken precis spelat hem tredje set i tiebreak. En riktigt bra match måste jag säga där Federer tvingas kräma ut sitt bästa spel. Vem Söderling än får möta i nästa omgång så blir det en minst sagt tuff uppgift, men med tanke på vad svensken uträttat de senaste veckorna så går han absolut inte att räkna ut.

Halvsjuk Söderling vidare..

Ursäkta röran - vi bygger om

I fall det skulle vara några tekniska problem med bloggen för tillfället så beror det förmodligen på att designen är under ombyggnad. Kan lova att den blir riktigt snygg när den är klar.
Så länge hoppas jag alla har på tv:n och kollar på Söderling-Almagro. Just nu känns det lite som att det är fördel Söderling. Svensken hugger lite mer i spanjorens servegame.

Hewitt imponerar

Dagens spel börjar lida mot sitt slut och det börjar bli dags att summera. Dagens höjdpunkt enligt min mening var Hewitts stjärnsmäll mot femteseedade Juan Martin Del Potro. Hewitt gav ett smakprov på sitt gamla goda jag och vann i tre raka set vilket får anses som en ganska stor överraskning. Australiensaren trivs dock mycket bättre än världsfemman på gräs och har mycket mer erfarenhet av underlaget. Det spelade givetvis en stor roll i dagens möte då rörelseschemat och studsen skiljer sig väldigt mycket från andra underlag.

Murray frälser hemmapubliken 
Jag hade hoppats på att Ernests Gulbis skulle kunna ställa till med lite mer problem mot hemmahoppet men Murray var helt enkelt för bra för letten. Britten visade prov på ett riktigt brett register, kanske det bredaste på touren för tillfället. Enligt min mening är Murray taktiskt helt överlägsen och han har en förmåga att ändra spelstil och tempo precis efter hur han vill att matchbilden ska se ut.
Det fick Gulbis inte minst känna av idag då Murray allt som oftast drog ner på tempot och slog många djupa slicar som Gulbis hade svårt att gräva upp över nät med sin backhand. Trots att Gulbis servade väldigt bra så var hemmaspelaren där och returnerade på ett fantastiskt sätt nästan hela tiden.
Även servekanonen Andy Roddick tog sig vidare idag via 3-1 i set mot ryssen Kunitsyn, kanske är det upplagt för en semifinal mellan just Roddick och Murray.

Nu ser man med spänning fram emot Söderlings tredje match mot Nicolas Almagro klockan 13.00 i morgon. Go Söderling!

Härlig comeback av Brunström/Rojer

Svenske Johan Brunström stod tillsammans med dubbelpartnern Jean Julien Rojer för en riktigt fin vändning i första omgången av dubbelturneringen. De låg under med 2-0 i set efter att ha tappat båda de första seten i tiebreak mot hemmaspelarna Fleming/Skupski.
I tredje set var sedan svensken väldigt illa ute då britterna var två bollar från match i matchens tredje tiebreak. Men efter många om och men lyckades Brunström/Rojer klara sig ur problemen och vaska fram ett fjärde set. Väl där så lossnade det lite för det halvsvenska paret som vann de två efterföljande seten med 6-4,6-4 och kunde bärga en fin seger.
Som jag har sagt tidigare så verkar Brunström vara väldigt stark mentalt och han ger sig aldrig vad det än står på resultattavlan. Låt oss hoppas att Brunström/Rojer kan avancera ytterliggare någon omgång, det är de absolut värda!
I nästa omgång väntar dock tuffast möjliga motstånd i form av bröderna Bryan. Det blir verkligen någonting att bita i för Brunström.

Söderling gjorde vad som krävdes

Trots att den okände Marcel Granollers bjud på oväntat tufft motstånd så lyckades Robin Söderling stå pall för trycket och vinna en tuff fyrsettare. Spanjoren servade överraskande bra och följde även upp med fint spel från baslinjen. Han fick även med sig det första setet efter att ha lyckats ta vara på en breakboll i Söderlings serve. I andra set följdes spelarna åt hela vägen och setet gick således till tiebreak. Där var det svensken som drog det längsta strået och lyckades vinna efter stor dramatik med 9-7.

I dag var verkligen en sådan dag där svenskhoppet inte fick spelet att lossna, men han visade fin mental styrka och krigade sig igenom tredje och fjärde set och lyckades vinna med 6-4 respektive 7-5. I tredje omgången väntar tufft motstånd i form av shotmakern Nicolas Almagro. Spanjoren har bra tryck både från forehand och backhandsidan och det känns som att Söderling måste ta fram lite bättre spel än vad han visade i dag. Vad som talar för svenskettan är att Almagro har tvingats gå igenom två tuffa femsetare och kanske känner sig aningen sliten inför mötet.


Ännu har inget oväntat skett
Bortsett från Marat Safins sorti igår så har favoriterna presterat på löpande band. Ende seedad spelare att åka ut i dag var Rainer Schuettler som har haft en riktigt tungt säsong med många bakslag. Verkar verkligen som hans karriär börjar lida mot sitt slut. Annars kan jag meddela att Federer imponerade mot Garcia-Lopez och Djokovic tog sig enkelt vidare mot Greul.

Stjärnspäckat i Wimbledon

Snart drar tredje dagens spel igång i Wimbledon och som brukligt ska det spelas många intressanta matcher.
För svenskt vidkommande så sätter vi hoppet till vår ende stjärna, Robin Söderling, som inte borde ha några problem med att slå ut "Darin look a liken" Marcel Granollers. Granollers känns som en spelare som inte ska kunna hävda sig på det snabba underlaget i Wimbledon. Han är mer en spelare som försöker kriga sig till de flesta poängen igenom att bara hålla bollen i spel. Den spelstilen brukar inte vara speciellt framgångsrik på gräs och hard court.

Intressant schema
Dagens schema innehåller fyra mycket intressanta matcher på de två stora huvudbanorna. Det rör sig om bataljerna mellan Guillermo Garcia Lopez-Roger Federer, Sam Querrey-Marin Cilic, Simon Greul-Novak Djokovic samt Tommy Haas-Michael Llodra. Federer och Djokovic matcher känns lite som transsportsträckor där det gäller för de två toppseedade spelarna att hitta formen inför tuffare uppgifter längre fram i turneringen. De andra två matcherna kan däremot bli riktiga holmgångar mellan spelare som servar bra och spelar offensivt. Jag är helt övertygad om att det kommer att bjudas på mycket underhållande tennis. 

Safins sista match i Wimbledon(?)

Det är sagt att åters säsong blir den sista i Marat Safins framgångsrika karriär. Idag åkte han ur Wimbledon via förlust med 3-1 i set mot amerikanen Jesse Irvine. Den gode ryssen har absolut inte gått att känna igen på banan de senaste månaderna och dagens förlust var bara en i raden av debakel.
I Paris fick Safin mycket oväntat se sig besegrad av franske Ouanna i andra omgången och nu åker han alltså ut per omgående i Wimbledon. Jag tycker att det är riktigt tråkigt att det ska gå som det gör för Safin förtillfället, en så pass bra och färgstark spelare som den forne världsettan är förtjänar verkligen att avsluta sin karriär med mer stil.
Nästa destination för den tvåfaldige Grand Slam vinnaren blir gruset i Båstad, det vore riktigt kul både för oss i publiken och för honom själv om han lyckas prestera bättre i Sverige.

Kendrick lyckades pressa hemmafavoriten
Som jag har skrivit tidigare så är amerikanen Robert Kendrick en ganska vass spelare på snabba underlag. Det fick han visa idag då han lyckades roffa åt sig ett set i tiebreak mot världstrean Andy Murray. Skotten Murray kunde sedermera vinna matchen med 3-1 i set men Kendrick stod upp bra och bjöd publiken på fin tennis.
I övrigt så bjöd dagens matcher på riktigt väntade resultat, den enda skrällen var Safins uttåg.

Bra dag för Söderling

Robin Söderling vann idag med 3-1 i set mot Gilles Muller från Luxemburg. Jag tycker personligen att svensken gör en stadig insats mot Muller som hotade i början med sin tunga serve. Att möta en spelare som servar så pass bra som Muller kan lätt medföra att man blir stressad men jag tycker Söderling skötte dagens uppgift på ett riktigt bra sätt.
Trots underläge med 1-0 i set och 5-5 i game så höll han sig lugna och tog sedan vara på sina chanser i Mullers servegame. Till en början servade Muller ruskigt bra men svensken lyckades läsa av serven allt bättre dessto längre matchen led. På så vis skapade han sig tid att komma rätt till returerna och lyckades pressa Muller på ett helt annat sätt.
I och med Andreas Becks nederlag mot Granollers och Lopez förlust mot Karol Beck så ser lottningen fram till en eventuell fjärde omgång mot Federer riktigt ljus ut för Söderling nu. Han får i andra omgången möta Marcel Granollers, som är en typisk spansk grusspelare utan några stora vapen. Där borde svenskettan inte ha några problem alls tycker jag.

Bra start av Wimbledon för svenskhoppet..

Favoriterna levererar
Storfavoriten Roger Federer fick en tämligen behaglig resa fram till andra omgången via 3-0 i set mot Yen-Hsun Lu. Trots att jag tycker att Lu presterade ganska bra tennis så var han aldrig riktigt i närheten av att hota världstvåan Federer. Schweizaren inledde lite tveksam men blev mer och mer säker ju längre matchen led.
Alla seedade spelare med undantag av Feliciano Lopez och James Blake har tagit sig vidare på säkert sätt. De båda fick se sig besegrade något överraskande. Lopez förlorade en gastkramande thriller mot Karol Beck med 10-8 i femte set och Blake föll i tre raka mot den skickliga italienaren Andreas Seppi.
Blakes säsong har varit ett riktigt mysterium, han imponerade först stort under uppladdningen inför Franska öppna sen imponerade han på nytt under gräsuppladdningen i Queen´s och följde upp det med att åka ur direkt i Wimbledon. Jag har faktiskt ingen aning varför det blivit på det viset för Blake men kanske beror på att det knyter sig i de stora turneringarna när han vill lite för mycket.

Förste svensk vidare

Det svensk-australiensiska paret Aspelin/Hanley hade inga större problem med att besegra italienarna Starace/Fognini. Matchen slutade 6-1,6-4,5-7,6-4 och det måste kännas skönt för paret att få en ganska bra henomkörare i första omgången. Aspelin har en GrandSlamtitel sen tidigare i US Open och jag tror att han i par med Hanley har kapacitet att gå långt i Wimbledon. De kan i nästa omgång få möta det 10:e seedade paret Parrott/Polasek, givetvis en tuff utmaning men absolut inte omöjlig för Aspelin/Hanley.

Mindre än timmen kvar

Nu är det inte lång tid innan årets Wimbledonturnering drar igång. Spelschemat för dagen hittar ni via denna länken; http://www.wimbledon.org/en_GB/scores/schedule/index.html?promo=st_promo. Notera att schemat är satt efter brittisk tid vilket betyder att allt är en timme senare här i Sverige. Federer är alltså först ut på centercourten klockan 13.00 lokal tid vilket innebär klockan 14.00 här.
Vår förste och ende svensk som kliver in i singelturneringen, Robin Söderling, beräknas spela runt klockan 16.00 i dag svensk tid. Han går in på bana 1 efter matchen mellan Sharapova och Kutuzova, så ifall Sharapova gör processen kort eller vice versa så kan Söderlings match dra igång tidigare. Det känns som att Söderling ska klara av sin motståndare Gilles Muller utan större problem. Även om Muller har mycket bra serve och inte är helt oäven på de snabbare underlagen så tycker jag att Söderling har blivit så pass stark mentalt att han säkerligen är förberedd på en tuff match och kommer in med en bra attityd på banan.
Vi håller även tummarna för Simon Aspelin i dubbelturneringen. Han entrar banan klockan 13.00 tillsammans med Paul Hanley.
Det är väldigt svårt att sia om vad de kommer att sända på TV4 sport men jag skulle tippa att de drar igång med lite försnack, sen en kort sändning på någon match för at sedan sända Federer mot Yen Hsun Lu. Sen känns det som att de går över till Söderlings match när det börjar bli dags för spel på hans bana.

Kungen av gräs först ut på CC...

Det börjar närma sig

Wimbledon närmar sig med stormsteg, snart är det dags för första omgången och jag måste säga att jag är laddad till tänderna. Det snabba spelet på gräs faller precis i min smak och jag älskar när spelare försöker leta sig fram på nät.

Såg alldeles nyss en repris av finalen från 2001 mellan Ivanisevic och Rafter. Måste säga att den matchen väcker känslor i en som man inte trodde fanns. Ivanisevic nervositet i slutet är nästan sorglig att kolla på, det måste varit riktigt jobbigt för honom att serva för matchen i sista gamet och veta att man har förlorat 3 Wimledonfinaler förut. När han sedan slår två raka grova dubbelfel på sina två första matchbollar är det nästan hemskt att titta på. Jag är riktigt glad för kroaten skull att det slutade med seger och glädjetårarna som forsar ner från hans ögon efter matchen är oförglömliga.
En sådan match kommer nog aldrig upprepas, men skulle Murray komma till final och få möta kanske framförallt Federer så skulle det nog också varit något i en klass för sig. Publiken hade uppnått en extas som är svår att föreställa sig. Låt oss hoppas! (eller i allafall mig, hehe)

Kvalade in och vann

I st Hertogenborsch ATP-turnering lyckades Benjamin Becker gå hela vägen igenom kvalet och vinna turneringen. Han är hittills i år ensam om bedriften att vinna en turnering som kvalspelare. Finalen mellan honom och hemmahoppet Raemon Sluiter var speciell på många sätt. Sluiter blev nämligen den sämst rankade spelaren genom tiderna att ta sig till en ATP-final. Holländaren ligger för närvarande på en 866:e plats på rankingen.
Becker vann sedermera matchen ganska enkelt i två raka set med siffrorna 7-5,6-3.
Inte för att förringa spelarnas prestation men på något vis känns det ändå som att deras bedrifter får symbolisera vilken dålig standard det var på turneringen.
Även i Eastbourne var det en kvalspelare i final. Där handlade det om kandadensaren Frank Dancevic som jag tycker spelar ett väldigt underhållande spel med mycket servevolley och känsliga handleder. Dancevic stötte dock på lite för tufft motstånd i finalen,han mötte en Dmitri Tursunov i storform. Ryssen lyckades vinna matchen i två raka set efter att ha hållt alla sina servegame.

Ingen Nadal i Wimbledon

Trots att det har varit mycket snack om Nadals ömmande knän den senaste veckan har jag aldrig riktigt tagit det på allvar och trott att det var givet att han skulle komma till start i Wimbledon. Men under en presskonferens idag som tillkännagav spanjoren att han dragit sig ur turneringen på grund av sina skadebekymmer.
Världsettan har spelat två uppvisningsmatcher i veckan för att testa sina knän och båda matcherna har slutat i förlust och smärta för Nadal. Nu tvingas han alltså tacka nej och ger därmed Federer en ypperlig chans att ta tillbaka förstaplatsen på rankingen. Det var det knappast många som trodde innan säsongen, men nu kan det alltså bli verklighet om schweizaren vinner Wimbledon.
Jag tycker det är riktigt tråkigt att Nadal tvingas dra sig ur, inte för att jag gillar honom speciellt mycket men han tillför ändå riktigt mycket rivalitet och konkurrens gentemot Federer. Nu känns det lite som att Murray står som enda hot mot världstvåan.

Brunström/Rojer till final

Det går fortsatt bra för svenske Johan Brunström i dubbel. I dag vann han semifinalen i st. Hertogenborsch tillsammans med dubbelpartnern Jean Julien Rojer. De besegrade Marach/Skoch i två raka set och blev därmed klara för sin andra ATP-final denna säsongen.
För Brunström blir finalen hans fjärde i karriären. De tre tidigare har slutat med förlust så det vore skoj om det lossnade fullt ut så han fick bärga sin första ATP-titel. I finalen får paret dock svårast möjliga motstånd då förstaseedade Moodie/Norman står på andra sidan nätet. Moodie/Norman är i riktigt bra form för tillfället och nådde hela vägen till final i Franska Öppna.

Dags för Brunström att spänna musklerna i morgon!

Hela lottningen släppt

Lottningsträdet är nu helt klart på Wimbledons hemsida, för er som är intresserade så har ni länken här; http://www.wimbledon.org/en_GB/scores/draws/ms/index.html.
Ska jag vara helt ärlig så tyckar jag att Söderling har fått en skitlottning rent ut sagt. Han får möta "big servers" hela vägen fram till en eventuell fjärde match mot den bäste av dem alla, Roger Federer. Ska bli riktigt intressant att se vad han har för vapen mot Mullers serve i en första omgång till exempel. Jag kan tänka mig att Söderling kommer tvingas spela en hel del tiebreak i turneringen och då gäller det att fokus ligger på 100% varje poäng.
I andra omgången får Söderling förmodligen möta tyske Andreas Beck, även han har riktigt vass serve och tung forehand. Beck är en spelare som utvecklats riktigt positivt detta året och som verkligen är på gång. Det gäller för Söderling att vara förberedd mentalt för det kommer verkligen inte att bli några lätta matcher i början av turneringen.
Har skummat igenom lottningen lite och måste säga att det är riktigt många intressanta matcher redan i första omgången. För att ta ett exempel som även kan bli viktigt för svenskt vidkommande är matchen mellan Marcos Baghdatis och Feliciano Lopez. Vinnaren av den matchen kan mycket väl bli Söderlings motståndare i tredje omgången. Både Lopez och Baghdatis har gått långt i Wimbledon förut, Lopez har två kvartsfinaler på kontot och Baghdatis har en semifinal.
Jag är taggad till tänderna nu inför årets tennisfest! Får väl även passa på att säga trevlig midsommar till allt gott folk.

Tuff lottning för Söderling

Lottningen till Wimbledon avslutades nyligen och jag har försökt följa allt som rapporterats från turneringens hemsida. Det jag lyckades snappa upp gällande Robin Söderling var att han kommer ställas mot gräskungen Federer i en eventuell fjärde omgång. Jag får återkomma med mer info om Söderling när det finns tillgängligt.
Hur som helst så känns det kasst att han ska behöva möta Federer i en fjärde omgång om nu båda skulle ta sig dit. Jag tror att svensken har kapaciteten att slå flera spelare som är rankade före honom, men dock inte Federer. Men med tanke på vad Söderling ställde till med i fjärde omgången i Franska Öppna så är det väl i och för sig inte omöjligt.
I övrigt fick Nadal en mycket tuffare lottning än Federer då han får ta sig an Clement i första och Hewitt i en möjlig andra omgång. Dessutom lottades Andy Murray på spanjorens sida vilket gör att de kan mötas i en semifinal. En riktig nitlott för Nadal att lottas på samma sida som Murray då skotten känna mycket hetare än Djokovic för tillfället.
Federer i sin tur stöter på Yen Hsun Lu i första omgången. Av den tillgängliga informationen går också att läsa att Andy Murray ska möta amerikanen Kendrick i första omgången. Kendrick är inte alls oäven på underlaget och klingar det perfekt för honom så kanske han kan hota Murray i något set.

Brunström åter i semifinal

Paret Johan Brunström/Julien Rojer har verkligen lyckats bra under sin visit på ATP-touren. Nu har de återigen tagit sig till semifinal efter att ha besegrat Kas/Petzschner i en riktig holmgång. 12-10 slutade det avgörande supertiebreaket till stor svensk glädje.
Jag tycker verkligen det är roligt när en sådan kille som Brunström når framgång. Det är något han verkligen har förtjänat efter mycket hårt slit. Det känns som att svensken stora hunger och vilja spelar in en iktig roll i de viktiga matcherna då det kanske till och med är så att han vill vinna mer än motståndare. Attityden och kämpaglöden har i allafall gett resultat och det måste verkligen kännas skönt för svensken.

I övrigt tycker jag att veckans grästurneringar är ganska ointressanta. Om sista veckan innan Paris kändes seg så känns nästan denna veckan ännu segare, men nästa vecka smäller det med dunder och brak i Wimbledon. Tacka gud för det!
Det enda från tävlingsveckan som känns värt att rapportera är att den skadedrabbade cyprioten Baghdatis återigen tvingades kasta in handduken i gårdagens match mot Raemon Sluiter bara efter sju game. Vad det berodde på är ännu okänt men det är ingen hemligheten att Baghdatis har varit väldigt skadedrabbad. Förra året tvingades han tacka nej till OS på grund av en vristskada.

Tummen upp för ATP-tennis

Tänkte bara snabb passa på att ge lite positiv kritik till ATP:s nya design på deras hemsida. Den gör det verkligen enkelt för en att hitta snabba, intressanta fakta och även komma åt matnyttiga reportage. Främst av allt gillar jag den nya statistikbasen där det finns listor på det mesta man kan önska sig kring tennis.
För att ge en rolig fakta så leder Ivo Karlovic serveessligan via 485 ess på 26 matcher. Kanske inte helt oväntat att den gänglige kroaten har gått i bräschen i den ligan. För er som är intresserade så är adressen www.atpworldtour.com.

Söderling nr 13!

Okej, även för en arbetslös soffsittare som mig så är det väl att ta i att kalla denna bloggen för arbete. Men i vilket fall så har jag haft fullt upp med annat i tre dagar nu och har alltså inte hunnit skriva något alls. Men nu får det vara slut på "sommarlovet" och åter till vardagen.

Jag tänkte börja med att skriva några notiser om vad som har hänt under tiden som jag inte har skrivit.


Daniel Berta fick känna på hetluften i St. Hertogenborsh ATP-turnering. Han fick även ett mått på hur mycket arbete han har kvar att lägga ner för att slå sig in på seniortouren då han förlorade i raka set mot 265:e rankade Dirk Norman . Ingen tvekan om att helsingborgaren har den rätta viljan och potentialen att utvecklas till en ATP-spelare. Nästa destination för Berta är juniortävlingen i Wimbledon.


Svenskan Sofia Arvidsson var igång på WTA-touren förra veckan i Birimingham. Även hon fick bita i det sura äpplet och inse att hon har en bit kvar till toppen då hon besegrades av Anna Keothavong med 6-2,6-2.


Gammal är äldst, det ordspråket verkar verkligen gälla för tillfället för tyske veteranen Tommy Haas. Han stod för en riktigt bra turnering i Paris och lyckades följa upp det med en turneringsseger i Halle. I finalen slog han världsfyran Novak Djokovic med 6-1 i avgörande set.


Andy Murray blev historisk då han som första britt lyckades ro hem segern i anrika Queen´s Championship. Murrays servande var verkligen imponerande och i finalen slog han den sympatiske amerikanen James Blake.


Seedningen till Wimbledon släpptes idag. Kan meddela att vår svenske stjärna Robin Söderling seedas som nummer 13 i turneringen. Ska verkligen bli roligt att se om Söderling kan följa upp sensationen från Franska Öppna.


Hemmahoppet lever i Queen´s

Aldrig tidigare har någon från Storbritannien stått som slutsegrare i den anrika grästurneringen Queen´s championship. Men i år ser det riktigt ljust ut då världstrean Andy Murray idag ska spela en till synes enkel semifinal mot Juan Carlos Ferrero.
Murray imponerade stort igår då han servade som en gud och knappast tappade några poäng alls i sina servegame mot amerikanen Mardy Fish. Det känns som att Ferrero får vara glad för de strögamen han lyckas knyta åt sig idag mot skotten, som är i riktigt gott slag.
Den andra semifinalen mellan de goda vännerna från USA, Andy Roddick och James Blake, ser lite mer öppen ut på pappret. Fördel Roddick dock som har servat riktigt stadigt och varit bra i viktiga tiebreaklägen under hela turneringen.

Ska Djokovic få chansen att ta revansch på Kohlschreiber?
Det ska väl inte finnas på kartan att världsfyran Novak Djokovic förlorar mot kvalspelaren Olivier Rochus.
Däremot är det ganska öppet i kampen om den andra finalplatsen. Tommy Haas, som verkligen prickat en formtopp ställs mot Philipp Kohlschreiber som helt oväntat gav Djokovic respass i Franska Öppna. Jag skulle nog tro att Djokovic gärna hoppas på ett returmöte i morgondagens final. Men det återstår att se, klart är dock att det kommer bjudas på fin grästennis under dagen!

Djokovic vidare efter många om och men

Djokovic tog sig vidare i Halle först efter att ha räddat fem matchbollar mot fransmannen Florent Serra. Det var i andra set som serben hamnade under press efter att Serra lyckats bryta fram till 4-2. De tre första matchbollarna räddade "Noles" igenom bra servande vi d ställningen 5-2. När Serra sedan skulle serva hem matchen vid ställningen 5-3 lyckades Djokovic rädda ytterliggare två matchbollar och tillslut knyta åt sig gamet.
Efter den utsatta situationen så var det raka spåret till seger för Djokovic, som bara tappade ett game på resten av andra- och hela tredje set.
I övrigt så blev hemmaspelaren Andreas Beck klar för kvartsfinal efter att besegrat lucky losern Lukas Lacko i två raka set. Även belgiske kvalspelaren Olivier Rochus gjorde dessa herrar sällskap genom att besegra Philipp Petszchner med 6-2 i skiljeset.

Två amerikaner vidare i Queen´s club
Både Andy Roddick och James Blake blev i dag klara för morgondagens kvartsfinal i London. Roddick slog Lleyton Hewitt i två tuffa tiebreak medan Blake besegrade landsmannen Sam Querrey med 2-1 i set.
Hemmaspelaren Andy Murray motsvarade publikens förväntningar igenom att besegra spanjoren Garcia-Lopez med 6-4,6-4. Jag tycker annars att det är ganska kul att Garcia-Lopez spelar helt tvärtom flertalet av sina landsmän igenom att spela mycket servevolleyspel och försöka ta sig till nät så snabb möjligt.

Resultat:

Gerry Weber Open, Halle
Andra omgången
Novak Djokovic - Florent Serra 2-1 (5-7,7-5,6-1)
Andreas Beck - Lukas Lacko 2-0 (7-5,7-6(5))
Olivier Rochus - Philipp Petzschner 2-1 (5-7,7-5,6-2)

Queen´s championship
Tredje omgången
Andy Murray - Guillermo Garcia-Lopez 2-0 (6-4,6-4)
Andy Roddick - Lleyton Hewitt 2-0 (7-6(2),7-6(4))
James Blake- Sam Querrey 2-1 (6-4,4-6,6-3)
Mardy Fish - Feliciano Lopez 2-0 (6-1,6-4)
Ivo Karlovic - Nicolas Mahut 2-0 (6-3,6-4)
Juan Carlos Ferrero - Xavier Malisse 2-0 (6-4,7-6(4))

Berta gör debut på ATP-touren

Som SvD kunde rapportera sent igårkväll så har svenske stjärnskottet Daniel Berta tilldelats ett wildcard till grästurneringen i s- Hertogenbosch, Rosmalen. Toppseedad i turneringen är spanjoren Fernando Verdasco.



Tuff förlust för Dimitrov
Tyvärr hade jag en del äreenden att utföra igår så jag hann inte rapportera någonting om matcherna. Men tycker att det är på sin plats att rapportera hur det gick för superlöftet Grigor Dimitrov. Tyvärr åkte han på en tuff förlust mot Gilles Simon med 7-6,(7),7-6(5). Det är ingen överdrift att säga att bulgaren hade sina chanser, bland annat så hade han två setbollar i första set och ledning 4-2 i andra. Att döma av de sumpade chanserna så har "Griga" fortfarande en hel del att utveckla mentalt, men det är sådant som brukar växa fram alltersom man får mer rutin.

"Griga" på Centercourt

För er som aldrig sett 18åringen från Bulgarien spela tänkte jag bara lite snabbt meddela att han spelar som tredje match på Centercourten i Queen´s. Eurosport sänder turneringen men kan tyvärr inte garantera att matchen kommer sändas då turneringen kolliderar med Tour de France, som får lite TV-tid mellan 16.00-17.15.
Grigor "Griga" Dimitrov tar sig an Gilles Simon i vad som förmodligen kommer att bli en tuff match. Deras senaste möte slutade med seger för Simon via 7-5 i avgörande set.

Tysk dominans i Halle

Hemmafansen har verkligen fått valuta för pengarna idag då alla tyskar som klivit ut på banan har kunnat summera dagen med en seger. Det finns förvisso ett undantag och det är Björn Phau, men han mötte i sin tur landsmannen Philipp Kohlschreiber så det blev även tysk seger i den matchen.
Mest överraskande var det att Philipp Petzschner lyckades knäcka Fernando Verdasco i en tuff tresetare. Petzschner hade kniven på strupen i andra sets tiebreak då Verdasco hade tagit första set, men den knipan tog hemmaspelaren sig ur med bravur.
Från Queen´s måste tyvärr meddelas att den sympatiske fransmannen Sebastien Grosjean tvingades ge upp i början på andra set mot Juan Carlos Ferrero. Det är hans gamla skador som vägrar att läka. Enligt uppgift är det högra axeln som spökar för honom.
Enda seedade spelaren som fick lämna turneringen i London var unge letten Ernests Gulbis som oväntat förlorade mot grusgnetaren Alberto Martin. Gulbis har haft en usel säsong och jag går bara och väntar på när det skall lösa sig för honom igen. Trodde lite att grässäsongen skulle ge honom en nytändning men det blir tufft att ladda om efter dagens bottennapp.

Resultat:


Gerry Weber Open, Halle
Första omgången
Novak Djokovic - Simone Bolelli 2-0 (7-5,6-2)
Philipp Petzschner - Fernando Verdasco 2-1 (3-6,7-6(5),6-4)
Jo-Wilfred Tsonga - Fabrice Santoro 2-0 (7-5,6-2)
Jurgen Melzer - Arnoud Clement 2-1 (1-6,6-3,6-2)
Mischa Zverev - Joseph Sirianni 2-0 (6-2,6-4
Oliver Rochus - Fernando Vicente 2-0 (6-0,6-0)
Philipp Kohlschreiber - Björn Phau 2-0 (6-4,6-2)
Nicolas Kiefer - Viktor Troicki 2-0 (6-2,6-1)
Andreas Beck - Christophe Rochus 2-0 (6-3,6-1)

Queen´s Championship, London
Första omgången
Ivo Karlovic - Teimuraz Gabashvili 2-0 (6-3,7-6(11))
Alberto Martin - Ernests Gulbis 2-0 (7-6(9),6-4)
Juan Carlos Ferrero - Sebastien Grosjean (6-2,2-1) uppgiven
Steve Darcis - Paul Capdeville 2-1 (3-6,6-3,6-4)
Julien Benneteau - Daniel Koellerer 2-0 (6-3,6-4)

Andra omgången
Andy Roddick - Kristof Vliegen 2-0 (6-1,6-4)
James Blake - Ivan Ljubicic 2-0 (6-2,7-6(4))
Mardy Fish - Michael Llodra 2-1 (5-7,7-6(5),6-3)
Gael Monfils - Andrey Golubev 2-1 (6-3,3-6,7-6(5))
Feliciano Lopez - Denis Istomin 2-1 (7-6(3),4-6,7-6(5))
Sam Querrey - Kevin Anderson 2-0 (7-5,6-3)

Ingen Federer i Halle

National Post meddelade tidigare under dagen att Roger Federer valt att dra sig ur grästurneringen i Halle. Anledningen är inte helt oväntat att världstvåan vill återhämta sig lite extra inför Wimbledon.
Här har ni ursprungsartikeln om ni är intresserade:
http://www.nationalpost.com/sports/story.html?id=1678137 .


DC-kval i Helsingborg

Det är nu klart att Davis Cup matchen mellan Sverige och Rumänien kommer att spelas i Helsingborg i höst. Vinnaren i matchen stannar kvar i elitdivisionen medan förloraren åker ur. Riktigt positivt för mig att det blev Helsingborg då jag bor bara ett par mil därifrån. Underlaget är hardcourt vilket helt klart borde passa de svenska spelarna bättre. Hoppas intresset blir stort nu när Söderling och Berta skördat stora framgångar i Franska Öppna.

Bra matcher på CC i Queen´s

Tisdagen är full av intressanta möten både i London och Halle. På Queen´s club i London inleds spelet med matchen mellan två rutinerade herrar, nämligen Sebastien Grosjean och Juan Carlos Ferrero. Matchen innebär comeback för fransmannen Grosjean som har fått ett wildcard till turneringen. På meritlistan har han bland annat två finalplatser just i Queen´s och två semifinalerplatser i Wimbledon. Så det är inget snack om att han trivs på gräset med sina snabba fötter och sin lysande forehand.
I Halle är matchen mellan Jo-Wilfred Tsonga och Fabrice Santoro först ut på deras största arena. Matchen mellan de två fransmännen har stor kapacitet att bli riktigt underhållande. Santoro, som gör sitt sista år på touren, är känd som kanske den största trollgubben inom tennisen och Tsonga kan även han bjuda på riktigt fin tennis. Det fick bland annat bevittna när han fullständigt pulveriserade Nadal i fjol i Australian Open.
Övriga matcher på respektive spelplats ser ut enligt följande:

Queen´s:
Andy Roddick - Kristof Vliegen, James Blake - Ivan Ljubicic, Gael Monfils - Andrey Golubev

Halle:
Novak Djokovic - Simone Bolelli, Philipp Kohlschreiber - Björn Phau,
Viktor Troicki - Nicolas Kiefer

"Griga" vidare

Grigor "Griga" Dimitrov tog sig vidare till andra omgången av Queen´s Championship via en tuff tresetare mot spanjoren Ivan Navarro. 18åringen ligger för närvarande på en 344:e plats på rankingen men har tidigare i år spelat jämnt med världsettan Nadal och Gilles Simon. Dessutom har han besegrat meriterade Tomas Berdych så det är inget snack om att han har mycket tennis i sig. I andra omgången får han nu chansen att ta revansch på fransmannen Simon.
På tal om talanger så möttes de nya stjärnskotten Sam Querrey och Jeremy Chardy i en tuff match i Queen´s. Det var amerikanen Querrey som gick segrande ur bataljen efter att ha vunnit första set efter tiebreak och sedan få med sig ett sent break i andra set.
Från Halle noteras att Tommy Haas har bibehållit sin fina form från Paris. I dag krossade han Stefan Koubek från Österrike. Även Rainer Schuettler roade hemmapubliken genom att ta revansch på Marc Gicquel. I Franska Öppna fick tysken stryk med pinsamma 6-0,6-0,6-4 men idag vann han med 6-3,6-4. Det svänger snabbt inom tennisen!

Resultat:

Queen´s Championship, London
Första omgången
Denis Istomin - Ivo Minar 2-1 (3-6,6-1,6-2)
Ivan Ljubicic - Sergiy Stakhovsky 2-1 4-6,6-4,6-4)
Marcos Baghdatis - Jason Ward 2-0 (6-2,6-3)
Kevin Anderson - Fabio Fognini 2-0 (6-3,7-6(3))
Frederico Gil - Daniel Gimeno-Traver 2-0 (6-1,6-3)
Nicolas Mahut - Janko Tipsarevic 2-0 (6-0,6-4)
Paul Henri Mathieu - Andrei Pavel  2-0 (6-4,7-6(6))
Grigor Dimitrov - Ivan Navarro 2-1 (6-4,4-6,6-3)
Xavier Malisse - Pablo Andujar 5-0 uppgiven
Andrey Golubev - Bobby Reynolds 2-1 (6-2,4-6,7-6(3))

Gerry Weber Open, Halle
Första omgången
Tommy Haas - Stefan Koubek 2-0 (6-2,6-2)

De seedade spelarna imponerar

I Queen´s har tre seedade spelare varit igång hittills. Alla tre har kunnat lämna banan med seger i raka set. Mest imponerande av alla har den föredetta världsettan Lleyton Hewitt varit. Han släppte bara ett game mot Eduardo Schwank. Ganska tragiskt att se Schwank spela så dåligt som han gjorde, argentinaren hade en lysande juniorkarriär och spåddes en ljus framtid. Förra året presterade han också riktigt bra tennis och gick till fjärde omgången i Franska Öppna. I år trodde man att han skulle kunna blomma ut ordentligt och han nådde en 50:e plats på världsrankingen i februari, sedan dess har spelet totalt rasat samman och han har sjunkit ner till en 109:e plats på rankingen.
Även Garcia-Lopez vann stort mot Yen Hsun Lu. Lu, som kommer från Taipei, har varit tungt skadedrabbad den senaste tiden och har verkligen haft tufft att ta sig tillbaka.
Även i Halle har de seedade spelarna tagit sig vidare. Där handlar det om Tomas Berdych och Dmitry Tursunov som både två vann i raka set. Glädjande för den tyska hemmapubliken var det när Benjamin Becker skrällde och slog ut formstarke rumänen Victor Hanescu. Becker trivs bra på snabba underlag och vann matchen med 6-4,6-4.

Resultat:

Queen´s Championship
Första omgången
Feliciano Lopez - Robert Kendrick 2-0 (7-6(3),7-6(3))
Lleyton Hewitt - Eduardo Schwank 2-0 (6-1,6-0)
Guillermo Garcia-Lopez - Yen Hsun Lu 2-0 (6-1,6-1)
Gilles Muller - Joshua Goodall 2-0 (6-3,7-6(7))
Andreas Seppi - Robert Ginepri 2-1 (5-7,7-6(4),6-3)
Kristof Vliegen - Leonardo Mayer 2-0 (7-6(3),6-4)
Michael Llodra - Evgeny Korolev 2-0 (6-3,6-4)

Gerry Weber Open
Första omgången
Tomas Berdych - Jan Hernych 2-0 (6-4,7-5)
Dmitry Tursunov - Igor Kunitsyn 2-0 (7-5,6-4)
Benjamin Becker - Victor Hanescu 2-0 (6-4,6-4)
Florent Serra - Dudi Sela 2-1 (1-6,6-4,6-2)

Federer tillbaka till vardagen i Halle

Mästaren från Paris får inte många dagars vila innan han kliver in i grästurneringen i Halle, Tyskland. Med bara två veckor fram till Wimbledon gäller det att disponera tiden på gräset på bästa möjliga sätt. Vår svenske stjärna Robin Söderling har valt att inte tävlingsspela, han ska istället träna upp sig tillsammans med tränaren Magnus Norman.
Veckans turneringar, Gerry Weber Open i Halle och Queen´s Championship i London, är väldigt stjärnspäckade. I Halle heter de största namnen Roger Federer, Novak Djokovic, Fernando Verdasco och Jo-Wilfred Tsonga.
I London är Andy Murray. Andy Roddick, Gilles Simon och Gael Monfils de största stjärnorna.
Den regerande mästaren i Queen´s Rafael Nadal fick tyvärr lämna återbud på grund av sina slitna knän. I Halle är det superstjärnan Roger Federer som ska försöka försvara sin titel från i fjol, schweizaren har vunnit turneringen fem gånger på de senaste sex åren.
Jag tycker att det ska bli intressant att se vad supertalangen Grigor Dimitrov kan ställa till med i Queen´s club. Dimitrov, som senare i år även ska spela Swedish Open, har fått en ganska bra lottning med Ivan Navarro i första omgången och en formsvag Gilles Simon i en eventuell andra match.
Bulgaren Dimitrov tränas av svensken Peter Lundgren som har tränat spelare som Roger Federer, Marat Safin och Marcelo Rios förut. Enligt Lundgren så är Dimitrov, som erövrade juniortiteln i Wimbledon i fjol, en talang i klass med Federer. Men steget från talang till fulländad världstjärna är väldigt stort, det återstår att se om 18åringen lyckas ta det steget.

Kanske en blivande superstjärna?..

Två veckor av svensk succé är över

Innan Franska Öppna började var det inte många svenskar som vågade hoppas på någon större framgång för Robin Söderling. Inte blev förhoppningarna större när han lottades mot David Ferrer i tredje omgången och världsettan Nadal i en eventuell fjärde omgång. Men så här i efterhand kan man med glädje konstatera att 24åringen från Tibro gick från klarhet till klarhet.
I de första omgångarna gjorde han vad som förväntades av honom och tog sig enkelt vidare till en match mot grusspecialisten David Ferrer. När spanjoren knep första set efter ett jämnt tiebreak trodde de flesta säkert att svensken skulle vika ner sig. Men ack vad fel folk kunde ha, Söderling reste sig och spelade riktigt bra tennis för att ta de tre nästkommande seten och bokade in en match mot Nadal i fjärde omgången.
Efter den fina insatsen mot Ferrer var de flesta nöjda och belåtna med Söderlings turnering, han hade aldrig tagit sig förbi tredje omgången i en Grand Slam turnering förut. Svensken var som de flesta andra som möter världsettan redan uträknad på förhand. Men Söderling stod för en helt makalös insats och resten är redan historiskt.
Nu får svensken lite vila för att samla krafter inför Wimbledon som startar om två veckor. Det är en riktigt intressant tennisperiod vi har att se fram emot.
Redan imorgon drar grässäsongen igång med den klassiska och prestigefyllda turneringen Queen´s Championship i London. Startfältet är som vanligt starkt och det kommer garanterat bjudas på högklassig tennis.

Veckans tre i topp

1. Robin Söderling
Som han frälst oss svenska tennissupportrar och återfött ett nytt tennisintresse i Sverige som länge varit dött.

2. Roger Federer
För att rabbla upp alla hans rekord krävs nog större plats än ett vanligt A4. Riktigt kul att han fick vinna den så efterlängtade Roland Garros titeln. Federer är en välförtjänt mästare.

3. Daniel Berta
Efter bara två tappade set på hela turneringen stod det svenska löftet som segrare i Franska Öppnas juniorturnering tidigare idag. Stort, riktigt stort!

Veckans sämsta:

Rafael Nadal
Jag tyckte det var pinsamt att kolla på hans presskonferens efter förlusten mot Söderling. Han är i mina ögon en riktigt dålig förlorare som inte kunde erkänna Söderlings enastående spel utan skyllde på att han själv spelade dåligt. Dagen efter kom beskedet om att han får kliva av Queen´s för att vila upp sina slitna knän. Jag tycker att det luktar riktigt illa kring den storyn.

Federer visade sin briljans

Franska Öppna
Final
Roger Federer - Robin Söderling 3-0 (6-1,7-6(1),6-4)

Juniorfinal
Daniel Berta - Gianni Mina 2-1 (6-1,3-6,6-3)

Världstvåan Roger Federer kunde för en halvtimme sen lyfta den så efterlängtade Roland Garros troféen. Efter att ha haft lite problem på vägen fram till finalen spelade schweizaren återigen sin bästa tennis. Första set inleddes i ett rasande tempo och Söderling såg ut att vara tagen av stundens allvar. Svensken fick ingen ordning på sin serve och fick slita hårt i sina servegame. Det första setet rann snabbt ur händerna på tibroiten och slutade 6-1 till Federers fördel.
Väderleksförhållandena gynnade inte vårt svenska hopp, vinden ställde till det för hans uppkast och regnet gjorde bollarna tyngre och spelet långsammare. Men i andra set lyckades Söderling bemästra omständigheterna bättre och fick ordning på sina servar. Båda spelarna höll sina servegame och tog setet till ett avgörande tiebreak. Just tiebreak har varit något som har förekommit många gånger i spelarnas tidigare möten. Inför dagens match hade Federer riktigt övertygande plusstatistik gällande tiebreaks emot Söderling och det kan ha varit en viktig faktor inför andra sets tiebreak.

Schweizaren vann med hela 7-1 och tog ledningen med 2-0 i set, inte mycket tydde på att Söderling skulle kunna vända.

Så blev heller inte fallet och Federer föll ihop i tårar efter att Söderling skickat en serveretur i nät på världstvåans matchboll.

För mig är Federer den största genom tiderna, men självklart är det svårt att jämföra med föredetta mästare. Stort grattis både till Federer och Söderling som har stått för enastående insatser i turneringen!


Berta - världens bästa junior
Det blev i allafall en svensk seger i Roland Garros, Daniel Berta skrällde ordentligt och gick hela vägen i juniorturneringen. Fantastisk insats av Berta som bara tappade två set i hela turneringen. I finalen slog han hemmahoppet Gianni Mina med 2-1 i set på den stora Suzanne Lenglen banan. Det ska bli riktigt spännande att se vad löftet kan prestera på seniortouren i framtiden. Verkligen starkt gjort att vinna Franska Öppna för juniorer när man är ett år yngre än majoriteten av sina motståndare. Stort grattis även här! 


Head to Head inför finalen

Robin Söderling, vårt svenske hopp inför dagens final har mött dagens motståndare, fd världsettan, Roger Federer nio gånger tidigare. Samtliga möten har inneburit förlust för supersvensken. Om lite mer än två timmar ställs de mot varandra för tionde gången, men nu med helt nya förutsättningar. Federer som tappat lite av den spetskompetens han hade för något år sen och Söderling som är i sitt livs form kommer att bjuda alla tittare på en underbar show. Det är jag säker på. Trots att spelarna nu har andra förutsättningar är det kul att jämföra deras föregående möten, och här efter följer min egna statistikjämförelse dem emellan:

Ber om ursäkt om statistiken är lite sned, men det är ett litet fel på tekniken.

Robin Söderling, Sverige                                                     Roger Federer, Schweiz
                                                          Allmänt
25                                                     Ranking                          2
15 (2 februari 2009)                 Bästa ranking                    1 (2 februari 2004)
3                                             ATP-titlar i karriären              58
0                                       ATP-titlar den här säsongen      1
$3,307,332                                    Prispengar                       $46,588,210
24 år                                                   Ålder                               27 år
Monte Carlo, Monaco                        Bor                                  Bottmingen, Schweiz
193 cm/87 kg                               Längd/vikt                           185 cm/85 kg

          Head to Head
0            Matcher       9
1               Set            19
78           Game         113
581        Bollar          723
8             Break          23
43       Serveess       91
30       Dubbelfel        7


Tidigare möten:
2009ATP World Tour Masters 1000 Madrid
Spain
ClayR32Federer6-1 7-5
2008ATP Masters Series Paris
France
HardR32Federer6-4 7-6(7)
2008Wimbledon
Great Britain
GrassR64Federer6-3 6-4 7-6(3) 
2008ATP Masters Series Hamburg
Germany
ClayR16Federer6-3 6-2 
2008ATP Masters Series Miami
FL, U.S.A.
HardR32Federer6-4 3-0 RET 
2006ATP Masters Series Madrid
Spain
HardR16Federer7-6(5) 7-6(8) 
2005Halle
Germany
GrassR32Federer6-7(5) 7-6(6) 6-4 
2004Bangkok
Thailand
HardQFederer7-6(3) 6-4 
2004ATP Masters Series Canada
Toronto, Canada
HardR32Federer7-5 6-1
Källa: www.atptennis.com

Femte raka Grand Slam finalen för Federer

Om Söderlings finalplats kom som en praktskräll så får nästan Federers ses som motsatsen. Han har premunerat på finalplatser de senaste åren.
Att Roger Federer är en enastående tävlingsmänniska med en förmåga att lyckas få ut det bästa av sig själv i de viktigaste turneringarna kan väl knappast någon ha missat. Morgondagens final blir hans femte raka Grand Slam final och 19:e totalt. Sedan han tog sig till final för första gången i Wimbledon år 2003 har han alltså varit i final 19 gånger på 24 försöki de största turneringarna.

För att illustrera hans facit har jag gjort en liten tabell här under:


03-W(vinst)

04-AO(vinst), W(vinst), US(vinst)

05-W(vinst), US(vinst)

06-AO(vinst), FO(förlust), W(vinst), US(vinst)

07-AO(vinst), FO(förlust), W(vinst), US(vinst)

08-FO(förlust), W(förlust), US(vinst)

09AO(förlust), FO(spelas i morgon)


AO: Australian Open, FO: French Open, W: Wimbledon, US: US Open


Ja, ni ser ju själva hur dominant han varit inom tennisen det senaste decenniet. Trots att folk påstår att han är lite på nedgång och inte har presterat sin bästa tennis det senaste året har han alltså varit i varje Grand Slam final under just denna period. Jag är inte beredd att hålla med de som säger att han är slut, Federer har fortfarande samma stora spel i sig och har tar nästan alltid fram det när det som bäst behövs.

Schweizarens enda problem är att finna motivation och det kan man enkelt förstå om man slänger en titt på hans meriter. Han har under sin karriär tagit 58 titlar och varit i totalt 80 finaler.

En vinst i Paris är det enda som saknas på hans meritlista förutom ett OS-guld i singel. Enligt min mening är han fullt kapabel till att skriva in båda dessa meriter på sin meritförteckning, frågan är bara om han orkar hålla igång till år 2012. Det känns ganska avlägset ,men om han bestämmer sig för att satsa mot OS i London är jag övertygad om att han kommer att ha en stor chans att gå hela vägen.


Osannolik final för Söderling

24-årige Robin Söderling förbereder sig just nu för sin tionde final på ATP-touren sedan han blev proffs år 2001. Morgondagens final är tveklöst den största och hur det än går kommer hans insats i turneringen att toppa allt han tidigare åstadkommit i sin karriär.

Ser man tillbaka på svenskens tio finaler så har ingen av dem varit på grus, med det i åtanke förstår man hur stor och osannolik hans prestation varit i Franska Öppna.

Tibrosonens karriär har minst sagt varit väldigt brokig med många dalar och toppar. Han har varvat toppinsatser på banan med skandaler, bland annat har han hånat motståndare, domare och till och med sina dubbelpartners. Hans attityd har genom åren varit allt annat än bra vilket har påverkat hans resultat avsevärt.

Det är inget snack om att potentialen och alla bitar har funnits där men han har haft problem att kunna få ut sin fulla kapacitet. Söderling har nog Magnus Norman att tacka för mycket av sina framgångar de två senaste veckorna. Resultaten och på det sättet Söderling har tagit sig samman och knutit säcken i de kritiska lägena är ett tecken på att Normans stöd och råd har varit till stor hjälp. Det känns som att svensken har mognat en hel del det senaste halvåret.

Sina tidigare meriter har svensken nästan uteslutande tagit inomhus. Han har tre titlar, varav två inomhus i Lyon och en på inomhusmattan i Milano.

Söderling säger själv att grus är hans sämsta underlag, men jag tycker framgången i Franska Öppna och hans spelstil borde tyda på annat. Hans yviga swingar passar utmärkt på gruset där han får mer tid att ladda och även får träffa bollen högre upp, då bollen har en tendens att studsa högre och långsammare på underlaget. Hans spel är väldigt effektivt mot motståndare som spelar med mycket topspin, då kan svensken möta bollen högt vilket genererar mer kraft i hans slag. Söderlings enda brister ligger i fotarbetet och glidet på gruset, lyckas han bara träna upp det ännu mer så tror jag säkerligen att han kan skörda fler framgångar på gruset i framtiden.


Intressant fakta om Söderling under Franska Öppna:

Serveess: 52 st totalt. 5:a i Serveessligan

Snabbaste serve: 229 km/h. 3:a i turneringen.

Vunna bollar på motståndarens andraserve: 155. 2:a efter finalmotståndaren Federer.


Söderling - bättre än någonsin...


Rysk lördagsfest i Paris

Franska Öppna
Damfinal
Svetlana Kuznetsova - Dinara Safina 2-0 (6-4,6-2)

Dinara Safina, den ryska världsettan, som enkelt tågat fram genom omgångarna i årets upplaga av damernas Roland Garros ställdes idag mot kompisen och sjundeseedade Svetlana Kuznetsova. Safina som aldrig vunnit någon Grand Slam-titel fick inför mötet ses som favorit, men hon blev tvungen att slita stenhårt för nästan varje game. Till slut tog orken slut och Safina fick snubbla på mållinjen - återigen. För det var inte första, utan tredje gången som det ryska fenomenet tvingats lämna en Grand Slam-turnering som dyster finalförlorare. Tårarna kom, racket slängdes i marken. Ja, det gick knappast att gå miste om Safinas missnöje efter matchen. Samtidigt som Kuznetsova klättrade upp på läktaren för att fira titeln med sin tränare, satt världsettan på sin bänk med nedböjt huvud. När dagens vinnare sedan intervjuades direkt på centrecourterns grus kunde hon inte låta bli att nämna Safina.
- Dinara är fortfarande bäst i världen, men idag var hon för trött. Jag kan knappt inse hur stort det här är, men det är ett stort moment i min karriär, sa en överlyckligt ryska efter matchen.


Svenska flaggan vajar högst

Franska Öppna
Semifinal
Robin Söderling - Fernando Gonzalez 3-2 (6-3,7-5,5-7,4-6,6-4)
Roger Federer - Juan Martin Del Potro 3-2 (3-6,7-6(2),2-6,6-1,6-4)

Två svenska spelare till final, en i herrsingel och en i juniorsingel, man kan knappast tro att det är sant. Söderlings turnering blir bara mer och mer bragdartad, idag visade han återigen hur stark han är mentalt när han lyckades resa sig efter att ha tappat en 2-0 ledning i set och låg under med 4-1 i gamei avgörande set. Det svenska fenomenet tog sedan fem raka game och kunde sträcka händerna i luften och jubla efter att han slagit in en vinnande forehand.
Söderling inledde matchen bäst och såg till att diktera villkoren tack vare sitt tunga baslinjesspel. Svensken tog de två första seten med 6-3 och 7-5 och såg ut att kunna vinna i tre raka, men då hittade plötsligt Gonzalez träffen i serven och grundslagen. Chilenaren tog över mer och mer efterhand och Söderling såg ut att vika ner sig fysiskt.
Fernando Gonzalez tog alltså de två efterföljande seten och utjämnade till 2-2 i set, dessutom rusade han fram till 4-1 i game i avgörande. Resten av matchen vill nog Gonzalez helst glömma, Söderling kunde enkelt ta sitt eget servegame till 4-2 och efter några dåliga servar av Gonzalez så lyckades svensken även bryta tillbaka ett servegame från rutinerade Gonzalez. Efter det följde tre raka game till Söderlings favör och segern var bärgad. Stort, riktigt stort!
Som ni kanske visste har SVT köpt rättigheterna till finalen och dem kunde knappast hoppas på någon bättre motståndare till Söderling. I finalen väntar nämligen tidernas störste, Roger Federer.

Federer tangerade Lendls rekord
I och med segern mot Juan Martin Del Potro i dagens semifinal så tangerade Roger Federer Ivan Lendls rekord på 19 Grand Slam finaler. Vinner han även finalen på söndag tangerar han även Sampras rekord på 14 Grand Slam titlar och kan dessutom sålla sig till den lilla skaran som vunnit alla Grand Slam turneringar.
Helt fantastiskt av Federer att kunna koppla bort alla tankar och all press och prestera när det gäller som mest. Dagens match mot världsfemman Juan Martin Del Potro var allt annat än enkel. Argentinaren vann det första och det tredje setet och satte därmed oerhörd press på världstvåan som blev tvungen att vinna två raka set för att ta sig vidare.
Men precis som så många gånger förr lyckades Federer vända på steken och ro segrn i hamn via 6-1,6-4 i fjärde och femte set.
Nu blir det ett riktigt dilemma i finalen, jag vill så gärna att schweizaren lyckas ta denna chansen och skriva in sig i historieböckerna på ett helt speciellt sätt. Samtidigt står det som bekant en svensk motståndare på andra sidan nätet. Hur det än går så kommer det att vara blandade känslor härifrån bloggen, ärligt talat hoppas jag nog helst på Federer.

Berta i juniorfinal
Daniel Berta har imponerat stort i juniorturneringen och avvärkade idag Henri Laaksonen i den helnordiska semifinalen. Helsingborgaren vann i två raka set med siffrorna 6-4,7-5 och har hittills i turneringen bara tappat ett set. Som en liten intressant fakta kan berättas att setet han förlorade även var det första han spelade i turneringen. Det var i matchen mot niondeseedade Favundo Arguello från Argentina.
I finalen väntar nu elfteseedade hemmaspelaren Gianni Mina på söndag. Jag är inte riktigt säker på vilken bana juniorfinalen brukar spelas på men jag lovar att  återkomma när arrangörerna har släppt söndagens spelschema.

Största svenskdagen på länge

Senast vi hade en svensk spelare i en Grand Slam semifinal var år 2006. Då var det Jonas Björkman som nästintill  stapplade in på banan och var slagen på förhand mot Roger Federer i Wimbledon. Nu gäller det en fräsch och heltaggad Robin Söderling som har all chans i världen att nå söndagens final.
Fernando Gonzalez är på förhand en väldigt svår nöt att knäcka för Söderling, men det var Davydenko också och han avverkade svensken helt utan problem. Jag ser matchen som helt oviss med liten fördel för Gonzalez som har mer rutin från liknande situationer. Spelmässigt kommer svenskettan ha en ypperlig chans att vinna om han lyckas få samma tryck i slagen och samma längd som han haft tidigare under turneringen. Speciellt viktigt blir det att han lyckas bra med att hålla sina slag med längd mot chilenarens backhandhörn, då blir det svårt för Gonzalez att styra tillställningen.
Lyckas han inte med att undvika Gonzalez forehand blir förutsättningarna helt annorlunda. Kan knappast bärga mig innan matchen drar igång.

The new king of clay...

Nu eller aldrig för Federer
Det är inte att undra på att självaste Roger Federer är nervös och dras med sömnproblem. Sedan Söderling skrällde mot Nadal så är det nu schweizaren som är den store favoriten till att ta den stora titel han så länge hoppats på. Precis som Federer själv har sagt så tror jag inte att nervositeten påverkar honom när han väl kliver ut på banan. Däremot kan hans motståndare idag, Juan Martin Del Potro, verkligen sätta käppar i hjulet för världstvåan.
Argentinaren stod för en makalös utveckling under slutet av förra året och dn har inte stannat än. Del Potro känns mycket mer mogen och tålmodig i sitt spel och det känns verkligen som han är redo för dagens utmaning.
Men jag hoppas innerligt att Federer vinner så att han får chansen att skriva in sig i historieböckerna på nytt efter söndagens final.

Tuff utmaning idag för Federer!

Svenska framgångar på löpande band

Som om det inte vore nog med Söderling och Bertas semifinalplatser så har även stockholmaren Patrik Brydolf tagit sig till semifinal i juniordubbeln tillsammans med tjecken Radim Urbanek.
Tillsammans besegrade de britterna Devin Britton/Jordan Cox med 2-6,6-2,10-6. Juniordubbeln avgörs precis som vanliga ATP-dubbelturneringar med ett supertiebreak istället för ett vanligt set. Starkt jobbat Brydolf!

Finnkamp i Paris

Svensk tennis framtid har länge sett ganska mörkt ut men nu verkar vi kunna se fram emot lite ljusare tider. Daniel Berta blev nämligen precis klar för semifinal i Franska Öppna för juniorer. Söderlings framfart i herrturneringen har gett eko i hela Sverige och den har förmodligen även sporrat Berta till att spela sin bästa tennis.
I kvartsfinalen vann svensken övertygande mot hårdservande Richard Becker. Berta lyckades bryta tyskens serve i båda seten och kunde sedan alltjämt hålla undan och ta alla sina egna servegame.
I semifinalen stöter svensken nu på en annan nordisk spelare, Henri Laaksonen från Finland. Det kommer alltså utspela sig en riktig "finnkamp" på Roland Garros banor, något som får ses som väldigt ovanligt, speciellt när det står en finalplats på spel.
Knappast någon hade kunnat ana hur positiva Roland Garros veckorna skulle bli för svensk tennis, riktigt kul att Berta ger oss svenskar hopp om framtiden.

Moodie/Norman vaknade sent -  men med besked
Det var säkerligen inte många som trodde på att det oseedade paret Moodie/Norman från Sydafrika respektive Belgien skulle kunna hota bröderna Bryan i dagens semifinal. Tron på paret stärktes knappast efter första set som de förlorade med hela 6-0.
Men efter det kom paret igång ordentligt och överraskade amerikanerna, Moodie/Norman spelade stabilt i sina servegame och höll sig kalla när de kom under press. Andra set gick oväntat till deras favör via tiebreak.
I tredje set följdes sedan paren åt och tog sina servegame fram till att det stod 5-4 till Moodie/Norman. Då släppte bröderna Bryan för första gången i matchen breakbollar till Moodie/Norman, och den chansen var de inte sena med att förvalta. Slutsiffrorna skrevs alltså till 0-6,7-6(5),6-4 och storskrällen var ett faktum.

Federer två matcher ifrån att bli historisk

För mig är Roger Federer redan den störste genom tiderna men för dem som fortfarande tvivlar blir bevisen bara tydligare och tydligare. I och med dagens seger säkrade han en plats i sin tjugonde raka(!) Grand Slam semifinal. En helt sanslös prestation som förmodligen ingen kommer att göra om, och som om det inte vore nog med det så har han även chansen att tangera Pete Sampras rekord på 14 GS-titlar. Utöver det skulle en seger i Franska Öppna innebära att han vunnit alla fyra Grand Slam turneringar. Bara det vore ett sanslöst tecken och bevis på vilken stor spelare han är, Federer behärskar alla underlag och spelar så stilrent att man nästan blir tårögd emellanåt.

Nog med Federerhyllningar för detta inlägget, men ni som inte sett kvartsfinalen mellan Federer och Monfils förstår säkert vid det här laget vem som vann. Monfils stod för en bra insats i första set och hade även en setboll innan Federer kom loss och lyckas vinna med 8-6 i tiebreak.
Resten av matchen var transsportsträcka för världstvåan som på bästa sett lyckades ta tillvara på att fransmannen på andra sidan nätet började bli trött efter att ha sprungit fruktansvärt mycket under sina matcher.
I semifinalen får schweizaren nu möta en......

Formstark Del Potro
Ingen har hittills kunnat skaka den långe argentinaren än i årets upplaga av Roland Garros. Del Potro vann idag enkelt med 3-0 i set mot rutinerade Tommy Robredo. Spanjoren hade inte mycket att säga till om mot vad som skulle kunna beskrivas som säkerheten själv, Juan Martin Del Potro.
Med fem riktigt övertygande insatser i ryggen i denna turneringen känns det äntligen som att Del Potro är mogen att ta sig an Federer. Hittills har "kungen av Schweiz" 5-0 i inbördes möten och dessutom ett stort psykologiskt övertag men det skulle inte förvåna mig om Del Potro fick stopp på den förbannelsen på fredag.
Fantastisk uppvisning av denne unge man...

Söderling till drömsemifinal

Franska Öppna
Kvartsfinaler
Robin Söderling - Nikolay Davydenko 3-0 (6-1,6-3,6-1)
Fernando Gonzalez - Andy Murray 3-1 (6-3,3-6,6-0,6-4)

För den stora massan kanske inte Söderling-Gonzalez klingar speciellt mycket inför en Grand Slam semifinal. Men för mig är det rena drömmen, Gonzalez har varit en personlig favorit sen länge och Söderling fortsätter att frälsa oss svenska fans. Helt fantastiskt!

Söderling lekte med Davydenko
Ingen kunde väl förvänta sig att Söderling skulle göra processen kort mot skicklige ryssen Davydenko. Nog för att jag skrev att jag höll Söderling som liten favorit men jag kunde aldrig ana att han bara skulle bjuda ryssen på fem game. Söderling höll precis lika bra spelstandard(om inte lite bättre) idag som han gjorde i sina två senaste matcher i turneringen. Davydenko hade inga svar på Söderlings tunga spel och han verkade ganska häpen och konfunderad över vad som hände på banan.
Matchen var spännande fram till att Söderling räddat två breakbollar i första gamet via fina servar, sen var det svenskt för hela delen på banan. Söderling verkade inte på något sätt mätt efter segern mot Nadal. Fortsätter han spela så här har han absolut chansen att gå hela vägen, även om jag håller Gonzalez som stor favorit in för semifinalen på fredag.

Murray hade inte mycket att säga till om
Tyvärr missade jag matchen mellan krutpaketet Fernando Gonzalez och Andy Murray. Men enligt siffrorna så verkar Gonzalez fått Murray precis dit han ville. Gonzalez fick diktera med sin forehand och Murray fick springa förgäves. Dock har jag inte sett matchen så det är bara vad jag tror om matchbilden, fyll gärna i med kommentarer i kommentarfältet om ni har någon matnyttig fakta om matchen.
Riktigt kul att Gonzalez underhållande spel har burit frukt i denna turneringen och tagit honom ända till semifinal. Som svensk är man kanske tvungen att hålla på Söderling men jag hommer knappast att börja gråta om Gonzalez vinner.

Dramatiken stiger

Efter Söderlings superskräll mot Nadal känns det som att turneringen har gått in i en ny skepnad. Nu tror alla fullt ut på att dem kan vinna och ingen går säker.
Federer jagar sin första Roland Garros titel men han har verkligen inte imponerat och han får inte lika mycket gratis längre som han fick förr. Med det menar jag att spelarna som skulle möta honom för två-tre år sedan kände sig slagna på förhand, nu vet alla att det går att slå schweizaren som tvingas slita ännu hårdare på banan.
Det går inte att räkna ut någon av kvartsfinalisterna i årets turnering, förutom Tommy Robredo då kanske. Han har inte några vapen som krävs för att lyckas hela vägen enligt min mening. Spanjoren är en spelare som behärskar det mesta men som inte kan hota sina motståndare med några dödande slag.

Come on Robin!
I dag inleds kvartsfinalspelet med den väldigt intressanta drabbningen mellan Robin Söderling och Nikolay Davydenko. Med statistiken och en grym form i ryggen tycker jag Robin Söderling får kliva ut som liten favorit. Han har vunnit de två senaste mötena med Davydenko på grus. Om än efter tuffa tresetare.
Å andra sidan har Davydenko också imponerat och knappast behövt ta ut sig speciellt mycket. Svensken kan räkna med att få tillbaka minst lika många bollar som han fick mot Nadal och om Söderling inte lyckats bibehålla samma fina träff som i sina två senaste matcher så kan det mycket väl bli en tråkig historia för honom.
Svenskens insats mot Nadal var riktigt bra för svensk tennis och dess intresse, låt oss hoppas att han kan följa upp bedrfiten och trissa upp tennisfebern ytterliggare några grader.

Härlig kvällsunderhållning
Dagens spelschema avslutades med matchen mellan Andy Murray och Fernando Gonzalez. Som ni trogna läsare bör vet så är Gonzalez en av mina stora favoriter, hans forehand hade förmodligen kunnat rubba kinesiska muren, hehe.
Jag är kanske lite väl enögd i min bedömning av denna matchen men jag kan inte se hur Murray ska få stopp på chilenaren. Gonzalez trivs bäst på grus av dem två och har det spelet som passar bäst på grus. Murrays tunga serve och kontringsspel tycker jag passar bättre på snabbare underlag. Nej, denna match-upen tillhör min favorit, Fernando Gonzalez!

Ska Fernando Gonzalez kunna hota världsettan Nadal?

Federer vidare med nödrop

Det var inte utan problem som världstvåan Roger Federer bokade in en plats i kvartsfinalspelet. Hans motståndare, Tommy Haas, stod nämligen för en riktigt bra insats och tvingade upp Federer på hans bästa nivå.
Federer började matchen mycket skakigt och det var tyske Haas som gick segrande ur de två första jämna seten. Även i det tredje setet såg det ett tag ut som att Haas skulle gå segrande då han hade breakchans vid ställningen 4-3. Men då plockade schweizaren fram sin vinnarskalle och stod för ett enastående "insideoutslag" och räddade upp situationen. Det var istället Federer som fick det så viktiga servegenombrottet i tredje set efter en riktigt härlig duell där Haas tillslut skickade ett volleyslag ett par decimeter ut.
Efter det gamet gick allt världstvåans väg i takt med att tyske veteranen blev allt tröttare. Fjärde set slutade 6-0 till Federer efter att Haas tagit det väldigt lugnt i slutet av setet för att samla sina sista krafter till ett femte avgörande set.
Men det räckte inte hela vägen i det femte setet heller för tyskens del och vid ställning 2-2 gick Federer i från och kunde alltjämt defilera hem det avgörande setet med 6-2.

Skön seger för schweizaren!

Del Potro fortsätter att dominera
Franska hemmahoppet Jo Wilfred Tsonga har helt chanslös mot den unge argentinaren Juan Martin Del Potro. Precis som Maria Strandlund sade på eurosport så neutraliserade Del Potro franssosens tunga spel och vann enkelt med 3-1 i set.
Dessto mer glädjande för hemmasupportrarna var Gael Monfils seger över sjätteseedade amerikanen Andy Roddick. Segern skedde efter en del kontroversiella diskussioner gällande om man skulle fortsätta matchen eller inte på grund av mörkret som la sig över Paris himmel. Nu är det väldigt svårt att skaffa sig en uppfattning om hir mörkt det verkligen är via tv-rutan men jag böjer mig nog lite mer åt Roddicks håll som var rasande för att man inte avbröt matchen.
Jag tycker precis som Roddick att det var väldigt konstigt att man ens startade matchen då chansen att den skulle hinna slutföras var väldigt liten. Men all eloge till Monfils som klarade av förhållandena bäst och spelade riktigt bra tennis från baslinjen. I ärlighetens namn bör klart nämnas att Roddick inte hade haft någon chans hur ljust det än hade varit om matchbilden hade sett ut som den nu gjorde. Gael Monfils hade full kontroll över tillställningen och kunde enkelt vinna med 3-0 i set.

Davydenko nästa för Söderling
Matchen mellan Davydenko och Verdasco var den som slutfördes sist av alla igår och jag hann tyvärr inte skriva något om den igårkväll. Men faktum är att matchen var ganska ointressant och Verdasco stod för på tok för många misstag mot säkerheten själv, Davydenko. Man är lite rädd att matchbilden kan bli densamma i morgon mot Söderling då det inte hade varit speciellt konstigt om det hade kommit en reaktion från urladdningen mot Nadal.
Men förhoppningsvis kommer svensken upp i samma spelstandard och då blir det en hyperintressant drabbning som jag hoppas att alla får möjlighet att följa.14.00 startar den enligt spelschemat.
Efter Nadal och Verdascos uttåg igår så var idag Tommy Robredo siste man att bära den spanska fanan. Och det gjorde han verkligen med bravur när han slog ut tyske skrällen Philipp Kohlschreiber med 3-1 i set.

Resultat:

Franska Öppna
Fjärde omgången
Nikolay Davydenko - Fernando Verdasco 3-0 (6-2,6-2,6-4)
Roger Federer - Tommye Haas 3-2 (6-7(4),5-7,6-4,6-0,6-2)
Tommy Robredo - Philipp Kohlschreiber 3-1 (6-4,5-7,7-6(4),6-2)
Juan Martin Del Potro - Jo Wilfred Tsonga 3-1 (6-1,6-7(5),6-1,6-4)
Gael Monfils - Andy Roddick 3-0 (6-4,6-2,6-3)

RSS 2.0