Robin Söderling - Bäst i världen

Franska Öppna
Fjärde omgången
Robin Söderling - Rafael Nadal 3-1 (6-2,6-7(2),6-4,7-6(2))

Riktigt kul att kunna skriva att Robin Söderling precis stod för årets stjärnsmäll. Han fullkomligt knockade världsettan Rafael Nadal via 3-1 i set. En stor dag för svensk tennis och tennisen överhuvudtaget. Nadals långa segerrad i Roland Garros är nu raderad av en svensk, riktigt stort.
På sättet Söderling spelade var det helt rättvist att han vann, svensken fick verkligen ut maximalt av sin kapacitet och missade knappt en enda approach från forehandsidan. Söderling har haft en stor skräll på gång väldigt länge har det känts som och idag kom den äntligen. Det känns helt overkligt!

The new king of clay...

Gonzalez lekte med Hanescu
Är för exalterad för att skriva nu men kan lite snabbt konstatera att Fernando Gonzalez krossade rumänen Hanescu. Chilenaren har i och med 3-0 segern fortfarande inte släppt något set i turneringen.
Även Andy Murray är klar för kvartsfinal efter seger mot Marin Cilic, även den matchen slutade 3-0 i set.

Franska Öppna
Fjärde omgången
Fernando Gonzalez - Victor Hanescu 3-0 (6-2,6-4,6-2)
Andy Murray - Marin Cilic 3-0 (7-5,7-6(4),6-1)

Högintressant söndag!

I dag drar fjärde omgången igång med fyra riktigt högkvalikativa matcher. Man skulle kunna säga att dem gör en tjuvstart av andra veckan i Paris, för dagens matcher håller absolut så pass hög klass att de hör hemma i andra veckan. Tänkte att jag kunde säga ett par ord om varje match nu när det börjar dra ihop sig.

Fernando Gonzalez - Victor Hanescu
I dagens första match möts två spelare som ännu inte tappat något set. Mest imponerande är det kanske för Hanescu som har stött på riktigt bra spelare i form av Mikhail Youzhny och Gilles Simon.
Gonzalez i sin tur har inte satts på prov lika mycket så det är svårt att säga riktigt var han står. Men trots det så är jag övertygad om att Gonzalez kommer gå ut att styra och ställa med den bästa forehanden tennisen har skådat. Chilenaren har helt enkelt mer rutin av när det börjar dra ihop sig i de stora turneringarna.

Marin Cilic - Andy Murray
Ganska oviss match på pappret, jag hade tyckt att det var roligt om kroaten Cilic kan skrälla och vinna. Cilic är den spelare som vunnit med klarast siffror i alla sina matcher. Han har varit stekhet och kommer verkligen hota Murray, som också spelat bättre än nånsin på gruset i Franska öppna. Det är två långa spelare med tunga servar som möts, utöver det finns det många kontraster i deras spel. Murray är tillsammans med Davydenko de två säkraste spelarna på touren medan Cilic verkligen går för varje slag och kan spela med lite för små marginaler emellanåt.

Fernando Verdasco - Nikolay Davydenko
Vilken dag för tennisälskare! Verdasco-Davydenko är en i raden av trevliga matcher som det bjuds på. I denna drabbningen ska det verkligen bli intressant att se vad ryssen kan göra mot Verdasco. Jag tror att det kommer bli en riktigt tuff och lång match där det är omöjligt att sia om vem som segrar.
Verdasco har varit framme i kvartsfinal eller bättre i alla Mastersturneringar samt Australian Open i år, det är kanske ett tecken som talar för honom.

Robin Söderling - Rafael Nadal
Dagens höjdpunkt för oss svenskar! Come on Robin! Riktigt rolig match, antagonisterna ställs mot varandra igen men nu är förutsättningarna helt olika sedan senast. Då var Söderling i halvtaskig form och med brustet självförtroende, nu är han helt uppumpad av självförtroende och har riktigt gryende form.
Vet inte riktigt om det är möjligt men jag hoppas verkligen Söderling kan pressa världsettan. Det gäller för svensken att inte bli stressad av att väggen på andra sidan får tillbaka nästan alla bollar i spel utan det gäller att försöka fortsätta mala tunga slag.

Till sist måste jag bara få uttrycka min frustration över vad eurosport sysslar med. Det är ju helt j---a sjukt att dem sänder nån skitkass motorsport istället för tennis när den är som bäst. Va i h-----e har dem köpt rättigheterna till turneringen för?!!! Är det för att retas med oss tennisintresserade.. Aja, man kan väl bara skratta åt skämtkanalen.


Serbiens finalhopp föll tungt

Ingen andra vecka för världsfyran
Novak Djokovic, en av världens fem bästa spelare, ställdes idag mot tysken Philipp Kohlschreiber. Spelet stämde inte för serben, som föll tungt i tre raka set. All heder till Kohlschreiber som gjorde en riktigt bra match och spelade på en hög nivå matchen igenom, men Djokovic var verkligen inte sig själv idag. Han svarade för hela 38 unforced errors, vilket är på tok för mycket i en tresetare. Den siffran pekar inte på att Djokovic är dålig utan att koncentrationen var riktad på något annat idag, möjligtvis nästa match, och det går inte att tänka så när man spelar på en såhär pass hög nivå. Man kunde lätt läsa av på Djokovic min efter matchen att han var otroligt besviken, och det är lätt att förstå honom. En del experter har nämligen sett honom som ett stort finalhopp i årets upplaga av Roland Garros, och att då ryka redan i tredje omgången måste vara en enorm besvikelse. Men det är bara att gå vidare för att sedan lyckas bättre i Wimbledon om ett par veckor istället. Kohlschreiber får möta spanjoren Tommy Robredo i fjärde omgången.

Roddick - fransmännens största fiende
James Blake svek sina amerikanska fans genom att åka ur redan i första omgången. Andy Roddick går däremot som tåget och efter en snabb tresetare i dagens tredje omgång mot hemmaspelaren Marc Giquel, kan han börja se fram emot nästa match mot en annan fransman, Gael Monfils. Just Monfils vann tidigare idag mot österrikaren Jurgen Melzer med 3-1 i set.

Följ Mathieu - Federer live på Eurosport
Efter att få se en hel del damtennis under den inledande veckan, blev jag otroligt nöjd när jag nyss slog på tv:n. Eurosport sänder nämligen den otroligt spännande matchen mellan Paul-Henri Mathieu och Roger Federer. Fjärde setet ska snart börja och världstvåan Federer leder med 2-1 i set. Om ni har möjlighet tipsar jag om att slå på tv:n, för det bjuds på underhållning i hög klass.

Mer info om matchens utgång kommer efter machen slut.


Ferrer avklarad, dags för Nadal

Söderling till åttondelsfinal efter bragdmatch
Idag väntade en av årets svåraste uppgifter för det för tillfället enda svenskhoppet Robin Söderling. Spanjoren David Ferrer på dennes favoritunderlag, grus, såg inför matchen riktigt svårslagen ut och att säga att det blev en lätt match för Söderling är väl att ta i. Eftersom Eurosport valde att sända Giro d Ítalia, för att sedan följa upp med en dammatch under Söderlings match, missade jag nästintill hela matchen. Att missa den matchen var en stor besvikelse för vad jag har kunnat läsa mig till på olika hemsidor ska Söderling ha gjort en riktigt bra match. I fjärde omgången, eller bättre sagt åttondelsfinalen väntar världens bästa tennisspelare, i Rafael Nadal. Och Söderlings statistik mot just Nadal talar väl inte för honom. Senast de möttes var i Masters-turneringen i Rom tidigare i år. Då lyckades svenskettan bara ta ett game innan matchen var över, och tittar vi ännu längre tillbaka har Söderling aldrig vunnit ett set mot Nadal på gruset. Men i den här formen kanske Robin kan sätta lite käppar i hjulet för Nadal, som glidit igenom de tre första omgångarna alldeles för enkelt. Jag hoppas, och har även en känsla av att Söderling kommer visa sina fans att han är en kommande topp 10-spelare, när sammandrabbningen äger rum på söndag. Men även om Robin har en tung dag på jobbet i övermorgon tycker jag att han gjort en otroligt bra insats i årets andra Grand Slam-turnering, vilket glädjer mig. Kommer sitta vinkades med svenska flaggan hemma i soffan på söndag, och hålla tummarna för att Söderling ska göra ytterliggare en grym insats.

Nadal betydligt piggare ben än Söderling
Som jag skrev tidigare fick Söderling kämpa riktigt hårt för dagens vinst, och det såg även länge ut som att det skulle bli en femsetare. Även om Söderling vunnit sina matcher dessförninnan i tre raka set har han ändå fått ta ut sig relativt mycket, och jag skulle bli riktigt förvånad om hans kropp inte säger ifrån ikväll. Rafael Nadal har däremot bara glidit igenom de tre första omgångarna. Idag väntade förre toppspelaren Lleyton Hewitt, men han hade inte så mycket att säga till om mot Nadal. Hewitt lyckades bara ta fem game innan han fick ta i hand med världens för tillfället i särklass bästa grussspelare.

Hanescu överraskade mot Gilles Simon
Gilles Simon vann förra och enda grusmötet mot Victor Hanescu, och han var klassad som favorit när de nu ställdes mot varandra igen. Men Hanescu fortsätter att spela riktigt bra tennis, och efter tre mäktiga set av rumänen fick han välförtjänta applåder av publiken. Han spelade riktigt solid tennis hela matchen och det var aldrig något riktigt snack om vem som skulle vinna matchen. För Sveriges del är detta en tråkigt besked då vi ska möta just Rumänien i kvalomgången till Davis Cup, och tillsammans med Victor Crivoi kan Hanescu ställa till det för oss senare i sommar. Men det är naturligtvis kul att det gå bra för honom, även om jag tror att det tar stopp mot Fernando Gonzalez i nästa omgång.


Skriver som vanligt ner övriga resultat här nedan för er statistiker:

Franska Öppna
Andra omgången
Novak Djokovic - Sergiy Stakhovsky 3-0 (6-3,6-4,6-1)
Tredje omgången
Nikolay Davydenko - Stanislas Wawrinka 3-1 (6-3,4-6,6-3,6-2)
Philipp Kohlschreiber - Juan-Carlos Ferrero 3-2 (6-4,2-6,6-4,6-7(3),6-3)
Marin Cilic - Radek Stepanek 3-0 (6-1,7-6(4),6-3)
Fernando Verdasco - Nicolas Almagro 3-0 (6-2,7-6(4).7-6(8))
Andy Murray - Janko Tipsarevic (7-6(3),6-3 uppgiven)
Fernando Gonzalez - Josselin Ouanna 3-0 (7-5,6-3,7-5)

Tufft test för Federer

Skicklige grusspelaren Jose Acasuso ställde till med problem för världstvåan Roger Federer. Schweizaren, som jagar sin första titel i Franska Öppna fick verkligen kniven på strupen i efter att Acasuso vunnit andra set och rusat fram till 5-1 i tredje. Då storspelade Federer och tog fem raka game till 6-5 innan Acasuso kunde fixa ett tiebreak. Väl i tiebreaket hade Acasuso inte en chans. Federer krossade argentinaren, som förmodligen var mycket besviken på sig själv efter att ha tappat sin stora ledning. I fjärde set gick sedan luften ur ordentligt för Acasuso och Federer kunde slutföra matchen enkelt via 6-1 i fjärde set.
Måste ändå säga att grusspecialisten Acasusos spel är värt stort beröm och han satte verkligen press på Federer med hjälp av tunga forehandsslag och stabilt spel från backhandssidan. Federer i sin tur slappnade av alldeles för mycket och hade många svackor i matchen, men när han väl tar sig samman är han enastående bra. Vändningen från 1-5 i tredje set var verkligen ett styrkebesked och klarar schweizaren bara av att vara fokuserad i hela sina matcher i fortsättningen av turneringen blir han verkligen ett stort hot.

Del Potro imponerar stort
Acasusos landsman, Juan Martin Del Potro, krossade serben Victor Troicki i tre raka set. I tredje set kom inte ens Troicki upp på tavlan och Del Potro vann alltså med 6-0. Fortsätter femteseedade argentinaren att spela så här bra blir han verkligen att räkna med i nästa vecka när turnering ska till att avgöras.

Publiken kunde vidare glädjas åt hemmaspelaren Jeremy Chardys framfart, han besegrade italienaren Simone Bolelli i en tuff femsetsmatch.


Resultat:

Franska Öppna

Andra omgången

Roger Federer - Jose Acasuso 3-1 (7-6(8),5-7,7-6(2),6-1)

Juan Martin Del Potro - Victor Troicki 3-0 (6-3,7-5,6-0)
Jeremy Chardy - Simone Bolelli 3-2 (6-2,6-3,4-6,4-6,6-1)
Maximo Gonzalez - Andreas Seppi 3-0 (7-6(8),6-3,6-3)
Igor Andreev - Martin Vasallo Arguello 3-2 (1-6,7-5,5-7,6-3,6-4)
Tommy Robredo - Daniel Gimeno-Traver 3-0 (6-4,6-4,6-3)
Nikolay Davydenko - Diego Junquiera 3-1 (4-6,6-3,6-0,6-2)



Ouanna frälste hemmapubliken

Wildcardspelaren Josselin Ouanna stod för en magisk insats när han besegrade den evige talangen Marat Safin med 10-8 i femte avgörande set i en match som varade i fyra och en halv timme. Hemmapubliken var helt vild matchen igenom och duade ut Safin efter noter. Samtidigt bjöd ryssen på stor underhållning när han hetsade och pushade på publiken att bua honom, underhållning när den är som bäst!
Matchen var annars inte speciellt välspelad av Safin som stod för katastrofalt många missar och hade det jobbigt att hålla ihop spelet. Det föringar dock inte hemmaspelaren Ouannas insats, han kämpade tappert och var aningen uträknad när Safin hämtat upp ett 2-0 underläge i set och dessutom skaffat sig ett tidigt break i femte set. Ouanna gav sig inte och kämpade ifatt och tillslut förbi. Helt klart den mest dramatiska matchen hittills i årets turnering och det kommer att krävas riktigt mycket för att toppa den.

Bragdmatch av fransmannen..

Söderling vidare
Vårt svenska hopp Robin Söderling gjorde vad som förväntades av honom och förpassade Denis Istomin ur turneringen efter tre raka set. I tredje omgången väntar nu snabbe David Ferrer som fick slita hårt för att besegra tyske Kiefer. Matchen gick till fem set innan Ferrer kunde knyta ihop säcken och tillslut vinna med 6-2 i avgörande. Ska bli väldigt intressant och se vad Söderling kan göra mot Ferrer, svensken brukar ha svårt att gå långt i de stora turneringarna men det känns som att han har en bra chans att slå Ferrer som inte imponerat speciellt mycket under årets grussäsong.

Resultat:
Franska Öppna
Andra omgången
David Ferrer - Nicolas Kiefer 3-2 (6-3,5-7,6-4,3-6,6-2)
Robin Söderling - Denis Istomin 3-0 (6-4,7-6(4),6-4)
Lleyton Hewitt - Andrey Golubev 3-0 (6-4,6-3,6-1)
Rafael Nadal - Teimuraz Gabashvili 3-0 (6-1,6-4,6-2)
Josselin Ouanna - Marat Safin 3-2 (7-6(2),7-6(4),4-6.3-6,10-8)
Radek Stepanek - Mathieu Montcourt 3-1 (6-4,4-6,6-4,6-4)


Rapport under TV-pausen

Ja, för oss tennisälskare är avbrotten på eurosport riktigt tråkiga och för egen del blir det inte speciellt mycket bättre av att det är på grund av cykling. Är ingen direkt fan av den sporten, där dopingfallen brukar vara fler än etapperna.
Men åter till tennis, som vanligt har det bjudits på underhållande tennis. Inte minst från Potito Staraces sida som tog Andy Murray på sängen och tvingade fram det bästa från skotten. Murrays första set var riktigt bra men sedan tog Starace över totalt och vann andra set. Dessutom gick han som ett ånglok i början av tredje och skapade sig en 5-1 ledning. Då vaknade då världstrean till ordentligt och tog sex raka game,mäktigt!
Trots Murrays ryck i tredje set så klarade Starace av att hålla jämna steg med skotten fram till 4-4 i fjärde, men då visade Murray varför han är trea i världen och tog hem två raka game och gick segrande ur setet och matchen via 6-4.

Kärleksfullt farväl av Santoro
Fabrice Santoro gjorde idag sin sista match i karriär i Roland Garros. Publiken hyllade honom febrilt under matchen och han fick ett fint avtackande när motståndaren Christophe Rochus slagit in matchbollen. Hemmaspelaren Santoro har haft en riktigt lång karriär och är väldigt folkkär då han alltid bjuder på sig själv.
Nu återstår alltså bara halva denna säsongen innan han tackar för sig helt och hållet, låt oss hoppas att han lyckas bjuda på mer fin tennis under den återstående tiden av karriären.

De stora namnet imponerar
Förutom Andy Murray har även högt rankade Verdasco, Simon, Gonzalez och Cilic spelat. Alla gjorde det med bravur och vann enkelt i raka set. Det ska verkligen bli intressant att följa resten av turneringen då så pass många spelare imponerar.

Resultat:

Franska Öppna
Första omgången
Arnoud Clement - Dmitry Tursunov 3-1 (6-3,3-6,6-4,6-1)
Christophe Rochus - Fabrice Santoro 3-1 (6-3,6-1,3-6,6-4)

Andra omgången
Nicolas Almagro - Enests Gulbis 3-1 (6-7(4),7-6(5),6-3,6-2)
Janko Tipsarevic - Feliciano Lopez 3-1 (6-7(9),6-4,7-6(4),6-3)
Victor Hanescu - Mikhail Youzhny 3-0 (7-5,7-5,7-5)
Fernando Gonzalez - Rui Machado 3-0 (6-3,6-2,6-3)
Marin Cilic - Dudi Sela 3-0 (6-0,6-3,6-1)
Fernando Verdasco - Philipp Petzschner 3-0 (6-1,6-2,6-3)
Gilles Simon - Robert Kendrick 3-0 (7-5,6-0,6-1)
Andy Murray - Potito Starace 3-1 (6-3,2-6,7-5,6-4)

Rainer Schuettler, Agent 004

Tyske Schuettler har varit allt annat än framgångsrik de senaste veckorna. Idag kom ytterliggare en käftsmäll för tysken då han förlorade med 6-0,6-0,6-4 mot Marc Gicquel från Frankrike. Hemmaspelaren hade inga som helst problem att slå ut Schuettler som inte har varit sig själv den senaste tiden. Mot Söderling gissade jag på att hans tankar snurrade kring en skidsemester, idag avslöjar dock siffrorna helt vad han tänkte på; Måste helt enkelt ha varit någon Bondfilm. Enligt matchresultatet så vill alltså tysken kalla sig för Agent 004 och det får vi helt enkelt acceptera.

Kanske en passande sysselsättning när Schuettler lagt racket på hyllan..


I övrigt var det ganska väntade resultat även i dagens spel förutom att Leonardo Mayer skrällde och slog ut 15:e seedade James Blake. Blake är inte direkt känd för sina kvalitéer på grus men han har tidigare i år imponerat och tagit meriterade segrar på gruset. Just därför var det ganska oväntat att det blev grus i maskineriet för amerikanen i dag.

En av dagens höjdpunkter enligt schemat blev tragiskt nog lite av en besvikelse. Nicolas Lapentti slog upp en gammal ankelskada i matchen mot Djokovic och tvingades kasta in handduken redan efter ett och ett halvt set.
Till sist noterar vi att Garcia-Lopez, som tog en titel i Kitzbuhel förra veckan, var tillbaka nere på jorden. Han samlade inte ihop särskilt många game mot italienske Andreas Seppi. Trots det kan han gå med huvudet högt i Paris och njuta lite av sin första titel från förra veckan.

Resultat:

Franska öppna
Första omgången
J. Tsonga - J. Benneteau 3-1 (6-4,3-6,6-3,6-4)
N. Djokovic - N.Lapentti (6-3,3-1) uppgiven
G. Monfils - B. Reynolds 3-0 (6-2,6-3,6-1)
J. Del Potro - M. Llodra 3-0 (6-3,6-3,6-1)
L. Mayer - J. Blake 3-0 (7-6(6),7-5,6-2)
J. Ferrero - I. Ljubicic 3-2 (2-6,6-4,6-4,3-6,6-3)
M. Gonzalez - Mardy Fish 3-1 (6-3,1-6,6-4,7-6(4))
M. Gicquel - R. Schuettler 3-0 (6-0,6-0,6-4)
S. Stakhovsky - B. Dabul 3-1 (4-6,7-5,6-3,7-6(2))
D. Gimeno-Traver - E. Korolev (6-4) uppgiven
T. Robredo - A. Mannarino 3-0 (6-2,6-1,6-2)
T. Haas - A. Pavel 3-0 (6-1,6-4,6-4)
J.Monaco - M. Baghdatis 3-0 (6-3,6-2,6-4)
P. Kohlschrieber - B. Tomic 3-0 (6-1,6-2,6-2)
A. Beck - I. Navarro 3-0 (7-6(9),6-4,6-1)
V. Troicki - L. Kubot 3-2 (3-6,6-3,6-4,6-7(4),6-3)
V. Crivoi - S. Greul 3-0 (6-1,7-6(1),6-2)
A. Seppi - G. Garcia-Lopez 3-0 (6-3,6-3,6-1)


Dags för dag tre

Gårdagen var fylld med spännande matcher och det bjöds även på ett par femsetare. Roger Federer och Rafael Nadal spelade båda sina inledande omgångar, och lyckades enkelt vinna i tre raka set. Om någon timme spelar även världstrean och supertalangen Novak Djokovic sin första omgång. Han inleder mot Nicolas Lapentti från Ecuador, och det kan enligt mig bli en riktigt välspelad match. Lapentti är en legend på touren som, även om han rasat på rankinglistorna, är en riktigt bra tennisspelare. Själv sitter jag som vanligt klistrad framför tv:n hela dagen, och hoppas som sagt få se ett par lika spännande och bra matcher som igår. Eurosport börjar visa matchen mellan en annan storstjärna, Juan Martin Del Potro och fransmannen Michael Llodra. Även det kan bli en tuff match. Värt att notera är att världsfemman Del Potro bara lyckats vinna en match på tre turneringar i Paris.

Resultat från gårdagskvällen:

M.Vassallo Arguello - T.Bellucci 3-0(6-4,6-7,5-5 uppg.)
I.Andreev - F.Fognini 3-2(1-6,6-3,6-1,3-6,7-5)
A.Roddick - R.Jouan 3-0(6-2,6-4,6-2)
I.Minar - O.Hernandez 3-0(6-3,7-6,6-3)
J.Melzer - S.Roitman 3-0(6-4,7-6,6-0)
G.Rufin - E.Schwank 3-0(6-1,6-3,6-3)
J.Chardy - T.Alves 3-0(6-2,7-6,6-3)
S.Bolelli - T.Berdych 3-2(6-4,6-4,5-7,4-6,6-3)
P.Mathieu - L.Recourderc 3-0(6-4,6-4,6-1)
P.Andujar - R.Ginepri 3-0(6-4,7-6,7-6)
J.Acasuso - S.Ventura 3-1(3-6,7-6,6-0,6-3)


Väntade segrar i Paris

Alla seedade spelare som hittills spelat klart sina matcher har vunnit i tre raka set med ett undantag. Stanislas Wawrinka blev hårt pressad av hemmaspelaren Nicolas Devilder och lyckades tillslut vinna med 6-4 i femte avgörande set. Annars så visade alla seedade spelare varför just dem är seedade. Bland annat så vann våran egen Robin Söderling mot amerikanen Kevin KIm. Svensken gjorde ingen höjdarmatch och tvingades till tiebreak i dem två första seten.
Världsettan Nadal har även han gått sin första match i årets turnering. Han spelade en väldigt underhållande match mot Marcos Daniel ifrån Brasilien. Daniel spelade med bra variation och var inte rädd för att gå fram på nät. Men hur man än bär sig åt brukar det sluta med förlust mot världsettan, och så gjorde det även i dag för brasilianaren.

Dagens resultat än så länge:

French Open
Första omgången
Rafael Nadal - Marcos Daniel 3-0 (7-5,6-4,6-3)
Stanislas Wawrinka - Nicolas Devilder 3-2 (6-3,5-7,2-6,6-4,6-4)
Nikolay Davydenko - Stefan Koubek 3-0 (6-2,6-1,6-4)
Potito Starace - Mischa Zverev (6-7(5),7-5,1-0) uppgiven
Robin Söderling - Kevin Kim 3-0 (7-6,(4),7-6(4),6-2)
Fernando Gonzalez - Jiri Vanek 3-0 (6-3,6-2,6-3)
Nicolas Massu - Daniel Koellerer 3-2 (6-3,6-4,1-6,2-6,6-3)
Nicolas Kiefer - Ilia Bozoljac 3-1 (7-6(4),3-6,7-5,6-4)
Denis Istomin - Santiago Giraldo 3-1 (6-3,6-7(2),6-3,7-6(4))
Mikhail Youzhny - Gilles Muller 3-0 (7-6(2),6-1,6-4)
Victor Hanescu - Steve Darcis 3-0 (7-6(8),7-6(5),7-6(3))

Fyra månaders väntan är över

För ungefär fyra månader sedan avslutades årets första Grand Slam, Australian Open. Idag tog äntligen årets andra riktiga storturnering fart. Känslan nu är riktigt förväntansfull och jag hoppas innerligt att någon sätter käppar i hjulen för gruskungen Rafael Nadal. Det är inte för att jag har något emot honom för han är verkligen en enastående spelare men jag tror det hade behövts för att skaka liv i den verkligen jakten på världsettan.
Om någon lyckas tvåla dit Nadal på han egna jaktmarker skulle det betyda väldigt mycket för övriga spelare i världstoppen, det skulle ge alla hungriga spelare ett tecken på att han inte är övermänsklig och att det går att knäcka honom. Personligen skulle jag dö av glädje om han fick känna på samma bittra smak av förlust som Federer fick göra i Wimbledon i fjol. Och vem hade då inte passat bättre än schweizaren själv till att avklara det uppdraget.
Jag tänkte resumera veckan som gått litegrann och det första man tänker på är helt klart; Äntligen!
Veckan som gått har varit en lång väntan på vad som komma skall, turneringen i Kitzbuhel var mest till för spelare som härjar lite längre ner på rankingen och jagar rankingpoäng och World Team Cup stod i förfogande till dem som ville slipa formen in i det sista. Bäst av alla på att slippa formen i World Team Cup var våran egen Robin Söderling, han gick obesegrad igenom singelspelet och stod för en ruskig käftsmäll när han nollade rutinerade Rainer Schuettler. Söderling visade återigen att han spelar som bäst när han får representera sitt land i landslagssammanhang och det är bara att hoppas att han kan bibehålla den fina formen som han visade upp i Dusseldorf.
Mer har jag egentligen inte att säga om veckan som varit så det är lika bra att hoppa på listan direkt.

Veckans tre i topp

1. Robin Söderling
6-0,6-0 säger väl det mesta. Svensken visade vilken fin kapacitet han har och gör så att vi landsmän har någon att hålla tummarna för.

2. Guillermo Garcia-Lopez
Trots att Austria Open inte direkt var fullpackad med stjärnor tycker jag att spanjoren är värd lite uppmärksamhet efter att ha bärgat sin första ATP-titel. Stort grattis!

3. Ivo Karlovic
Kroaten dunkade i dag in 55 serveess och gick ändå förlorande ur matchen mot Lleyton Hewitt, bara det är en bedrift. Det finns dem som tycker att det är riktigt tråkigt att sitta och kolla när en spelare bara pepprar in serve efter serve men jag måste medge att jag tycker det är ganska stort att se när Karlovic promenerar ut och avlossar fyra raka serveess. Respekt!

Veckans sämsta

Rainer Schuettler har huserat på ATP-touren i evigheter känns det som och i veckan åkte han på sin första nollnoll förlust i karriären. Det måste svida oerhört hårt för tysken som dessutom fick genomlida debaclet på hemmaplan. Hans tankar under matchen kanske var någon helt annanstans, varför inte i skidbacken...

Här går det också utför för Schuettler...


Serveess avslutade dagen

Första dagen av Roland Garros är nu avslutad. En dag full med serveess, där jätten Ivo Karlovic passade på att sätta nytt rekord i serveess i en match på ATP-touren. Det blev totalt 55 ess för kroaten, som därmed raderade ut det tidigare rekordet som låg på 51 serveess. Ett rekord som han förövrigt delade med Pim-Pim Johansson.
Det sista esset för dagen stod dock talangen Ernests Gulbis för. Han måttade in en välplacerad serve i krysset och blev därmed klar för en match i andra rundan.

Dagens matcher bjöd annars på en hel del dramatik, 5 av 16 matcher gick till fem set. Bland annat så tvingade Wayne Odesnik fram en femsetare i matchen mot Gilles Simon. Tyvärr för Odesniks del så höjde Simon sitt spel en aning i avgörande set och kunde till publikens förtjusning vinna matchen. Just seger är väl det enda Simon tar med sig, han har spelat uruselt i ett par veckor i rad och väntar fortfarande på att få igång det framgångsrika spel som bar fram honom i början av året och i slutet av fjolåret.

Dagens "Gubben i lådan" var absolut Radek Stepanek som trollade lite med bollen och gjorde förre Franska Öppna segraren Gaston Gaudio ordentligt förvirrad. Tjecken Stepanek varvade stoppbollar med lobbar och såg ut att vara på strålande humör. Gaudio hade inte mycket att hämta och fick lämna banan efter tre set med en hel del huvudvärk(enligt förmodan), hehe.

Inte jättevacker men en sann lirare..

Som vanligt kommer resultaten för de som är intresserade:

Franska Öppna
Omgång 1
Philipp Petzschner - Peter Polansky 3-2 (5-7,6-2,7-6(4),4-6,6-3)
Robert Kendrick - Daniel Brands 3-2 (6-7(7),7-5,7-6(11),4-6,6-3)
David Ferrer - Fredrico Gil 3-0 (6-2,6-4,6-4)
Ernests Gulbis - Sam Querrey 3-1 (7-6(1),6-1,3-6,6-1)
Radek Stepanek - Gaston Gaudio 3-0 (6-3,6-4,6-1)
Andy Murray - Juan Ignacio Chela 3-0 (6-2,6-2,6-1)
Gilles Simon - Wayne Odesnik 3-2 (3-6,7-5,6-2,4-6,6-3)

Första intrycken

Kan ju passa på att skriva ett par ord nu i pausunderhållningen(Giro D'Italia). Först och främst så tycker jag att Giro D'Italia borde förpassas till eurosport2 eller någon annan skitkanal, den kan helt enkelt inte konkurrera med Franska Öppna. Nu är det min åsikt och det finns säkert dem som inte är beredda att hålla med men jag tror nog att majoriteten tycker som mig.
Bäst hittills i turneringen har Hewitts starka vändning mot Karlovic varit. Riktigt imponerande att kunna hålla fokus uppe och acceptera läget när Karlovic dunkar in serveess efter serveess och plockar hem två raka set med 7-6,7-6. En stor eloge till Hewitt som vägrade att ge sig och lyckades plocka tredje set, även det gick till tiebreak. Sen fick Karlovic känning av någon sorts skada och kallade in trainern, jag kan inte säkert säga att detta hämmade honom speciellt mycket men klart är i alla fall att Hewitt även vann de två efterföljande seten.
Här är resultaten från dagen so far:

French Open
Första omgången
Marit Safin - Alexandre Sidorenko 3-0 (6-4,6-4,6-4)
Fernando Verdasco - Florent Serra 3-0 (6-2,6-1,6-4)
Lleyton Hewitt - Ivo Karlovic 3-2 (6-7(1),6-7(4),7-6(4),6-4,6-3)
Josselin Ouanna - Marcel Granollers 3-2 (7-5,2-6,3-6,7-6(2),6-1)
Nicolas Almagro - Agustin Calleri 3-0 (6-4,6-1,6-3)
Andrey Golubev - Denis Gremelmayer 3-0 (6-3,6-3,6-2)
Marin Cilic - Jan Hernych 3-0 (6-0,6-4,6-3)
Matheiu Montcourt - Yen-Hsun Lu (6-2) uppgiven
Dudi Sela - Jean-Rene Lisnard 3-1 (6-4,6-3,4-6,6-3)

Det vattnas i munnen!

Sitter nyvaken i sängen och kan knappt bärga mig, om två timmar startar nämligen Franska Öppna. Väldigt skönt att denna "transportveckan" är inne på sin sista dag och att Franska Öppna tjuvstartar med ett par bra matcher.
Tyvärr för min del så brukar eurosport, som har rättighterna till sändningen, sända alldeles för mycket damtennis. Om man gillar ATP-touren och brukar följa den så somnar man in ganska snabbt på grund av det långsamma tempot i damtennisen, jag ahde mycket hellre suttit och kollat på en herrdubbelmatch.
Aja, eftersom Franska Öppna startar idag så avslutades veckans turneringar igår. I Kitzbuhel segrade Garcia-Lopez, han tog därmed sin första seger när han kämpade hårt för att besegra Julien Benneteau med 3-6,7-6(1),6-3.
I Dusseldorf var det inte helt oväntat Serbien som drog det längsta strået i World Team Cup. Som jag skrev tidigare under veckan så har dem något spännande på gång och dem visade i Dusseldorf prov på bra bredd då dem lyckades vinna utan Novak Djokovic.

Dags för final i Austria Open

Austria Open
Semifinaler
Guillermo Garcia-Lopez - Mikhail Youzhny 2-1 (6-3,6-1,7-6(5))
Julien Benneteau - Oscar Hernandez 2-0 (6-3,6-4)

Kan bara snabbt informera att ytterliggare en spansk spelare visat framfötterna den här veckan. Guillermo Garcia-Lopez vann mot ryssen Mikhail Youzhny i semifinalen och han är därmed klar för sin första singelfinal sedan han gjorde entré på ATP-touren för mer än sju år sedan. Guillermo kommer även dyka upp i Paris nästa vecka, och med denna erfarenheten i bagaget kan det bli en riktigt rolig vecka för spanjoren, som alltid fått stå i skuggan av sina världsberömda landsmän. I finalen kommer han ställas mot fransmannen Julien Benneteau som vann över en annan spanjor, Oscar Hernandez, i två raka set, 6-3, 6-4.

Sverige en poäng ifrån final

ARAG World Team Cup
Philipp Kohlschreiber - Andreas Vinciguerra 2-0 (6-1,6-2)
Nicolas Kiefer/Mischa Zverev - Robert Lindstedt/Robin Söderling 2-1 (7-6(4), 4-6, 13-11)

Sverige fick en grymt bra start mot Tyskland i semifinalen i lag-VM när Robin Söderling nollade Rainer Shuettler, och det såg minst sagt ljust ut inför dagens avgörande sammandrabbningar. Att Vinciguerra skulle ha någon större chans mot Philipp Kohlschreiber var det väl ingen som trodde, och med facit i hand gjorde han ingen höjdarinsats heller. Allt hopp fick då stå på dubbelparet Robert Lindstedt och Robin Söderling som spelat riktigt bra när de väl spelat med varandra. Men även här drog tyskarna det längsta strået och efter att ha försvarat sig mot en svensk matchboll, som skulle innebära svensk final, kunde tyskarna serva hem matchen. Jag måste ändå säga att Sverige har visat sig vara lite bättre än vad jag trott, inte minst Robin Söderling som nollade en bättre rankad spelare, i Rainer Shuettler, i onsdags. Hoppas han lyckas lika i Rolland Garros kommande vecka. Tyskland kommer att möta Serbien i final. ett Serbien med en av världens tre bästa singelspelare, Novak Djokovic och ett riktigt bra dubbelpar i Nenad Zimonjic och Viktor Troicki. Nu hoppas man förstås att veckan kommer avslutas med ett par underbart spännande finalmatcher och må bästa lag vinna.

Veterantouren är het

Jag skrev tidigare i bloggen om att arrangörerna för veteranturneringen i Kina gick ut med sitt startfält och kunde stoltsera med namn som Björn Borg och John McEnroe. I dag har både London och Sao Paulo släppt sina line-ups. Mest stjärnspäckat är det kanske i London där namn som Pat Rafter, Goran Ivanisevic och Stefan Edberg.
När man hör dessa namnen så tänker man på riktigt offensivt spel med mycket servevolley. Känns som det kan bli en riktigt underhållande turnering i London.
I Sao Paulo gör en gammal svensk storstjärna comeback i tennissammanhang. Spelaren i fråga är Thomas Enqvist, som bland annat har en final i Australian Open på meritlistan. Han kommer stöta på väldigt namnkunnigt motstånd i form av spelare som till exempel Marcelo Rios, Henri Leconte och Serigio Bruguera.
Jag tycker att det är riktigt skoj att dem har en sån här tour där spelarna som fortfarande har suget kvar kan lira. Samtidigt bjuds publiken alltid på väldigt sevärd tennis.

Dubbelbagel för Söderling

ARAg World Team Cup
Robin Söderling - Rainer Schuettler 2-0 (6-0,6-0)
Sverige leder med 1-0

Ja, Schuettler bjöd verkligen upp till dans och frälste hemmapubliken(?) i sin match mot svenskettan Robin Söderling. Tysken hade känning på nått enstaka game men måste ha varit på någon helt annan bana, haha. Storsegern för upp Sverige till en 1-0ledning och ett väldigt bra utgångsläge till att nå final. Hur som helst, måste varit starkt av Söderling att hålla fokus upp när motståndaren inte alls bjöd upp till dans. Pinsamt också för Schuettler som nog spyr av sin egen spegelbild i kväll.

Kanske dags för något stort nu?..

Två hemmaspelare vidare

I Kitzbuhel har två österrikare frälst hemmapubliken hittills genom att ta sig till kvartsfinal. Spelarna i fråga är Jurgen Melzer och Daniel Koellerer. Att Melzer är vidare är väl inte direkt någon skräll men att Koellerer, som fått Wild Card till turneringen, har vunnit två matcher är en positiv överraskning.
Kul för arrangörerna och fansen att det går bra för hemmaspelarna när turneringen saknar riktiga storstjärnor.
Här kommer resultaten från andra omgången:

Jurgen Melzer - Agustin Calleri 2-0 (6-4,7-5)
Victor Hanescu - Marcel Granollers 2-0 (6-1,7-6(2))
Mikhail Youzhny - Stefan Koubek 2-0 (6-2,6-4)
Oscar Hernandez - Andreas Beck 2-0 (7-5,6-4)
Daniel Koellerer - Diego Junqueira 2-0 (6-1,6-2)
Juan Ignacio Chela - Ruben Ramirez Hidalgo 2-0 (6-3,6-2)
Julien Benneteau - Nicolas Massu 2-1 (6-1,6-7(4),7-6(7))

Fin svit bruten

ARAG World Team Cup
Querrey/Fish - Söderling/Lindstedt 2-1 (2-6,6-2,10-3)
Sverige vann med 2-1 totalt

Efter fem raka dubbelsegrar för Söderling/Lindstedt så tog det idag stopp mot det amerikanska paret Fish/Querrey. Det var svenskarna som inledde starkast och tog första set med 6-2 men sedan fick matchen en tvärvändning. Andra set gick till USA med samma siffror och i det avgörande supertiebreaket så var det inget snack om saken.
Trots förlusten så vann Sverige mot USA med 2-1 och kommer nu få spela en avgörande match mot Tyskland om vilka som tar sig vidare till final. Känns som det är hemmalaget Tyskland som kommer få stå för favoritskapet men Sverige är absolut kapabla till att skrälla igen. Söderling bara växer och växer när han får representera Sverige och om han gör sitt jobb och vinner sin singelmatch så räcker det att Sverige vinner antingen den andra singelmatchen eller dubbeln.
I en eventuell final väntar förmodligen Serbien som har kopplat ett ordentligt grepp i den andra gruppen. Zimonjic/Troicki fullkomligt krossade det ryska paret Vovk/Korolev och fixade en 3-0seger för Serbien. Det känns som att serberna verkligen har något på gång och jag tror att dem kan bli riktigt farliga i Davis Cup i framtiden. På singelsidan så är det framförallt Djokovic det lyser om, men även Tipsarevic och Troicki har kapacitet och är riktiga vinnarskallar och har alla möjligheter att skrälla. När det gäller dubbel så är Zimonjic världsbäst enligt min mening, det är inte ofta han förlorar en duell framme vid nätet och han har allt som önskas hos en dubbelspelare.

Resultat från gårdagen

Hann inte riktigt rapportera om hur det gick i ATP-turneringen i Kitzbuhel igår så tänkte kladda ner resultaten så att ni som är intresserade kan kolla igenom dem lite snabbt. Måste själv erkänna att jag tycker turneringen är ganska ointressant då alla bra spelare antingen vilar eller spelar i World Team Cup.
Det enda intressanta från gårdagens resultat var att se att Mario Ancic var tillbaka på touren, han lyckas kvala in i turneringen men föll tyvärr direkt i första omgången. Ancic är en spelare jag gillar väldigt mycket och jag hoppas innerligt att han är tillbaka i fullt slag till grässäsongen, där han trivs som bäst.

Austria Open
Första omgången
Jurgen Melzer- Frederico Gil 2-0 (6-3,6-0)
Oscar Hernandez - Fabrice Santoro 2-0 (6-2,6-3)
Juan Ignacio Chela - Marc Gicquel 2-1 (5-7,6-3,6-0)
Julien Benneteau - Dudi Sela 2-0 (7-5,6-1)
Stefan Koubek - Philipp Petzschner 2-0 (7-6(8),6-4)
Daniel Junqueira - Paul Capdeville 2-0 (6-3,6-2)
Ruben Ramirez Hidalgo - Mario Ancic 2-0 (6-4,6-3)

Andra omgången
Guillermo Garcia-Lopez - Martin Vassallo Arguello 2-1 (4-6,6-4,6-3)

Sverige-USA 2-0

ARAG World Team Cup
Robin Söderling - Sam Querrey 2-0 (6-2,6-2)
Sverige leder med 2-0

World Team Cup verkar vara som klippt och skuret för Söderling. I fjol tog han åtta raka segrar och i år har han inlett med tre raka. Dagens seger mot amerikanen Sam Querrey betyder att Sverige leder med ointagliga 2-0 inför morgondagens dubbel. Sverige, som var jumbotippat har nu alltså både vunnit över Frankrike och USA. Ytterst imponerande av svenskarna som verkar ha en bra förmåga att kunna höja sig när dem spelar i lag. Bådr riktigt gott för kommande Davis Cup kval mot Rumänien.

Kanske dags för något stort nu?..

Skrällvinst för "Vinci"

ARAG World Team Cup
Andreas Vinciguerra - Robby Ginepri 2-0 (7-5,6-4)
1-0 till Sverige

Jo, skräll och skräll, jag tycker personligen inte att det är någon skräll att Vinciguerra slår Ginepri. Men det ser ju bra ut i rubriken, hehe. Faktum är att "Vinci" trivs mycket bättre på gruset än vad amerikanen gör. Dessutom har Ginepri precis kommit tillbaka från en skada som hållt honom borta från spel i tre månader. Men helt klart starkt gjort ändå av svensken som ligger 600 platser bakom amerikanen på rankingen.
I första set stod Vinciguerra för en riktigt fin vändning när han vände 5-2 underläge till seger 7-5. Efter det så hade han stort mentalt övertag och det kändes som att Ginepri inte var speciellt sugen på att göra ett seriöst försök att vända matchen. Svensken förde i och med segern upp Sverige till en 1-0 ledning och gav Söderling chansen att avgöra matchen om han slår Sam Querrey senare under eftermiddagen.

Skön seger för svensken...

Lapentti förlorade snöpligt

Tyvärr så föll en av mina största favoriter, Nicolas Lapentti, mot en av Sveriges kommande motståndare i Davis Cup kvalet senare i år, Victor Hanescu. Rumänen drog det längsta strået i en tuff tresetare och tog därmed död på sin tre matcher långa förlustsvit.
Vidare så noteras att Yen-Hsun Lu gjorde comeback på touren efter ett längre uppehåll. Tyvärr så tvingades han ge upp matchen mot Agustin Calleri vid ställningen 6-3,5-7,1-0 till Taipeifödde Lus fördel. Anledningen till att han fick ge upp vet jag inte riktigt men det vittnar ju tyvärr om att han fortfarande lider av en del skavanker. Hoppas han lyckas bli fullt frisk så snabbt som möjligt.
Här kommer övriga resultat från Kitzbuhel:

Austria Open
Första omgången
Victor Hanescu - Nicolas Lapentti 2-1 (6-7(6),6-3,7-5)
Mikhail Youzhny - Daniel Gimeno-Traver 2-0 (6-2,7-6(7))
Marcel Granollers- Teimuraz Gabashvili 2-0 (7-6(11),6-3)
Nicolas Massu - Robin Vik 2-0 (6-4,6-2)
Andreas Beck - Jan Hernych 2-1 (5-7,6-3,7-5)
Daniel Koellerer - Thomas Bellucci 2-0 (6-4,6-4) 
Agustin Calleri - Yen-Hsun Lu (3-6,7-5,0-1) uppgiven

Seger för dubbelRobin

ARAG World Team Cup
Round Rubin
Söderling/Lindstedt - Chardy/Tsonga 2-1 (6-2,3-6,10-7)
2-1 totalt i matcher efter gårdagens singlar

Robin och Robin fixade en svensk 2-1seger mot Frankrike när dem slog Chardy/Tsonga i den avgörande dubbeln. Första set var rena barnleken för svenskarna som varit väldigt framgångsrika tillsammans i World Team Cup. Förra året vann dem nämligen fyra av fyra matcher tillsammans och var verkligen en bidragande orsak till att Sverige vann turneringen.
I andra set kom dock det franska paret tillbaka starkt och fixade fram ett avgörande supertiebreak. Där fick svenskarna en flygande start och drog ifrån till ledning med 7-2. Men fransmännen vägrade att ge sig och krigade sig tappert upp till 7-6. Där tog dock upphämtningen slut och Robin/Robin kunde säkra sin femte raka seger i turneringens historia igenom att smälla in deras första matchboll vid ställningen 9-7.

33 matcher fick räcka

Japp, då var det slut på åter en vecka och även slutet på en fin svit för Rafael Nadal. Passande nog så var det den stora rivalen Roger Federer som punkterade Nadals förlustfria svit på 33 matcher. Federer som gått lite i ide sen finalplatsen i Australian Open verkar ha vaknat upp perfekt inför årets andra GrandSlamturnering.
Känns väl lite som att ingen kan bli för mätt för att inte trycka i sig frukten från en saftig GS-turnering. Federer har åkt runt och lallat lite och passat på att gifta sig och göra frugan på smällen. Men nu när det verkligen börjar gälla någonting är han tillbaka, det ska bli riktigt intressant att se vad han kan trolla med i Paris om lite drygt en vecka. Spöket Nadal premunerar på titlarna lika mycket som en annan premunerar på Prohockey och för att det ska bli fel på leveranserna så krävs något alldeles extra. Och alla som följt tennisen de senaste 7-8 åren vet att just Federer är något alldeles extra. Efter att han blivit fullkomligt förlöjligad i fjol på gruset i Paris och dessutom bestulen på titeln i Wimbledon så är det inte svårt att förstå att schweizaren kommer att ge sig ut på krigsstigen de närmaste månaderna.
Jag är verkligen ett stort fan av Federer och drömmer om att han får vinna ytterliggare några GStitlar, men om så blir fallet är omöjligt att sia om. Nu har han i alla fall visat att han är att räkna med och har anslutit till skaran som verkligen kan besegra Nadal på grus. För tillfället anser jag att det är två, kanske tre spelare som har kapacitet till det och det är "Fedex", "Noles" och Verdasco.
I veckan som kommer så avgörs VM i lagspel på grus som det så fint kallas. Att Sverige skulle lyckas upprepa bedriften från i fjol är väl inte speciellt troligt men i morgon har dem i alla fall chansen att fullborda skrällen mot Frankrike, om Lindstedt och Söderling lyckas vinna dubbeln så är segern ett faktum. Den matchen ser vi givetvis fram emot och håller tummarna för svensk framgång.

Som sig bör så får man väl köra listan från veckan som gått och vem som toppar tror jag nog de flesta kan lista ut.


Veckans tre i topp


1. ROGER FEDERER

The King is Back, mer behöver väl inte sägas.


2. PIM-PIM

Joachim Johansson gjorde i veckan en väldig bra turnering på hard courten i Turkiet. Han tog sig hela vägen till semifinal men var tyvärr tvungen att kasta in handduken sen han känt av en överansträngning i axeln. Det påstods bara vara en säkerhetsåtgärd och PIM-PIM satsar nu emot att kvala in till Roland Garros. Stort lycka till!


3. Novak Djokovic

"Noles" fortsätter att imponera och var så nära man kan komma att skicka ut Nadal ur turneringen i Madrid. 11-9 i avgörande sets tiebreak måste förstås kännas förkrossande men han kan trösta sig med att han bjöd på fantastisk tennis.


Veckans sämsta


Madrid Open

Gruset blåste runt som virvelvindar på planen och spelarna klagade en massa på felstudsar hit och dit. Sedan hade dessutom arrangörerna maximal otur med att två spelare hoppade av samtidigt och förstörde ett kvällsschema.

Nej, jag tror inte att arrangörerna är överlyckliga över turneringens debut utomhus.


Bra svensk start i World Team Cup

World Team Cup
Round Rubin
Robin Söderling - Gilles Simon 2-1 (4-6,6-2,6-0)
Jo-Wilfred Tsonga - Andreas Vinciguerra 2-1 (4-6,6-3,6-4)

En seger och en förlust är det svenska facitet efter första dagens spel i Dusseldorf. Segern togs av Robin Söderling som tog en skalp mot topptiospelaren Gilles Simon. Andreas Vinciguerra spelade Sveriges andra match och även han gav ett roligt besked. Han lyckades nämligen vinna ett set över fjolårsfinalisten i Australian Open, Jo-Wilfred Tsonga. Nu räckte det inte hela vägen men jag hoppas att det kan stärka "Vincis" självförtroende.

Tjuvstart i Österrike
Veckans enda ATP-turnering tjuvstartade i dag med två matcher från första omgången. Har egentligen inte så mycket att säga om dem så levererar resultaten här under som jag brukar.

Austria Open
Första Omgången
Martin Vasallo Arguello - Christophe Rochus 2-0 (6-2,6-4)
Guillermo Garcia Lopez - Björn Phau 2-0 (6-3,6-2)

The King is Back

Madrid Open
Final
Roger Federer - Rafael Nadal 2-0 (6-4,6-4)

Nu har det varit lite risig aktivitet här för jag kände att det var dags att få roa sig med lite annat en helg. Nu är jag i alla fall tillbaka och det är även kungen från Schweiz, Roger Federer. Han väljer helt rätt turnering att ta sin första titel för året i. Nu var förvisso Nadal väldigt sliten efter en sanslös thriller igår vilket säkert hjälpte Federer en bit på vägen men ändå.
Spanjoren är ju känd för att ha en järnfysik och även om han nu var lite sliten så är han ändå ytterst svår att komma åt. Tyvärr såg jag inte matchen själv så jag kan inte riktigt gå igenom handlingsförloppet men viktigast av allt var att Kung Federer gav ett kraftigt formbesked inför Roland Garros.

Aspelin/Moodie fick ge sig mot världstvåorna
Eftersom jag inte skrivit speciellt mycket de senaste dagarna så har jag helt missat att rapportera något om svenske Aspelins framfart i dubbelturnering. Finalplatsen innebar att han blev tredje svensk inom två veckor att nå en final i dubbel. Aspelin och Moodies prestation är dock snäppet svettigare än Lindstedts och Brunströms då deras framgång kom i en Mastersturnering.
I dagens final tog det dock stopp i två raka set mot Nestor/Zimonjic med siffrorna 6-4,6-4.

Får vi se tidernas bästa glida på Båstads grus?

Tunga pjäser kvar i Madrid

Fyra av de fem främsta har lyckats ta sig hela vägen till semifinal i Madrids prestigefyllda Mastersturnering. Det är minst sagt upplagt för bra matcher när Djokovic dansar in i ringen mot Nadal och Del Potro hoppar in i tjurarenan mot Federer. Som vanligt blir det några ord om varje drabbning.

Rafael Nadal - Novak Djokovic
Att slå Nadal på grus är bara det en stor bedrift, men att göra det inför en kokande hemmapubliken är värt vilket bragdguld som helst. Men är det något som har nån chans så är det "Noles". Han har mött Nadal i två raka Mastersfinaler och varit uppe och hotat honom i båda. Det tror jag har skapat stor respekt hos Nadal som vet att han kan bli tvungen att krama ut det allra bästa av sitt spel.
Om framförallt Djokovic når upp till en hög spelnivå kommer detta att bli en fantastisk match, det vore hur häftigt som helst om serben fick sätta pricken över i:et och ta sin första grusseger över världsettan idag.

Roger Federer - Juan Martin Del Potro
Del Potro kommer göra allt som står i sin makt för att hindra schweizaren för att nå sin första Mastersfinal för året. Säsongen har hittills varit en besvikelse för Federer som varit i tre Mastersseries semifinaler och åkt på stryk i alla. Han jagar nu revansch och kommer att vara lika mycket taggad som Henke Fridlund är på facebook!
Men det är absolut ingen enkel uppgift för Federer att ta sig förbi Del Potro, argentinaren var kanske den spelaren som imponerade mest av alla igår när  vevade ut Murray från sida till sida.
Även denna kvällsmatch kommer bli ruskigt sevärd så jag hoppas att ni sitter limade framför TV:n.

Fantastiska kvällsmatcher

Madrid Open
Kvartsfinal
Rafael Nadal - Fernando Verdasco 2-0 (6-4,7-5)
Juan Martin Del Potro - Andy Murray 2-0 (7-6(4),6-3)

Nerverna knäckte Verdasco
Första set såg ut som sig bör för världsettan, han hade inga problem med att ta sina egna servegame och när det verkligen gälld så bröt han landsmannens sista servegame för att vinna setet. Nadal såg ut att ha allt under kontroll precis som han alltid brukar ha men i andra set fick han till en början möta en riktig bomb. Verdascos slag var som missiler som skar sig rakt igenom Nadals försvar och av bara farten lyckades Verdasco ta en 4-0 ledning.
Väl där så måste den sjundeseedade spanjoren kommit på vad som var på väg att hända och hans missiler förvandlades till lösa studsbollar. Avfyraren blev till gummiarm och Nadal gjord inga misstag och käkade upp Verdascos försprång snabbare än världsjuan skapade det. Vid ställningen 5-4 till gruskungen Nadal så vaknade hans motståndare en aning och lyckades rädda två matchbollar och fixa 5-5. Men då var det redan försent och "Rafa" tog två raka game och kunde skriva in 7-5 i protokollet.
Väldigt synd att Verdasco inte kunde hålla ihop sitt spel för det kändes som han verkligen hade någonting på gång. Kan han hålla den nivån som han höll innan nerverna spelade honom ett spratt så är han verkligen ett hot mot Nadal i kommande grusmatcher.

Del Potro imponerade stort
Det är verkligen inte ofta man ser någon spelare ha så mycket kontroll över en match mot Andy Murray som argentinaren hade idag. Framförallt var det i andra set som Del Potro spelade rena rama propagandatennisen och fullkomligt körde över en konfunderad Murray.
Första set var annars riktigt jämnt och det var Murray som hade fördel av ett break vid ställningen 5-3. Då kom krigaren från Argentina tillbaka starkt och lyckades bryta tillbaka och vaska fram ett tiebreak. Det är verkligen imponerande att se hur bra Del Potro spelar i viktiga lägen, det är absolut en egenskap som kan ta honom väldigt långt i sin tennis. Nu är dock konkurrensen stenhårt uppe i topp8 och det är väldigt svårt att sia om Del Potro kommer kunna klättra mer på rankingen än vad han redan gjort men det går i alla fall att konstatera att han kommer att vara ett ständigt hot mot de övriga där uppe.
Argentinarens andra set kan ha varit något av hans bästa i år och han hade verkligen svar på tal på alla Murrays tunga slag. Kommer Del Potro upp i samma standard i morgon så känns det som Federer verkligen måste plocka fram några ess ur rockärmen för att kunna hota sydamerikanen.

Fantastisk uppvisning av denne unge man...

6-4*2 för "Noles"

Madrid Open
Kvartsfinal
Novak Djokovic - Ivan Ljubicic 2-0 (6-4,6-4)

Novak Djokovic bokade en plats i semifinalerna via seger med 2-0 i set mot rutinerade kroaten Ivan Ljubicic. Serben har nu varit i minst semifinal i sina fyra turneringar på gruset i Europa. Ett facit som knappt någon förutom spöket Nadal kan matcha.
Dagens match var annars ganska jämn med den skillnaden att Djokovic lyckades bryta kroatens serve vid ett tillfälle i varje set. Ljubicic var i sin tur långt ifrån ofarlig och även han hade en del lägen att bryta Djokovic serve, tyvärr utan att lyckas. I semifinalen kommer Djokovic mest troliga stöta på sin största rival för tillfället, Rafael Nadal. Jag hade blivit helt till mig av glädje om världsfyran Djokovic hade lyckats skaka spanjoren.
Nu är det ju inte helt säkert att det är Nadal som kommer stå på andra sidan nätet i morgon men absolut allting talar för en repris från finalerna i Monte Carlo och Rom.

Tuff uppgift väntar för Serben...

Federer redde ut trubbel

Madrid Open
Kvartsfinal
Roger Federer - Andy Roddick 2-1 (7-5,6-7(5),6-1)

Andy Roddick gav världstvåan en riktigt tuff match på gruset i Madrid. Amerikanen var bäst när det gällde i andra set sets tiebreak och tvingade fram ett avgörande set. Där blev dock Federer för tuff för Roddick, som slitit hårt i de två föregående seten. Roddick började trampa vatten samtidigt som Federer höll sig lugn och fokuserad och gjorde vad som krävdes.
Schweizaren är för mig ett riktigt mysterium då det känns som han kan göra vad han vill när han vill. Man kan ju fråga sig varför han inte spelar som han ska hela tiden, utan tvekan så uppträder han nonchalant stundtals när han vet att han har råd med det.
Aja, tredje set var ändå ett styrkebesked av "Kungen från Schweiz" som nu får ta sig an segraren av Del Potro och Murray i en kommande semifinal.

Får vi se tidernas bästa glida på Båstads grus?

Kvartsfinalerna i gång

Efter att ha varit riktigt inaktiv igår och sent på det idag så känns det i alla fall som att det äntligen är dags att skriva något. Mastersturneringen i Madrid är i gång för fullt och för en timme sen inleddes kvartsfinalspelet med matchen Roger Federer - Andy Roddick. Här kommer mina tankar om varje match i turordning.

Roger Federer - Andy Roddick
Andra set är precis igång efter att Federer tog det första med 7-5. Helt planenligt alltså för schweizaren som  känns aningen starkare än Roddick på grus. Men än är det kanske för tidigt att räkna ut amerikanen som fick en dags extra vila igår efter att Nikolay Davydenko dragit sig ur på grund av en fotskada.

Novak Djokovic - Ivan Ljubicic
Kroaten Ljubicic har för tredje gången i år tagit sig till kvartsfinal i Masterssammanhang. Riktigt kul att se att den forne världsfyran hänger i och inte sätter fingrarna emellan. På sin väg till kvarten har han fått kriga en hel del, både mot Tsonga och igår mot Gilles Simon. I grå såg fransmannen Simon ut att gå mot en till synes enkel seger innan Ljubicic verkligen höjde sitt spel.
I dag lär dock Ljubicic var chanslös mot den kanske formstarkaste spelaren på touren(?). Nadal är klart bättre än Djokovic men den är ju vardagsmat för spanjoren som lyfter troféer lika ofta som en annan borstar tänderna. Serben vann i alla fall igår mot Seppi i två raka set utan att förta sig speciellt mycket. Spelet klingade inte heller riktigt men det är det som definerar en toppspelare, just styrkan att kunna vinna utan att spela på topp.

Rafael Nadal - Fernando Verdasco
Här har vi mötet som publiken först och främst längtar efter att få se. De två hemaspelarna kommer få göra upp inför fullsatta läktare på Center Courten precis när solen har lagt sig. Mer än så lär ju knappast behövas som tändvätska och det kommer säkerligen spruta adrenalin på banan.
Det syntes tydligt att Verdasco ville mycket igår men att det låste sig för honom spelmässigt, framförallt var det hans forehand som krånglade och det får den verkligen inte göra om han ska ha någon chans idag.
Nadal i sin tur kommer till matchen helt utvilad efter att även Kohlschrieber fick lämna W.O i går. Ytterst märkligt att två spelare tvingas dra sig ur i samma omgång. Men nu så lurar ju Franska Öppna runt hörnet och ingen vill väl komma halvskadad dit.

Andy Murray - Juan Martin Del Potro
Detta känns som den mest öppna matchen på pappret. Andy Murray är inte direkt känd för att vara någon bra grusspelare men har trots det tagit sig till kvartsfinal ganska komfortabelt. Argentinaren i sin tur var väldigt framgångsrik på gruset i fjol men har inte riktigt kommit upp i samma standard i år. Men nu verkar det som han hittat sitt sanna jag på gruset och han spelade väldigt bra i gårdagens match mot Stanislas Wawrinka.
Vågar knappt på att gissa vem som går segrande ur denna drabbning men om jag måste så tar jag Andy Murray, som kan bolla med nästan vem som helst i världseliten.

Juan Monaco i storform

Madrid Open
Andra omgången
Juan Monaco - David Ferrer 2-0 (6-4,6-4)
Novak Djokovic - Oscar Hernandez 2-0 (6-3,6-3)

Det var längesen man såg den argentinske grusspecialisten Juan Monaco prestera så bra tennis som han gör nu. Han slår seedade spelare på löpande band i Europas grusturneringar. I dag var det spanjoren David Ferrers tur att få känna på en bitter förlust mot "maskinen" från Argentina.
Matchen inleddes som rena rama berg- och dalbanan och servebreaken avlöste varandra på löpande band. Men det var till slut Monaco som kände för att kliva av karusellen och tog hem setet. I andra set var det bättre fokus i spelarnas servegame och Monaco lyckades bryta "muntergöken(?)" David Ferrers serve vid ett tillfälle vilket ledde till seger.
Fernando Verdasco får nog se upp en aning i tredje omgången då det är ju han som Monaco kommer att få möta.

Djokovic, stabil som ett bollplank
Ja, för tillfället är serben riktigt het och vore det inte för omutlige Nadal så hade Djokovic varit årets grusskungen. Han har radat upp finalplatser på gruset och vann i förra veckan turneringen på hemmaplan i Belgrad. Idag avverkade han Oscar Hernandez utan större bekymmer. Trots att "Noles" inte spelade på topp så vann han matchen i två raka set. Det syntes klart på spanjoren Hernandez att han var riktigt stressad av Djokovic säkerhet. Det ledde i sin tur till att spanjoren gick på för tidiga initiativ i duellerna och allt som oftast slog ut sig.
I nästa omgång så får Djokovic möta italienaren Andreas Seppi. Dem möttes så sent som förra veckan och då tappade faktiskt serben ett set till Seppi. Känns knappast som att det kommer upprepas nu i Madrid.
Slutligen måste jag tyvärr konstatera att Jeremy Chardy fick det för tufft mot Wawrinka, inte mycket att snacka om då äv

Här har ni resterande resultat från dagen:

Madrid Open
Andra omgången
Rafael Nadal - Jurgen Melzer 2-0 (6-3,6-1)
Juan Martin Del Potro - Tomas Berdych (6-2,4-1) uppgiven
Gilles Simon - Fabio Fognini 2-0 (6-3,6-2)
Nikolay Davydenko - Florent Serra 2-0 (7-5,6-3)
Stanislas Wawrinka - Jeremy Chardy 2-0 (6-4,7-5)
Philipp Kohlschreiber - Marin Cilic 2-1 (6-1,6-7(5),7-6(2))
James Blake - Ivo Karlovic 2-1 (6-7(4),6-4,7-6(4))
Andreas Seppi- Sam Querrey 2-1 (6-3,4-6,6-4)

Aspelin/Moodie imponerar

Sedan vår enda svenska stjärna i singel, Robin Söderling, fick lämna turneringen igår så ställs allt svenskhopp till dubbelspecialisten Simon Aspelin. Han och partnern Wesley Moodie visade sig bli en mardröm för förstaseedade paret B Bryan/M Bryan. Amerikanerna fick nämligen respass efter en gastkramande match som slutade 11-9 i det avgörande supertiebreaket till Aspelin och Moodies fördel.
Väldigt starkt jobbat av paret som nu får ta sig an något av paren Melo/Sa eller Djokovic/Vemic.

Aspelin tillsammans med oraklet Björn Hellberg..

Wild Cards släppta till Queen´s

Idag gjordes det även klart vilka tre spelare som får de första Wild Cards till Queen´s championship i London. Det handlar om forne storstjärnan Sebastien Grosjean, superlöftet Grigor Dimitrov och en annan spelare på väg uppåt i karriären, nämligen Kei Nishikori från Japan.
Fransmannen Grosjean har tidigare nått två finaler i turneringen och har varit väldigt framgångsrik på gräs under sin karriär. Hans blixtsnabba fötter och returer har lämpat sig bra för underlaget.
Grigor Dimitrov vann förra året juniortiteln i Wimbledon och beskrivs av tränaren Peter Lundgren som "en större talang är Roger Federer vid 17års ålder.
Japanen Nishikori har vid 19års ålder redan hunnit med att ta en titel på ATP-touren och imponerade bland annat stort när han var och spelade Stockholm Open förra året.
Måste säga att jag tycker det är intressanta namn som har presenterats vilket glädjer mig väldigt mycket då jag tycker att Queen´s är en av de mest underhållande turneringarna på året.

Federer lekte med svenskettan

Masters Series Madrid
Andra omgången
Roger Federer - Robin Söderling 2-0 (6-1,7-5)

Söderling fick inte riktigt den starten som behövdes för att hoppet skulle tändas, han inledde riktigt svagt och såg inte riktigt förberedd ut. Och efter endast en vunnen boll på de två första gamen såg det minst sagt mörkt ut. Världstvåan fortsatte att ånga på och vann första set enkelt med 6-1. Svenskens psyke såg ut att ha spårlöst försvunnit än en gång när han satt med huvudet i handduken efter första set. Men istället tog han sig samman på ett bra sätt och gav Federer en ordentlig match, och vid ställningen 4-2 i andra set, till Söderlings fördel såg det snäppet ljusare ut än 45 minuter tidigare.Fast då gick schweizaren in och visade varför han dominerat världstennisen de senaste åren, och vände och vann med 7-5. Första set kan vi lägga bakom oss direkt, det som vi tar med oss är att Söderling visade fin inställning och avslutade matchen på ett bra sätt. Det var på sätt och vis ett styrkebesked från svensken som visade att han kan ta sig samman och kriga ända in i slutet. Viktigt även för svensken att kunna ta med sig den känslan ut efter matchen, hoppas det kommer stärka honom inför nästa turnering.

Övriga resultat:

Första omgången

Nikolay Davydenko - Viktor Troicki 2-0 (6-2,6-2)
James Blake - Victor Hanescu 2-0 (6-2,6-4)
Ivo Karlovic - Julien Benneteau 2-1 (3-6,7-6(5),6-4)

Andra omgången
Ivan Ljubicic - Jo-Wilfried Tsonga 2-0 (6-4,6-2)
Andy Murray - Simone Bolelli 2-0 (7-6(9),6-4)

Rumänien nästa i Davis Cup

Såg nu också att Sveriges DC-lottnig var klar, det blir Rumänien som står för motstånd och matchen kommer att spelas i Sverige. Jag återkommer senare med mina tankar men kan säga på rak arm att vi ska ha en bra chans att vinna denna drabbningen.

Söderling i ny stormatch

Temperaturen stiger inför Robin Söderlings kvällsmatch mot stilstudion själv, Roger Federer. Det ska bli väldigt intressant att se vad svensken kan sätta emot den forne väldsettan. Själv tycker jag det känns som att Söderling har någonting på gång, även om siffrorna var horribla mot Nadal i Rom så spelade ändå svenskettan väldigt bra fram tills hans mentala spärr slog igen.
Vi får verkligen hoppas att han kan hålla huvudet kallt och lyckas få med sig fler av de jämna gamen som han tyvärr bommade mot Nadal. Om så blir fallet så har han verkligen en chans och så tror jag att Söderling tänker själv också.

Stort lycka till härifrån!

Kanske dags för något stort nu?..

Full fart i Madrid

Det är som vanligt ett tätt schema med många matcher i början av en Mastersturnering. Matcherna avlöser varandra i ett rasande tempo och publiken hinner knappt fylla på kaffet innan nästa match är igång igen på banan. Eftersom solen strålar som bäst här i södra Sverige så har jag varit ute och spelat lite själv istället för och suttit inne.
Men för er som vill ha lite snabba resultat får jag naturligtvis ställa upp!
Måste säga att dagens färdigspelade matcher har gått helt enligt kalkylerna och än har det inte bjudits på någon skräll. Kul att min lilla skräll Jeremy Chardy vann med övertygande siffror mot argentinaren Jose Acasuso. Som vanligt kommer resultaten på löpande band enligt nedan:

Madrid Open
Första omgången
Marin Cilic - Marcel Granollers 2-1 (6-2,6-7(4),6-1)
Andreas Seppi - Eduardo Schwank 2-0 (7-5,6-4)
Fabio Fognini - Paul Henri Mathieu (6-7(5),6-4,3-0) uppgiven
Tomas Berdych - Guillermo Garcia-Lopez 2-0 (6-0,7-6(5))
Jeremy Chardy - Jose Acasuso 2-0 (6-3,6-2)

Andra omgången
Tommy Robredo - Mardy Fish 2-1 (3-6,7-6(5),6-2)
Fernando Verdasco - Juan Carlos Ferrero 2-0 (6-3,6-2)

Grus i maskineriet

Madrid Open
Första omgången
Juan Monaco - Feliciano Lopez 2-0 (6-4,7-5)

Får be om ursäkt för den coola(?) designen som just nu pryder bloggen. I ärlighetens namn så vet jag inte riktigt vad det beror på men jag hoppas att Linus "Teknikern" Grundström kan lösa detta så fort han hinner. För övrigt så är det han som har fixat det från första början så han är värd ett stort tack.
När det ändå snackas om grus i maskineriet så kan jag nämna att hemmaspelaren Feliciano Lopez råkade ut för just detta i sin öppningsmatch mot Juan Monaco. Monaco vann i två raka set och förpassade hemmaspelaren till läktaren(eller vad han nu känner för) resten av veckan. Lopez är annars en spelare som jag tycker är riktigt underhållande att kolla på. Han bryter det klassiska spanska gnetmönstret och spelar istället en hel del servevolleyspel. Spanjoren kan både komma fram till nät via sin tunga forehand och sina djupt slicade backhandslag.
 
En av mina personliga favoriter...


Söderling vidare i Spanien

Madrid Open
Första omgången
Robin Söderling - Ivan Navarro 2-0 (6-4,6-2)

Kan bara snabbt rapportera att Sveriges enda singelspelare i Madrid, Robin Söderling, lyckats vinna sin första match. Han ställdes mot hemmaspelaren Ivan Navarro, som för tillfället ligger på 84e plats på världsrankingen, och vann enkelt i två raka set, 6-4,6-2. Söderling skulle från början mött Igor Andreev i första omgången, men ryssen tvingades lämna återbud, på grund av skada. Att säga att Söderling hade tur med lottningen, är väl ändå svårt att säga eftersom han i andra omgången ställs mot före detta världsettan Roger Federer, som sett väldigt het ut den senaste tiden. Söderling har väl egentligen inget att hämta från den matchen, men det kan vara en enormt bra genomkörare inför kommande veckor. Kommer en lite större dagsresumering efter matchen mellan Feliciano Lopez och Juan Monaco.

Övriga resultat idag:
Philipp Kohlschreiber - Nicolas Almagro 2-0 (6-3,6-4) 
David Ferrer - Guillermo Canas 2-0 (6-2,6-2)
Oscar Hernandez - Martin Vassallo Arguello 2-0 (6-3,6-3)
Jo-Wilfried Tsonga -  Marat Safin 2-0 (6-4,7-5)
Ivan Ljubicic - Teimuraz Gabashvili 2-0 (6-3,6-2)
Stanislas Wawrinka - Marco Crugnola 2-0 (6-2,6-0)
Mardy Fish - Janko Tipsarevic 2-0 (7-6(3),6-4)
Simone Bolelli - Juan Ignacio Chela 2-0 (7-5,7-6(3))
Tommy Haas - Ernests Gulbis 2-1 (6-2,5-7,7-5)
Florent Serra - Rainer Schuettler 2-0 (6-2,6-4)

Tjuvstart i Madrid

Som vanligt när det gäller Mastersturneringar så brukar dem tjuvstarta med några matcher på söndagen för att underlätta för det tuffa schemat under veckan. Gårdagens resultat har jag redan rapporterat så jag tycker vi kaster oss direkt in i hetluften.
Det är alltså dags för en ny Mastersvecka i Madrid, som för första gången spelas utomhus på grus. Turneringen har alltid annars varit förpassad till senare på året och spelats inomhus. I år tyckte alltså ATP att det var dags att ändra lite på schemat och Madrid var den staden som det vidrörde mest. Nu tror jag inte spanjorerna har några som helst problem med det eftersom grus är deras paradunderlag och det lär säkert bli enklare att dra dit publik.
Det är ett riktigt stjärnspäckat startfält som spanjorerna kan skylta med där 13 av de 15 bästa kommer till start. De enda som saknas är Gael Monfils och Fernando Gonzalez som båda två tvingats tacka nej på grund av skador. Som vanligt när det gäller grusturneringar så är det naturligtvis Rafael Nadal som är storfavorit. Hans dominans på gruset börjar bli lite tråkig nu så det skulle vara guld värt om någon lyckades chocka spanjoren. Jag sätter som jag sagt tidigare mitt hopp till Novak Djokovic och jag kan inte föreställa mig någon annan som skulle kunna ro på Nadal när han spelar på sin normala grusnivå.
För att nämna någon skräll som jag alltid brukar göra inför Mastersturneringarna så får jag nog säga Jeremy Chardy. Nu ska det i och för sig mycket till för att han ska ta sig långt men det är en spelartyp jag gillar väldigt mycket så det skulle vara extra skoj om han tog sig förbi några rundor.

Ska denne mannen kunna hota i årets upplaga av Madrid Open?...

Omtumlande vecka

Minst sagt en vecka där verkligen allt har hänt. Tre turneringar med riktigt många skrällar och mycket underhållande spel. I Belgrad hade dem strul med det elektriska och i Estoril var det vädret som ställde till det en aning. Men mest blåsväder var det nog kring den ständige talangen Richard Gasquet som tydligen dragit i sig en och annan lina. Jag vet inte riktigt hur jag ska ställa mig till detta men självklart är det så att det svärtar ner sporten i sig. Nu förväntas dock Gasquet straffas hårt för sina misstag och det är väl inte mer än rätt. Hoppas även att han kan få en del hjälp att reda ut sina problem.
Dock ställer jag mig lite frågande till om verkligen kokain ska klassas som dopning. Nu är jag väl inte direkt någon expert inom ämnet men jag har svårt att tro att det ska vara speciellt prestationshöjande. Aja, klart är i alla fall att fransmannen har gjort fel och ska sota för sitt misstag. Enligt mig hade det dock räckt med dryga böter och kanske en liten avstängning.
Det är väl inte direkt läge att höja mina hypoteser kring matcherna till skyarna då jag knappt hade ett rätt under hela veckan men för att fösa det lite under mattan så måste det ju sägas att en del resultat var ytterst oväntade. Många spelare som jag inte trott så mycket på när det gäller grusspelet har verkligen imponerat och trots att Rafael Nadal är relativt överlägsen så kommer det ändå att bli en väldigt intressant Grand Slam turnering på gruset i Paris.

Veckotoppen:

1. Skrällarna
Oerhört kul att killar som Lukasz Kubot och Daniel Brands lyckats skapa sig ett namn på touren denna veckan. Kubot är visserligen en erkänt duktig dubbelspelare men jag betvivlar att många kände till att han även vet hur man spelar singel innan denna veckan. Brands tror jag dock knappt att någon visste vem det var, jag själv kan erkänna att jag aldrig hört talas om namnet förut.

2. Svensk dubbelsuccé
Trots att både Lindstedt och Brunström förlorade sina finaler idag så var det ändå ett stort glädjeämne för oss svenskar att ha två spelare i final i olika turneringar. Lindstedt har under hela säsongen varit riktigt framgångsrik medan Brunström har kämpat på och haft en del bra resultat på challengertouren. Riktigt kul boys!

3. Tooges assistans
Måste passa på att tacka brorsan som hjälper mig och skriver en del texter när jag inte riktigt har tid. Att han dessutom skriver bra gör ju inte saken sämre.

Veckans sämsta:

Naturligtvis så är det beskedet om att Gasquet testats positivt för kokain som gör ont i själen en sån här dag. Man tycker ju att han borde veta bättre men samtidigt får han axla en hel del press och jag lider verkligen med fransmannen. Hoppas han kommer tillbaka till världstennisen.

Dramatiska finaler

BMW Open
Final
Tomas Berdych - Mikhail Youzhny 2-1 (6-4,4-6,7-6(5))

Estoril Open
Final
Albert Montanes - James Blake 2-1 (5-7,7-6(6),6-0)

Serbia Open
Final
Novak Djokovic - Lukasz Kubot 2-0 (6-3,7-6(0))

Avslutningen på veckan som gått kunde knappast blivit mer dramatisk. Alla tre finaler som spelades innehöll varsitt tiebreak och jag tycker att detta är ett gott tecken på att världstennisen har bättre bredd än på länge. Jag har tyvärr inte haft möjligheten att se någon av finalerna då jag själv har varit i väg och spelat tennis. Men det är väl på sin plats att summera lite från varje match.

Årets första för Berdych
Tjecken Tomas Berdych fick verkligen slite hårt för att ta sin första titel för året i Munchen. Matchen var till och med så pass jämn att den fick avgöras i tiebreak i det tredje setet.  Titeln var Berdych femte i karriären och den andra på grus.
Tjecken har kämpat hela året med att hitta formen och den rätta träffen och nu verkar det sannerligen som att han har lyckats. Han stod för många imponerande segrar på sin väg till finalen och var riktigt kall i de avgörande lägena i alla sina matcher.
All heder även åt Youzhny som var väldigt nära att ta hem titeln. Förlusten svider givetvis mycket för ryssen men jag tror ändå att han kommer att vara väldigt nöjd när han har fått lite distans till händelsen.

Luften ur för Blake
Amerikanen James Blake har varit riktigt het hela veckan och var i finalen ytterst nära att få sätta pricken över i:et. Men trots två matchbollar så lyckades han inte kliva över mållinjen och det var istället den mycket skickliga grusspelaren från Spanien, Albert Montanes, som tog hem titeln. Montanes krigade tappert och gav aldrig upp och räddade två matchbollar i andra set för att sedan kunna defilera hem det tredje setet när luften gått ur hos Blake.
Titeln var Montanes andra i karriären, även den förra kom på grus förra året i Amersfoort, Holland. Spanjoren ligger för tillfället på en 35:e plats på rankingen men kommer säkerligen klättra någon placering i och med segern.
Från Estoril kan jag tyvärr även meddela att vårt svenska hopp Robin Lindstedt åkte på en tung förlust tillsammans med Martin Damm. Dem fick stryk i två raka set med siffrorna 6-3,6-2 mot det tämligen okända paret Butorac/Lipsky.

Djokovic vann på hemmaplan
Precis som väntat så var det hemmafavoriten Novak Djokovic som stod som slutsegrare i den första upplagan av Serbia Open. Till hemmapublikens stora förtjusning slog han överraskningen Lukasz Kubot i två raka set i finalen.
Polacken stod ändå emot oväntat bra och tvingade fram ett tiebrak i andra set. Där blev tyvärr Djokovic alldeles för svårt och Kubot förlorade med 7-0.
Jag tror säkerligen att Kubot är riktigt nöjd med sin vecka ändå, han vann nämligen dubbelfinalen i par med Oliver Marach också. Finalmotståndare var för övrigt svenska Johan Brunström och hans partner Jean Julien Rojer. Detta var Brunströms andra ATP-final i karriären och jag unnar honom all framgång med tanke på hur hårt han har slitit för att nå toppen.


Robredo trivs i Madrid

Madrid Open
Första omgången
Tommy Robredo - Nicolas Kiefer 2-1 (3-6,6-2,6-2)

Mastersturneringen i Madrid har startat så smått idag. Tommy Robredo visade ytterliggare en gång att han trivs på hemmaplan, då han vann över tysken Nicolas Kiefer. Hemmapubliken var naturligtvis enormt glada efter Robredos formbesked, och det vore kul för båda parterna om Robredo kan vinna ytterliggare ett par matcher i årets upplaga. Han tvingades i och för sig tappa första set, men sedan kom rutinerade Robredo igång, och då var det inget snack om saken. Veckans favorit är som vanligt Rafael Nadal, som verkar vara oslagbar för tillfället. Men jag vill även sätta ett varningens finger för Novak Djokovic som nått final i fyra raka grusturneringar, nu senast i hemlandet Serbien. En större artikel om mina tankar inför kommande veckas turnering kommer antingen ikväll eller tidigt imorgon.

Övriga resultat i Madrid idag:
Sam Querrey - Radek Stepanek 2-0 (7-6(2), 5-2, uppgivet)
Juan Carlos Ferrero - Igor Kunitsyn 2-1 (6-3,4-6,6-4)
 

Gasquet erkänner dopning

Gasquet dopad
Tennisen har drabbats av ett av sina största dopningsfall genom tiderna. Richard Gasquet, som hunnit med att nå tre semifinaler i år, har testats positivt för kokain. Testerna befaras komma från turneringen i Miami i våras, och fransmannen förväntas nu komma att bli avstängd i upp till två år. Tennisvärlden som tidigare haft problem med en rad dopningsfall, skakas nu om.
- Jag hoppas att det inte är sant, sade bland annat världstvåan Roger Federer när ryktet om dopningen avslöjades på lördagen.
Men beskedet verkar vara sant för Gasquet gick tidigare idag ut och erkände allt. Fransmannen har som bäst varit rankad sjua i världen, men det lär nu dröja ett tag innan vi får se honom på banan igen.

Gasquet för nöja sig med att sida bredvid banan ett tag framöver

Nalbandian missar Wimbledon
Kan samtidigt berätta att argentiske storstjärnan David Nalbandian har drabbats av en allvarlig höftskada, och han befaras vara borta i minst fyra månader. Detta innebär att nittonderankade Nalbandian missar godbitar som Rolland Garros och Wimbledon senare i sommar.


Blake mot final

Estoril Open
Semifinal
James Blake - Nikolay Davydenko 2-1 (6-7(3),7-6(2

Det blev till slut Blake som drog det längsta strået i semifinalen mot ryssen Nikolay Davydenko. Jag såg bara slutet av tredje set så har inte så mycket att säga om matchen i sig men måste säga att det är starkt av Blake att vinna emot en såpass säker spelare som Davydenko på grus.
Blake inledde grussäsongen ytterst tveksamt men nu verkar han verkligen vara på gång.
Amerikanen får nu några timmar att vila upp sig innan finalen mot spanjoren Albert Montanes. Nu när Blake är inne i ett bra momentum känns det verkligen som att han kan gå hela vägen. Det ska bli riktigt spännande att följa utgången mellan hårdslående Blake och grusspecialisten Montanes.

Blake var exalterad efter sin seger...

Prestigefylld finaldag

Äntligen är det söndag och finaldags på sina håll och kanter i Europa. I Estoril ställde dock vädret till det för spelet igår, schemat fick skjutas upp så pass länge att semifinalen mellan Blake och Davydenko inte hann spelas klart på grund av mörker.
I väntan på att den matchen skall slutföras tänkte jag skriva ett par ord om dagens två andra finaler så länge:

BMW Open
Final
Tomas Berdych - Mikhail Youzhny

Väldigt kul att dessa två herrar får mötas i en final i Munchen. Även om ingen av dem är speciellt gammal(Youzhny 26 år, Berdych 23år) så känns det ändå som att båda två har varit med väldigt länge och fightats på en hög nivå.
Detta blir deras nionde möte och det är ryssen Youzhny som har ett litet plusfacit över de åtta tidigare mötena, han har nämligen fem segrar och Berdych har sedermera vunnit tre av matcherna. I dag ger jag dock Berdych favoritskapet eftersom han har spelat förvånansvärt bra tennis under hela veckan. I går slog han ut Chardy från Frankrike som jag trodde väldigt mycket på och innan dess så satte han inte fingrarna emellan när han kämpade ner Hewitt i en tung tresetare.
Dock ska vi inte räkna ut Youzhny som igår slog ut sista hemmahoppet i turneringen Daniel Brands. Nyckeln till seger där var att Youzhny till slut lyckades tämja Brands servar och att Brands blev lite tagen av stundens allvar.

Serbia Open
Final
Novak Djokovic - Lukasz Kubot

Jag har redan berömt polacken Kubots insats som mycket överraskande har tagit sig till final men vinner han finalen kommer jag nog vika mig på mitten av förundran. Sällan har väl en favorit i en ATP-final varit lika solklar som i denna matchen.
Kan väl sammanfatta det som en väntad saga med lyckligt slut då hemmafavoriten Djokovic infriar publikens förväntan.


edit. Matchen Davydenko - Blake gick precis in i ett avgörande set så återkommer med resultat när matchen är slut.


Darrig Djokovic till final

Serbia Open, Serbien
Semifinal 2
Novak Djokovic - Andreas Seppi 2-1 (4-6,6-1,6-2)

För några timmar sedan inleddes dagens andra semifinal i Belgrad, mellan hemmaspelaren Novak Djokovic och fjärdeseedade Andreas Seppi. Veckans stora publikfavorit Djokovic inledde matchen lite darrigt, och tvingades släppa första set, efter ett sent break av Seppi. Men sen var det inget snack om saken. Seppi började bli trött vilket gjorde att han tappade koncentrationen en aning, samtidigt som Djokovic började komma in i matchen. Då var det helt enkelt inget snack om saken, och Seppi lyckades bara ta ett, respektive två game i de två återstående seten. Imorgon ställs hemmaspelaren mot polacken Lukasz Kubot, och han förväntas naturligtvis ta hem sin första titel på gruset i år. Jag har själv förhoppningar om att få se en Kubot som kommer stå upp bra mot Djokovic imorgon, men det är väl rätt höga odds på det.

Novak Djokovic trivs på gruset för tillfället. Förra veckan nådde han final I Masters Series-turneringen i Rom, och den här veckan verkar det som han tar hem sin första grusseger det här året, på hemmaplan i Belgrad.

Estoril Open, Portugal
Semifinal 1
Albert Montanes - Paul Capdevile 2-0 (6-3,6-4)

Jag hade bestämt mig för att rapportera om matchen mellan James Blake och Nikolay Davydenko, men eftersom den matchen tvingades avbrytas i mitten av andra set på grund av mörker, får jag nöja mig med att konstatera att spanjoren Albert Montanes lyckades slå ut chilenaren Paul Capdevile i två raka set, 6-3, 6-4. Den andra semifinalen spelas troligtvis klart imorgon förmiddag. Där leder Davydenko med 1-0 i set, men Blake har övertaget, ledning 4-2 Davydenkos serve, i andra set så om han tar hem sina två följande servegame, kommer matchen tvingas avgöras i ett tredje avgörande set.
Kan i alla fall lite snabbt konstatera att spanjoren Montanes blir finalmotståndare för den som vinner av Davydenko och Blake. Montanes vann tämligen enkelt i två raka set mot chilenaren Capdeville.

Morgondagens finaler:
Estoril Open: Albert Montanes - James Blake/Nikolay Davydenko
BMW Open: Mikhail Youzhny - Tomas Berdych
Serbia Open: Novak Djokovic - Lukasz Kubot

Chardy brände finalchansen

BMW Open, Tyskland
Semifinal
Tomas Berdych - Jeremy Chardy 2-1 (6-1,5-7,6-2)

Fransmannen Jeremy Chardy har spelat bra på gruset i Tyskland den här veckan, och han var enligt mig en liten favorit inför mötet mot Tomas Berdych tidigare idag. Men tjeckiske Berdych inledde matchen i ett rasande tempo och vann första set överlägset med 6-1. Och det såg länge ut som han skulle ta hem matchen i två raka set. Men Chardy höjde sitt spel i slutet av andra set som han till slut lyckades vinna det med 7-5. Men i tredje set tog det stopp för fransmannen som bara lyckades vinna två game, innan Berdych kunde serva hem matchen. Han ställs nu mot tidigare finalklara Mikhail Youzhny, en väldigt öppen historia enligt min mening.
Kan även snabbt meddela att semifinalerna i Estoril Open just startat, och där har Albert Montanes redan lyckats bryta Paul Capdeviles serve en gång, vilket innebär att han redan nu leder med 3-0 i game.

Brands föll på mållinjen

BMW Open
Semifinal
Mikhail Youzhny - Daniel Brands 2-1 (3-6,6-3,6-4)

Serbia Open
Semifinal
Lukasz Kubot - Ivo Karlovic 2-0 (7-6(0),6-2)

Tysken Daniel Brands var nära att fullborda sin succé igenom att ta sig till final i turneringen i Munchen. Han hade ledningen med 4-3 i avgörande set och hade sex breakchanser i Youzhnys serve utan att kunna ta vara på möjligheterna. Istället var det Youzhny som lyckades hålla nerverna i styr och drog fördel av när tysken blev tagen av stundens allvar. Ryssen Youzhny lyckades bryta hemmahoppets serve i det efterföljande gamet och kunde sedan hantera pressen och serva till sig en plats i finalen.
Finalen i morgon kommer att bli ryssens första sedan han vann sin senaste titel i början av januari förra året. Självklart var det en överlycklig Youzhny som sträckte händerna i skyn efter att matchen var vunnen.
Tyske Brands spelade väldigt bra och hans serve fungerade precis lika bra som den gjort hela veckan. Hade han bara kunnat kontrollera sina nerver i de viktiga lägena så hade han mycket väl kunnat segra i den här matchen.
Vi får hoppas att tysken blir sporrad av sitt resultat i turneringen och att han kommer tillbaka till den stora scenen. Hans tunga serve lär ju passa utmärkt på gräs där han kommer att bli väldigt svår att ta servegame ifrån.

Chockseger från Kubot
Dubbelspecialsten Lukasz Kubot är inne på en vecka som han sent kommer att glömma. Efter att ha haft all tur i världen på sin väg fram till semifinal så stod han för en enastående insats mot andraseedade Ivo Karlovic. Kubot, som kom in i turneringen som lucky loser, är den första i turneringen som lyckats bryta Karlovic makalösa serve.
Det skedde dock inte i första set som gick till tiebreak efter att båda spelarna lyckats hålla alla sina servegame. I tiebreaket var Kubot helt överlägsen och vann med 7-0 och fick blodad tand inför andra set.
Där lyckades han nämligen bryta kroatens serve två gånger om och vinna tämligen enkelt med 6-2. Det såg ut som vardagsmat för polacken när han hur enkelt som helst rädda tre raka breakbollar vid ställningen 4-2 och sedan var resten av matchen transportsträcka, då Karlovic tålamof tröt ordentligt.
Kubot har nu chansen att ta dubbla titlar i Belgrad då han även är kvar i dubbelturneringen tillsammans med sin partner Oliver Marach. Dock ska väl sägas att chansen att han vinner singelfinalen är minimal men han är ändå värd en stor eloge för sin insats hittills.

Dubbelspecialisten Kubot verkar även funka i singel...

Spänningen stiger

Om ungefär en timme drar dagens första semifinal i gång. Det är sex intressanta semifinaler som ska spelas i Munchen, Estoril och Belgrad. Jag skriver lite om varje match här under tänkte jag:

Estoril Open
Semifinal
Albert Montanes - Paul Capdeville
Capdeville har skrällt flera gånger om för att ta sig till denna semifinal, det var han som slog ut Nalbandian i första omgången. Den bedriften är riktigt stark även om jag fortfarande håller fast vid vad jag sa tidigare; Nalbandian ska inte kunna förlora en sådan match utan att om omständigheterna är speciella, jag tror inte han var speciellt sugen på att spela helt enkelt.
Albert Montanes är storfavorit i denna matchen efter att ha slått ut Gilles Simon i en riktigt tuff match igår. Capdevilles chans skulle vara om Montanes var sliten sedan matchen i går som tog uppemot tre timmar att spela.

Nikolay Davydenko - James Blake
James Blake har denna veckan gjort en riktigt fin turneringen med tanke på att grus är långtifrån hans bästa underlag. Jag är särskilt imponerad av att han lyckades kämpa ner hemmafavoriten Frederico Gil i en tuff tresetare i andra omgången. Gil trivs mycket bättre på gruset och hade dessutom publikens stöd i ryggen, imponerande av Blake måste jag säga.
Tyvärr så tar resan slut här moty Davydenko som nog kan förvänta sig en liknande matchbild som igår där Blake kommer att stå för de flesta misstagen. Det är roligt att se hur Davydenko kan spela i ett såpass bra tempo utan stå för knappt några lätta missar.

BMW Open
Semifinal
Mikhail Youzhny - Daniel Brands
Daniel Brands är verkligen veckans skräll i Munchen, han är 21 år och ligger för tillfället på en 141:a plats på världsrankingen. Verkligen starkt gjort av honom att ta sig till semifinal här inför sina hemmasupportrar. Han är 195 cm lång och har haft stor nytta av sin tunga serve som har fungerat perfekt för honom. Stämmer den lika bra idag så har han goda chanser att skrälla igen.
Youzhny kommer säkerligen vara väldigt taggad och hoppas säkert kunna ta sin första titel på ett och ett halvt år. Senaste titel kom i Chennai efter att han förnedrat Nadal och vunnit med 6-0,6-1 i finalen.
Värt att notera från den här drabbningen är att Daniel Brands gör sin första turneringen på ATP-touren för detta året. Fantastiskt kul för honom att ha nått så här långt.

Tomas Berdych - Jeremy Chardy
Båda två kommer till denna matchen med tunga ben efter att ha gått holmgång i kvartsfinalen mot respektive motståndare. Chardy utkämpade en härlig fight mot sugröret från Kroatien Marin Cilic och Berdych mötte meriterade Lleyton Hewitt.
Båda två vände även underläge med 1-0 i set och kommer till denna matchen med riktigt bra självförtroende. Själv tror jag på seger för fransmannen Chardy som är lite bättre skolad på grus.

Serbia Open
Semifinal
Ivo Karlovic - Lukasz Kubot
Varje turnering har denna veckan haft varsin skräll som tagit sig till semifinal. I Estoril så är det Capdeville, i Munchen är det Brands och här i Belgrad är det Lukasz Kubot. Polacken är en väldigt framgångsrik dubbelsegrare men i singel har han verkligen inte dragit till sig speciellt mycket uppmärksamhet. Inte förrän nu i alla fall då han skrällt ordentligt igenom att ta sig till semifinal.
Men ska man vara helt ärlig så har han haft väldigt tur med lottningen, i första matchen lottades han mot Zlatanovic som förmodligen fått wildcard tack vare sitt namn för hans tennis verkar inte vara mycket att hurra över. Han gick enkelt vidare och fick sedan möta Andreev, där borde såklart resan varit slut men Andreev fick kasta in handduken redan efter fem game och så var Kubot hastigt och lustigt klar för kvartsfinal. I kvarten slog han sedan Kristof Vliegen i två raka set.
I denna matchen kanske Kubot kan dra nytta av sina fina dubbelkvalitéer då han stöter på storservaren Ivo Karlovic. Returerna blir alltså nyckeln för att Kubot ska kunna ha någon chans att skrälla i denna matchen.

Novak Djokovic - Andreas Seppi
En väntad semifinal på pappret där Djokovic helt planenligt bör vinna och ta sig till morgondagens final. Mycket mer behöver väl egentligen inte sägas om denna drabbningen.

Dubbla svenska framgångar

Det var längesen svensk tennis såg så mörk ut som den gör nu. Men på dubbelfronten finns det ändå en del att glädjas åt, Robin Lindstedt säkrade tidigare under dagen en final i Estoril Open tillsammans med sin fasta partner Martin Damm. Paret har haft en väldigt bra säsong än så länge och är nu ute efter årets tredje titel.
Även Johan Brunström har gått väldigt bra den här säsongen, då han har jobbat väldigt hårt tillsammans med partnern Jean-Julien Rojer på challengertouren. Resultatet har blivit en seger och två finalplatser och Brunstrom ligger för tillfället på en 56:e plats på dubbelrankingen. Denna veckan spelar paret på ATP-touren och det har gått fantastiskt bra då paret är klara för semifinal i Belgrad.
Kul med svenska framgångar och jag hoppas verkligen att det blir lyckade resultat även i morgon!

"Noles" bröt eftermiddagsmönster

Estoril Open
Kvartsfinal
Albert Montanes - Gilles Simon 2-1 (5-7,6-4,7-6(4))

BMW Open
Kvartsfinal
Jeremy Chardy - Marin Cilic 2-1(3-6,7-5,6-4)

Serbia Open
Kvartsfinal
Novak Djokovic - Victor Troicki 2-0 (6-3,6-2)

Det var två väldigt dramatiska kvartsfinaler som avslutade dagen i Estoril och i Munchen. Tyvärr så sändes ingen av dessa matcher så kan inte säga så mycket om dem. Tycker det var oerhört kul för Chardy att få vända 1-0 underläge i set och vinna två raka, tuffa set. Jag har inte haft möjligheten att se Chardy speciellt mycket, enda gången jag sett honom var i andra omgången av Australian Open mot Novak Djokovic. Då gjorde han ett väldigt bra första set och hängde verkligen med i Djokovic tempo. Sen mattades han av en aning och Djokovic kunde enkelt avgöra matchen.

Nu verkar det onekligen som att Chardy är på väg att ta ett steg ytterliggare i sin utveckling. Kanske kan han ställa till med någon fin skräll i kommande Roland Garros på hemmaplan.

En match hann jag dock med att se ikväll och det var mötet mellan serberna Novak Djokovic och Victor Troicki. Världstrean Djokovic startade lite trögt och blev bruten blankt i första gamet, men efter det så vaknade han ordentligt och hade nog inga som helst tankar på att behöva spela någon lång och jämn match.

Han spelade stundtals ut Troicki enligt noter och lät honom springa riktigt mycket i sidled. Som jag sagt tidigare så är detta helt och hållet Djokovic turnering och det skulle förvåna mig väldigt mycket om han inte vinner.

Kan säga att jag för tillfället jobbar på ett par riktigt intressanta och aningen oväntade spelarporträtt som jag ska ll publicera när alla är klara. Hoppas detta kan vara något som stämmer överens med ert intresse.

En framtida favorit för publiken i Roland Garros..


Fiasko i Belgrad

Läktarna i Belgrad är för tillfället fullsatta med supportrar som förmodligen är lagom roade över de elektriska problemen som gör så att kvällsmatchen inte kan dra igång. Närmare bestämt så är det strålkastarljusen som inte går igång. Såklart beklagligt för arrangörerna, speciellt eftersom det är första gången som turneringen spelas i Belgrad.

edit: Uppvärmningen drog precis igång efter 40 minuters försening.

Ryssar vidare till semi

Estoril Open
Kvartsfinal
Nikolay Davydenko - Mardy Fish 2-0 (6-4,6-3)

BMW Open
Kvarsfinal
Mikhail Youzhny - Paul Henri Mathieu 2-1 (7-5.3-6,6-3)

Serbia Open
Kvartsfinal
Ivo Karlovic - Flavio Cipolla 2-0 (6-3,6-3)

Ryssland har haft ett tufft år på herrsidan, inte en enda ATP-titel har gått till någon rysk spelare hittills. Denna veckan ser det dock riktigt ljust ut då både Nikolay Davydenko och Mikhail Youzhny har tagit sig till semifinal i sina respektive turneringar. Youzhny var först ut med att slå ut fransmannen Mathieu i Munchen i en tuff tresetare. Ryssen Youzhny blixtrade till med riktigt fina raka enhandsbackhandslag emellanåt och hade allt som oftast svar på Mathieus tunga slag.
Davydenko i sin tur var alldeles för stabil för Mardy Fish och bollade lite med amerikanen. Även om Fish har varit ganska framgångsrik på gruset hittills i år så syntes det tydligt att han hade behövt ett snabbare underlag för att kunna hota den mycket bollsäkra ryssen.
Storservaren Ivo Karlovic hade inga problem med att slå den lille italienaren Flavio Ciolla i två raka set. Kroaten släppte bara en breakboll till Cipolla på hela matchen och den räddade han igenom en stenhård serve. Förutom den enorme kroatens serve så måste jag säga att hans forehand fungerade riktiga bra och likaså hans backhandslice. Det känns lite som att Karlovic grundspel utvecklas mer och mer för varje månad, verkligen kul att se.
Här kommer övriga resultat:

Estoril Open
Kvartsfinal
James Blake - Florent Serra 2-0 (6-4,6-1)
Paul Capdeville - Oscar Hernandez 2-1 (4-6,6-1,6-4)

BMW Open
Kvartsfinal
Daniel Brands - Potito Starace (6-4,1-1) uppgiven
Tomas Berdych - Lleyton Hewitt 2-1 (4-6,6-3,7-6(4))

Serbia Open
Kvartsfinal
Andreas Seppi - Marcos Daniel 2-0 (6-4,7-5)
Lukasz Kubot - Kristof Vliegen 2-0 (7-6(6),6-3)

Dags för kvartsfinalspel

Tolv kvartsfinaler ska idag spelas runtom i Europa. Jag har valt ut tre matcher, en från varje turnering, som jag tycker är extra intressanta.

I Estoril så tycker jag att mötet mellan Nikolay Davydenko och Mardy Fish kommer att bli riktigt intressant. Fish är i riktigt bra grusform och slog förra veckan Igor Andreev och spelade jämnt med Verdasco. Det blir verkligen en svår nöt att knäcka för världselvan Davydenko som är på väg tillbaka från en skadeperiod. En bollsnål Davydenko och en offensiv Fish i gott slag ger stora möjligheter till en bra match med fina dueller i bra tempo.

Vidare så känns mötet mellan de två ynglingarna Marin Cilic och Jeremy Chardy högintressant. Två spelare som inte gärna håller igen och spelar defensivt. Kroaten Cilic har vidare en riktigt tung serve, mycket tack vare sin fina räckvidd. Franske Chardy kommer ifrån en riktigt lyckad juniorkarriär med bland annat en seger i Wimbledon och en finalplats i US Open. Han har inte riktigt blommat ut än på ATP-nivå men han är på god väg och ligger för tillfället på en 40:e plats på rankingen. 
Detta är spelarnas första möte på herrtouren, däremot har dem mötts tre gånger på juniorouren. Där har Cilic gått segrande ur två av mötena medan Chardy kanske tog den viktigaste segern i kvartsfinalen i US Open år 2005.

Självfallet så är det den helserbiska kvarten mellan Novak Djokovic och Victor Troicki som är den stora höjdpunkten i Belgrad. Inte för att jag tror att matchen på något sätt kommer att bli jämn då Djokovic kommer att bolla lite med sin landsman. Däremot för att intresset för matchen är riktigt stort och att det säkerligen kommer att bli god stämning i grytan nere i Belgrad. Matchen är lagt på kvällen när publiken brukar vara mest högljud och fanatisk. Jag hoppas verkligen på en underbar atmosfär. 

Wimbledonsegrare i batalj

BMW Open
Andra omgången
Lleyton Hewitt - Thiemo De Bakker 2-0 (6-3,6-4)

Serbia Open
Andra omgången
Ivo Karlovic - Brian Dabul 2-0 (6-4,7-6(5))

Lleyton Hewitt, som vann Wimbledon år 2002 mötte i dag Thiemo "Bagarn" De Bakker, som i sin tur vann juniortiteln 2006. Gammal är äldst, som dem brukar säga och Hewitt hade inga som helst problem att vinna matchen.
"Bagarn" servar väldigt bra men har problem att följa upp och sätta press på motståndaren. Han har fin känsla i händerna men måste verkligen jobba på tyngden och aggresiviteten i grundslagen för att ta ett steg till i utvecklingen.
En annan kvällsmatch som jag zappade lite med under hockeyn var drabbningen mellan Ivo Karlovic och Brian Dabul. Att säga att Karlovic servar som en häst är absolut inte att gå till överdrift. Det bevisade han inte minst i dag då han dundrade in 19 ess och räddade 9 av 9 breakbollar, ett par av dem igenom serveess.

Måste bara berömma Sverige för en härlig laginsats i kvarten mot Tjeckien. Känns verkligen som att gubbarna kan hamna på Sergels inom en vecka.

Som vanligt så kommer resterande resultat från eftermiddagen enligt nedan:

Estoril Open
Andra omgången
Gilles Simon - Fabio Fognini 2-0 (6-0,7-5)
James Blake - Marc Gicquel 2-0 (7-6(6),6-2)
Florent Serra - Juan Monaco 2-1 (6-3,1-6,6-3)
 
BMW Open
Andra omgången
Tomas Berdych - Andreas Beck 2-1 (1-6,6-4,7-6(4))


Serbia Open

Andra omgången

Flavio Cipolla - Arnoud Clement 2-1 (1-6,6-4,6-2)

Här levereras en av Karlovic berömda hästsparkar...


Stark startfält i Queen´s

Startfältet till grästurneringen i London som spelas två veckor innan Wimbledon släpptes idag. Som vanligt så är det en välmeriterad lista som har offentliggjorts med bland andra världsettan Rafael Nadal och den brittiska favoriten Andy Murray.
Totalt sett är tio av de tjugo främsta med. Förutom Nadal och Murray så är föredetta Grand-Slamsegrare som Andy Roddick, Lleyton Hewitt och Marat Safin. Precis som alla andra år så kommer det säkerligen att bli en fantastisk vecka. Själv gillar jag när det smäller lite och det gör det verkligen på det fina gräset i London.
Är ni nyfikna på det övriga startfältet så kan ni gå in och titta på Queen´s hemsida; http://www.aegonchampionships.com/3/players/players.asp


Praktskräll i Serbien

Novak Djokovic lillebror, Marko, stod tillsammans med Darko Madjarovski för en helt sanslös skräll när dem slog ut världens näst bästa par, Daniel Nestor/Nenad Zimonjic. Jag brukar egentligen inte skriva om dubbel men detta var bara för kul för att missa.
Djokovic, den yngre, är bara 17 år och har inte ens någon dubbelranking samtidigt som hans partner Madjarovski ligger på en minst sagt blygsam 606:e plats. Det helserbiska paret slog världstvåorna med 7-6(2),2-6,10-6.
När jag ändå är inne på dubbel så kan jag glatt meddela att Robin Lindstedt är klar för semifinal i Estoril tillsammans med tjecken Martin Damm. De besegrade paret Friedl/Skoch i kvartsfinalen.


Sambalir av Daniel

Serbia Open
Andra omgången
Marcos Daniel - Ivan Ljubicic 2-0 (6-4,6-3)

Såg nyligen matchen mellan "brassen" Marcos Daniel och kroaten Ivan Ljubicic  i andra omgången av Serbia Open. Måste säga att Daniel imponerade med fint aggresivt spel och en fantastisk enhandsbackhand. Han såg också ut att läsa spelet väldigt bra för det kändes som att han läste sönder Ljubicic rörelseschema gång på gång.
Första set var det spelmässigt bästa, Ljubicic fick en smakstart och hade ledning med 4-3 och egen serve. Tyvärr så slarvade han bort ledning helt på egen hand igenom att slänga iväg ett par backhandslag långt utanför sidlinjerna.

Marcos Daniel spelade sedan väldigt bra i de efterföljande gamen och kunde skriva in 6-4 i egen favör i protokollet efter första set.
I början av andra set fick Ljubicic problem med någon form av skada och kallade in trainern. Det var klart märkbart då han hade svårt att röra sig på banan och "brassen" utnyttjade detta på bästa sätt igenom att slå ett par stoppbollar. Trots skadan så lyckades Ljubicic ta ett par game i andra set, mycket tack vare sin tunga serve, som fungerade på ett utmärkt sätt. I slutändan så orkade ändå inte Ljubicic hela vägen och Daniel vann det andra setet med 6-3. Jag måste säga att Marcos Daniel spelade mycket bättre än vad rankingen visar(han ligger just nu på en 120:e plats).
Här kommer resten av dagens resultat än så länge:

Serbia Open
Andra omgången
Andreas Seppi - Leonardo Mayer 2-0 (6-4,6-1)

Estoril Open
Andra omgången
Albert Montanes -  Simon Greul 2-0 (6-2,6-2)

BMW Open
Andra omgången
Daniel Brands - Julien Benneteau 2-1 (6-4,3-6,7-6(6))
Potito Starace - Simone Bolelli 2-0 (6-4,7-6(5))


"Noles" kung i Belgrad

Serbia Open
Andra omgången
Novak Djokovic - Janko Tipsarevic 2-1 (6-2,4-6,6-0)
Victor Troicki - Marcel Granollers 2-0 (6-3,6-4)

Mörkret hade precis lagt sig över Belgrads centercourt och stjärnorna och strålkastarna lös ner mot den klarast lysande stjärnan av dem alla. Novak Djokovic, som själv kämpat hårt för att få hem en turnering till Serbien, inledde turneringen mot kompisen och landsmannen Janko Tipsarevic. Självklart var läktarna fulla med förväntansfulla fans och båda spelarna bjöd verkligen på en god match.
Djokovic inledde, som sig bör, klart starkast och rodde hem första set komfortabelt. Tipsarevic som verkade tagen av stundens allvar kom inte riktigt rätt till bollen och stod för många lätta missar. Det är i och för sig lätt hänt att en så pass explosiv spelare som Tipsarevic är kommer fel till en del bollar, då han satsar så hårt i varje slag.
Det kändes lite som att "Noles" vaggades in i en svag trygghet av överlägsenhet i andra set och överraskades av sin kompis nyfunna spel. Plötsligt så hittade nämligen Tipsarevic träffen. Världstrean kunde inte riktigt svara och Davis Cup-kompanjonen vann det andra setet med 6-4.
I det avgörande setet var Djokovic mer förberedd och la ner mer fokus på sitt fotarbete så han hann komma rätt till bollarna. Turneringsfavoriten rann ifrån på ett briljant sätt och nollade Tipsarevic i skiljesetet.
Måste säga att det var väldigt roligt att se matchen på det oranga gruset. Nu känns det ganska säkert att Djokovic kommer bärga titeln inför sina hemmafans.
Djokovic kommer även i nästa match stötta på en serb då Victor Troicki, till publikens stora glädje, vann sin match mot spanjoren Marcel Granollers i två raka set.

Största hotet mot Nadal i Roland Garros...

Hernandez i storform

Estoril Open, Portugal
Andra omgången
Oscar Hernandez - David Ferrer 2-0 (6-2,6-4)

Det finns ett flertal heta spanjorer på gruset för tillfället. Tidigare idag ställdes två av dem på varsin sida av nätet i andra omgången av Estoril Open i Portugal. David Ferrer som sett riktigt pigg och stabil ut på sistonde var favorit inför mötet, men Hernandez visade att även han kan spela tennis på hög nivå. Han vann lätt i två raka set, 6-2, 6-4 och visade stundtals prov på mästerligt spel. Samtidigt sviktade Ferrers första serve enormt och han noterades bara för 52% in, vilket är väldigt ovanligt när det gäller Ferrer som annars brukar ha en ganska trygg och säker serve. Men Hernandez var som sagt snäppet vassare idag och det ska bli kul att följa honom resten av veckan, då jag anser att han kan bli farlig om han spelar på samma nivå som idag.
Återkommer senare med ett matchreferat om maktkampen mellan de två serberna Novak Djokovic och Janko Tipsarevic.

Övriga resultat från de olika turneringarna idag:
Estoril Open, Portugal
Andra omgången
Mardy Fish - Ivan Navarro 2-1 (2-6,6-1,6-4)
Nikolay Davydenko - Juan Carlos Ferrero 2-0 (7-5,6-2)

BMW Open, Tyskland
Andra omgången
Jeremy Chardy - Nicolas Kiefer 2-0 (6-4,7-6(8))

Serbia Open, Serbien
Första omgången
Wayne Odesnik - Leonardo Mayer 2-0 (6-3,6-2)
Brian Dabul - Nicolas Massu 2-0 (6-2,6-1)
 

Spansk favorit utslagen

BMW Open
Andra omgången
Mikhail Youzhny - Nicolas Almagro 2-0 (7-6(2),6-4)
Marin Cilic - Philipp Kohlschreiber 2-0 (6-0,6-4)

Grusspecialisten Nicolas Almagro förlorade i två jämna set mot rutinerade Mikhail Youzhny i andra omgången av BMW  Open. Måste ha varit en riktigt skön seger för ryssen som har haft en tung start på året med bara två kvartsfinaler som bästa resultat. Han har även halkat ner till en 64:e plats på rankingen. Men nu verkar Youzhny ha fått lite ordning på grejerna och överraskade alltså genom att vinna matchen mot favorittippade Almagro i två raka set.
Första set fick avgöras i tiebreak, där drog Youzhny ifrån ordentligt och vann med 7-2. Andra set slutade sedan med seger i rysk favör med 6-4 där Youzhny utnyttjade ett servebreak på bästa möjliga sätt.
Kan även meddela att den kroatiske talangen Marin Cilic sopade banan med hemmaspelaren Philipp Kohlschreiber. Första set var en fullkomligt pinsam historia för tysken som inte fick med sig ett enda game. I andra set repade sig sedan Kohlschreiber en aning, men Cilic var helt enkelt för bra för hemmahoppet och vägrade släppa in tysken i matchen.
Ifrån Belgrad kan noteras att tredjeseedade ryssen Igor Andreev oturligt nog fick kasta in handduken redan efter fem games mot polacken Lukasz Kubot på grund av en revbensskada.
Övriga resultat från de tre turneringarna ser ut enligt nedan:

BMW Open
Andra omgången
Paul Henri Mathieu - Denis Gremelmayr 2-0 (6-1,6-4)

Estoril Open
Andra omgången
Paul Capdeville - Maximo Gonzalez 2-1 (2-6,6-2,6-3)
James Blake - Frederico Gil 2-1 (5-7,6-4,6-2)
Fabio Fognini - Gaston Gaudio 2-0 (6-3,6-4)

Serbia Open
Första omgången
Flavio Cipolla - Marcos Baghdatis 2-1 (1-6,6-3,6-1)
Andra omgången
Kristof Vliegen - Christophe Rochus 2-1 (3-6,6-4,6-3)

Hewitt firar 500 i Munchen

BMW Open
Första omgången
Lleyton Hewitt - Philipp Petzschner 2-1 (6-2,6-7(2),7-6(8))

Hewitt tog igår sin 500de seger på ATP-touren. För det belönades han givetvis med tårta och hyllningar från publikens sida. Just att det blev seger är nog det enda australiensaren tar med sig från denna matchen, för matchen var allt annat än välspelad från Hewitts sida. Han slarvade bort en till synes enkel seger när han servade för matchen vid ställningen 5-4 i andra set och var sedan tvungen att kriga sig igenom det tredje setet för att kunna bärga segern.
All eloge till hemmaspelaren Petzchner som vägrade att ge sig och som vaskade fram två matchbollar i avgörande sets tiebreak. Då visade Hewitt varför han varit världsetta och höll nerverna i styr för att rädda upp situationen.
Här på bloggen lyfter jag på hatten och gratulerar denne så framgångsrike tävlingsmänniska!

Imponerande facit för den forne världsettan..

Väntade resultat

Serbia Open
Första omgången
Victor Troicki - Sam Querrey 2-1 (4-6,6-4,6-3)

BMW Open
Första omgången
Andreas Beck - Mischa Zverev 2-0 (6-3,6-4)

Förutom "Bagarns" skräll mot Rainer Schuettler så har det hittills idag bara varit väntade resultat i de tre ATP-turneringarna som är igång.
Jag såg nyss femteseedade hemmahoppet Victor Troicki kämpa ner Sam Querrey i en tuff tresetare i Belgrad. Troicki hade till en början problem med amerikanens tunga spel men lyckas efterhand ta över matchen och lyckades tillslut vinna. Querrey var annars väldigt nära att snuva serben på segern då han ledde med 1-0 i set och hade 4-3 i game med break i andra set. Men Troicki gav aldrig upp och lyckades tillslut vända setet och kunde sedan även spela hem matchen.
Tidigare under dagen kollade jag även en del på matchen mellan de båda tyskarna Andreas Beck och Mischa Zverev, två spelare som varit heta under början av grussäsongen. Måste säga att jag blev riktigt imponerad av Beck som spelade med ett riktigt bra tryck i både forehand och backhand och knappt gjorde några misstag alls. Beck, som tog sig till kvartsfinal i Mastersturneringen i Monte Carlo för ett par veckor sedan, ligger för närvarande på en 56:e plats på rankingen. Som jag ser det så finns det inte mycket som talar för att han inte ska kunna fortsätta klättra uppåt i rankingen.
Zverev hade inte mycket att säga till om i dagens match och det är lite intressant att se hur stor skillnad det var på kvalitén i hans spel i jämförelse med förra veckans kvartsfinal mot Roger Federer. Man kan förstå att det måste varit svårt för honom att ladda om efter en sån urladdning som det var förra veckan.
Slänger in lite fler resultat från dagens spel i de olika turneringarna:

Estoril Open
Första omgången
David Ferrer - Daniel Gimeno-Traver 2-0 (6-4,6-2)
Albert Montanes - Ryan Sweeting 2-0 (6-1,7-6(4))
Florent Serra - Diego Junqueira  2-1 (6-4,2-6,6-3)
Simon Greul - Ricardo Hocevar  2-0 (6-1,6-4)
Ivan Navarro - Alberto Martin 2-0 (7-5,6-4)

BMW Open
Första omgången
Potito Starace - Igor Kunitsyn 2-1 (7-5,5-7,6-3)
Denis Gremelmayr - Martin Vassallo Arguello (5-1) uppgiven
Daniel Brands - Stefan Koubek 2-0  (6-3,7-6(2))
Julien Benneteau - Alexander Peya 2-1 (2-6,7-6(5),7-5)
 
Serbia Open
Första omgången
Arnoud Clement - Santiago Ventura 2-0 (6-1,6-4)
Christophe Rochus - Nicolas Devilder 2-1 (6-3,6-7(7),7-5)
Marcel Granollers - Filip Krajinovic 2-1 (6-0,2-6,6-2)
Marcos Daniel -  Guillermo Canas 2-1 (3-6,6-1,6-4)
Kristof Vliegen - Dominik Hrbaty 2-1 (2-6,6-2,6-2)
Lukasz Kubot - Arsenije Zlatanovic 2-0 (6-3,7-5)


"Bagarn" överraskar

BMW Open
Första omgången
Thiemo De Bakker - Rainer Schuettler 2-0 (6-3,6-3)

Thiemo "Bagarn" De Bakker stod precis för en stor skräll när han slog ut hemmahoppet Rainer Schuettler ur BMW Open. De Bakker spelade ett väldigt underhållande spel och tröttade ut Schuettler med massvis av stoppbollar. Tyske Schuettler fick inte nån rytm i spelet och hade väldigt svårt att läsa holländarens stoppbollar.
Den 236:e rankade holländaren avslutade matchen genom att snyggt dundra in ett serveess på sin första matchboll. Segern var De Bakkers första för året på ATP-touren så jag skulle inte bli förvånat om han unnade sig en eller annan bakelse i kväll.
När jag ändå skriver så kan jag passa på att redovisa lite andra, mer väntade, resultat ifrån Tyskland:

BMW Open

Första omgången

Marin Cilic - Dieter Kindlmann 2-0 (6-3,6-2)

Paul Henri Mathieu - Lamine Ouahab 2-0 (6-3,6-2)


Chilensk chock i Estoril

Estoril Open
Första omgången
Paul Capdeville - David Nalbandian 2-0 (6-2,6-2)

Att säga att Paul Capdeville chockade argentinaren Nalbandian är kanske lite att ta i. Det är allmänt känt att David Nalbandian inte går in med hela sin själ vissa veckor och denna veckan lär ha varit en av dem. Den föredetta Estoril Open-vinnaren kände säkert att det passade bra med lite vila och minglande i Portugal. Vill inte föringa Capdevilles insats men det är svårt att komma ifrån det faktum att David Nalbandian är känd för att vara en riktig glidare. 6-2,6-2 är även setsiffror som stärker detta påståendet.
I övrigt kan jag meddela att Mardy Fish fortsätter att imponera på gruset. Förra veckan slog han överraskande ryssen Igor Andreev, som är väldigt bra på grus, och var även nära att ro på topptiospelaren Fernando Verdasco. I dag avvärjde han Teimuraz Gabashvili i två raka set.
I Belgrad hann det inte spelas många matcher innan regnet drog in över staden. Faktum är att ingen match i huvudturneringen kunde fullföljas, dock återstår det inte speciellt mycket i matchen mellan Christophe Rochus och Nicolas Devilder. Där står det nämligen 5-5 i tredje avgörande set efter att matchen varit riktigt jämn. Återstår att se vem som drar det längsta strået i den uppgörelsen. Övriga resultat från dagen kommer här under för er som är intresserade:

Estoril Open
Första omgången
Gilles Simon - Robert Kendrick 2-0 (6-3,7-6(7))
Oscar Hernandez - Rui Machado 2-1 (7-5,1-6,7-5)
Marc Gicquel - Pablo Andujar 2-0 (7-6(6),6-4)

BMW Open
Mikhail Youzhny - Ivo Minar 2-0 (6-3,7-6(5))
Jeremy Chardy - Evgeny Korolev 2-0 (6-3,6-3)
Philip Kohlschreiber - Björn Phau (6-2,2-1) uppgiven

Upp som en sol, ner som en pannkaka

BMW Open
Första omgången
Nicolas Kiefer - Ernests Gulbis 2-1 (2-6,6-3,6-2)

Det såg verkligen ljust ut för letten Ernests Gulbis som fick en smakstart i matchen mot meriterade Nicolas Kiefer. Gulbis sprang igenom första set och vann med 6-2 och inledde sedan bäst även i andra set. Men när letten skulle serva med ledning 3-2 så kom raset. Gulbis tappade sitt vinnande spel och förlorade fyra raka game. Tredje set blev heller ingen dramatisk historia då Kiefer drog ifrån vid ställningen 2-2 och återigen tog fyra game efter varandra för att vinna matchen.
Det känns som att Gulbis är ganska skärrad för tillfället och har svårt att stänga matcherna. Det beror säkerligen på de uteblivna framgångarna. Hoppas 42:a rankade Gulbis kan få spelet att lossna fullt ut och återvinna sitt självförtroende, då blir han hur farlig som helst för vilken motståndare han än möter.

Hoppas talangen kan samla ihop sig inför Franska öppna..

Fullspäckad vecka på touren

Det märks att grussäsongen har tagit fart ordentligt här i Europa. Denna veckan spelas inte mindre än tre turneringar i olika städer runtomkring i Europa. Alla tre är så kallade 250-turneringar vilket innebär att spelaren som vinner får 250 ATP-poäng. Detta är den minsta kategorin på touren och det förklarar varför det bara är Novak Djokovic och Gilles Simon bland topptio spelarna som har valt att spela denna veckan. Övriga har tagit en ledig vecka för att återhämta sig och träna upp sig inför kommande turneringar och framförallt inför Franska öppna som börjar i slutet av maj.
Drar någon rad om startfälten i veckans turneringar här under tänkte jag:

Estoril Open
Toppseedad är fransmannen Gilles Simon som förtillfället håller till på en sjundeplats på världsrankingen. Efter sig har han i tur och ordning efer seedningen; Nikolay Davydenko, David Ferrer, James Blake, David Nalbandian, Mardy Fish, Albert Montanes och Florent Serra. Måste säga att det är ett väldigt intressant startfält där det är vidöppet om vem som skall vinna turneringen. Intressanta namn bland de oseedade spelarna är bland andra comebackande Gaston Gaudio, formstarke Juan Monaco och hemmaspelaren Frederico Gil. Ska jag tvunget gissa på en segrare så faller nog gissningen på David Ferrer som har fått en överkomlig lottning och som vi vet trivs utmärkt på gruset. Tyvärr för oss svenskar så fick Andreas Vinciguerra respass redan i kvalet. Hade varit intressant och se hur han hade stått sig annars.

Serbien Open
Självfallet är hemmaspelaren Novak Djokovic det stora affischnamnet och så som han har spelat de senaste veckorna så unnar jag honom verkligen att få vinna turneringen inför sina hemmafans. De tuffaste konkurrenterna för serben blir framförallt Igor Andreev och Andreas Seppi. Det ska bli spännande att se vad Marcos Baghdatis, som fått wild-card, kan prestera. Den forne topptiospelaren har sannerligen mycket tennis i sig, men han har haft svårt att få ihop det på grund av skador den senaste tiden.
Här tror jag dock stenhårt på att segern går till publikfavoriten Novak Djokovic. Han har spelat fantastiskt underhållande tennis de senaste veckorna och bjuder alltid på en show på banan.


BMW Open
Tävlingen spelas i Munchen och präglas av tyska spelare. Det ska bli intressant och se om Mischa Zverev kan följa upp den fantastiska prestationen i Rom och spela publikfriande även på hemmaplan. Andra spelare som hemmafansen tror på är Rainer Schuettler, Nicolas Kiefer och Philip Kohlschreiber. Dessa tre herrar har absolut kapaciten som krävs för att spela hem segern i turneringen. Dock tvekar jag starkt på att någon av tyskarna vinner turneringen, ingen av dem har grus som favoritunderlag och dem har inte den rätta timingen på gruset. Istället får väl spanjoren Nicolas Almagro ta på sig favoritskapet i och med att chilenaren Fernando Gonzalez var tvungen att dra sig ur på grund av skada.
För egen del så hoppas jag att en av mina favoriter Ernests Gulbis kommer ta sig långt. Han har dock fått en tuff lottning och tvingas ta sig an hemmahoppet Nicolas Kiefer redan i första omgången.
Jag tror att favoriten Almagro kommer att stå pall för trycket och vinna turneringen och utöver äran och rankingpoängen även 71,700 euro.


Väntade resultat i Italien

Tänkte dra en liten summering av tennisveckan som gått. Kollar man på turneringsträdet ifrån Mastersturneringen i Rom så kan man snabbt konstatera att det var väldigt många väntade segrar. Överraskande var dock att serve-volleyspecialisten Mischa Zverev tog sig till kvartsfinal. Jag tycker det är riktigt skoj att se spelare med denna spelstilen ta sig fram och prestera underhållande tennis, extra roligt är det att framgången kommer på grus som är det segaste underlaget.
Förutom tyskens skräll så var det inte mycket annat man behövde gnugga sig i ögonen för att förstå. Okej, Monacos seger över världsfyran Andy Murray får man väl klassa som en skräll, men Murray har fortfarande mycket att lära på gruset samtidigt som argentinaren har bollat på gruset i hela sitt liv.
Jag tänkte jag kunde ha någon form av lista för att uppmärksamma vad som gjorts bra eller dåligt under veckan. Här kommer den första listan:

Veckotoppen:

1. Spansk grusdominans
Självklart är det Rafael Nadal som går i bräschen för spanjorerna. Men även Fernando Verdasco är i fantastisk form och spelare som David Ferrer och Tommy Robredo brukar alltid leverera fina resultat under grussäsongen.

2. Zverevs känsla
Mischa Zverev, som för övrigt är väldigt lik Alexander Ovechkin, gjorde allt rätt i denna veckan. Hans volleyspel var helt fantastiskt och fortsätter han att utvecklas så kommer han att bli ett hot mot de flesta när spelarna kliver över till grässäsongen

3. Söderling på gång
Nu åkte tyvärr svensken ut med pinsamma siffror men de som sett matchen påstår att det var mycket jämnare än vad siffrorna visar. Vi svenskar kan i alla fall glädja oss åt att det var första gången på väldigt länge som Söderling lyckades vinna två raka matcher. Bara till att hoppas att formen fortsätter att stiga.

Veckans sämsta är just det att jag inte kan komma på något som varit dåligt. Hoppas man har bättre fantasi till nästa vecka.

Svensk förlust i Portugal

Estoril Open
Kvalomgång 2
Ricardo Mello - Andreas Vinciguerra 2-0 (6-2,6-4)

Tyvärr så åkte skåningen Andreas Vinciguerra på förlust i andra omgången av kvalet i Estoril. "Brassen" Ricardo Mello blev för tuff och "Vinci" förlorade i två raka set. Tycker inte att det är speciellt mycket att gräva ner sig för. Bara för svensken att ta nya tag och träna hårt för att komma tillbaka till nästa tävling.

Kungen stod pall för trycket

Masters Series Rom
Final
Rafael Nadal - Novak Djokovic 2-0 (7-6(2),6-2)

För tredje veckan i rad så får alltså spanjoren Rafael Nadal lyfta en segerpokal. Han sitter på tronen som ohotad grusmästare och frågan är om någon kommer att kunna besegra honom i år.
Ytterst tveksamt skulle jag vilja påstå, men om det är någon som skall rå på honom så är det dagens finalmotståndare Novak Djokovic. Han är faktiskt den enda i världen förtillfället som kan mäta sig med världsettan på grus. Faktum är att Djokovic är den enda spelaren som lyckats ta ett set av Nadal på gruset i år. Ett helt enastående facit från Nadals sida att bara ha tappat ett set på tre turneringar.
Jämför man Nadal med andra före detta grusmästare så står han nog fortfarande i en klass för sig. Det finns inte nog med superlativ som man kan säga om spanjoren, men omänsklig är nog det ord som passar bäst. Dagens seger var för övrigt den 30de raka segern på grus för honom.
Ska man säga ett par ord om dagens match så passar enastående, dramatisk och känslomässig väldigt bra in. Spanjoren rivstartade och snodde åt sig ett break redan i första gamet men Djokovic svarade med att bryta tillbaka när Nadal servade för setvinst vid ställningen 5-4. Första set fick sedan avgöras i tiebreak. Väl där lyckades Nadal hålla sig mer kall än Djokovic som var full av frustration. Världstrean avslutade setet med två minst sagt onödiga missar som banade väg för spansk setseger. Jag tycker det var väldigt synd för matchen att Nadal tog första set, matchbilden hade blivit helt annorlunda om serben hade vunnit.
Nu grävde serben ner sig lite i sin frustration även om han försökte och verkligen gav Nadal en bra match. Men när Nadal lyckades bryta fram till 4-2 i andra set så gick proppen ur och matchen dog väldigt snabbt igenom två raka game till spanjoren. Man kan ju undra lite hur världsettan känner efter en grusfinalseger, han utstrålar mycket glädje men man kan nästan tycka att han borde vara mer lättad. Pressen på honom är enorm och han förväntas verkligen vinna varje match. Man kan verkligen säga att han har mer att förlora än att vinna på gruset.
Det är bara till att lyfta på hatten för denna briljanta skapelse och tacka för underhållningen.

Är Nadal oslagbar på gruset?

Vinciguerra vidare i Estoril

Estoril Open

Kvalomgång 1

Andreas Vinciguerra - Adrian Menendez-Maceiras 2-1 (4-6,6-3,6-4)

Andreas Vinciguerra har synnerligen presterat bra tennis i sin comeback. Han vann i går sin första kvalmatch i Estoril mot spanjoren Adrian Menendez-Maceiras med 2-1 i set efter att ha tappat första set. Verkligen en start insats av "Vinci" som i andra omgången stöter på Ricardo Mello som för närvarande håller till på 201:e plats på ATP-rankingen.
Hoppas svenskens goda form håller i sig, det vore verkligen bra för svensk tennis.


Nadal gjorde sitt jobb

Masters Series Rom
Semifinal 2
Rafael Nadal - Fernande Gonzalez 2-0 (6-3,6-3)

Spanjoren och världsettan Rafael Nadal gick in och gjorde sitt jobb mot chilenaren Fernando Gonzalez i dagens andra semifinal. 75 minuter tog det för Rafa att besegra Gonzalez, som inte stod för något större motstånd. Detta innebär att Nadal har 29 raka vunna matcher på grus sedan maj förra året, och han förväntas ta sin trettionde raka imorgon mot Djokovic. Trots att Nadal är favorit, tror jag däremot att Djokovic har en bra chans att försvara sin titel från i fjol, men då måste han vara aningen bättre än i dagens match mot Federer. Jag kommer troligtvis med fortsatta analyser kring morgondagens final innan den drar igång klockan fyra, men kan medge att jag själv ser fram emot en förhoppningsvis spännande final, som i mina ögon kan sluta hur som helst.


Djokovic i final

Masters Series Rom
Semifinal 1
Novak Djokokvic - Roger Federer 2-1 (4-6,6-3,6-3)

Har nyss kommit hem ifrån en fin dag ute i solen. Dessvärre har jag inte haft möjlighet att se matchen mellan Djokovic och Federer men såg att serben vann med 2-1 i set helt enligt mina beräkningar. Den andra semifinalen spelas för tillfället och där ser Nadal ut att gå emot en väntad seger.
Med anledning av det fina vädret så blir det grill och pilsner ikväll så jag vet inte riktigt om jag hinner skriva mer i kväll.
Om jag inte skulle hinna så återkommer jag med mer i morgonbitti.

Spänningen stiger i Rom

Då var det Lördag idag och som vanligt så betyder det att det är dags för semifinaler. Vi har verkligen två intressanta matcher att se fram emot där forne världsettan Roger Federer har revansch att utkräva på Novak Djokovic och där chilenaren Fernando Gonzalez ska göra allt han kan för att försöka hota den omutlige gruskungen Rafael Nadal.
Tänkte det kändes lägligt att skriva ett par ord om varje match, de kommer här i tur och ordning:

Roger Federer - Novak Djokovic
Serben Djokovic har visat upp en riktigt god form under de senaste veckorna och får stå för favoritskapet enligt min  mening. Federer är en bit ifrån sina glansdagar på banan men han blixtrar till lite då och då och känslan är att han kommer ut riktigt taggad till denna matchen.
Det skulle absolut inte förvåna mig om matchen går till tre set där Djokovic mer stabila spel förtillfället blir tungan på vågen. Men det enda jag vågar säga med säkerhet är att det kommer bli en riktigt bra och underhållande match där jag hoppas att Federer försöker sig på att gå på snabba avslut och kanske ta sig fram på serven när tillfällen ges.

Rafael Nadal - Fernando Gonzalez
Gruskungens inledning på året har varit helt makalös och inte mycket talar för att han ska få känna på en bitter förlust i denna matchen heller. Men jag ger ändå Gonzalez en liten chans till att skrälla ifall Nadal spelar lika passivt som han gjorde i inledningen av sin kvartsfinal mot Verdasco. Om så blir fallet så gäller det för Gonzalez att sätta en ruskig press med sin forehand, som förmodligen är en av de hårdaste på touren.

Ska man dock vara realistisk så känns väl det mest troliga scenariot som så att spanjoren tar hem matchen i två raka set. Hoppas ni får möjligheten att följa dagens matcher för det kommer att bjudas på mycket bra tennis.


På återseende

Joel


Klockrent "Fidde"!

Jag vill bara passa på att ge lite snabbt berömma Fredrik "Fidde" Rosengren som jag tycker gör ett riktigt bra jobb som kommentator på Viasat under mastersturneringen i Rom. Han ger klockrena analyser och myntar en del nya, sköna uttryck. "Fidde" är lite så där lagom skeptisk och sågar spelarna på ett skönt sätt emellanåt. Bra jobb "Fidde"!

Underhållande kvartsfinaler

Masters Series Rom

Kvartsfinaler

Novak Djokovic - Juan Martin Del Potro 2-0 (6-3,6-4)

Roger Federer - Mischa Zverev 2-0 (7-6(3),6-2)
Rafael Nadal - Fernando Verdasco 2-0 (6-3,6-3)
Fernando Gonzalez - Juan Monaco 2-1 (2-6,6-3,6-4)


Djokovic först ut med bländande spel

Fantastiskt är bara förnamnet på hur man förklara dagens matcher. Kvartsfinalerna fick en rivstart när Djokovic bjöd på riktigt bra tennis mot Juan Martin Del Potro som inte hade mycket att säga till om.

Serben tillät bara sydamerikanen att bryta hans serve en enda gång och det var i Djokovic första servegame. Därefter servade världstrean riktigt bra och spelade riktigt stabilt från baslinjen. Del Potros frustration gick inte att ta miste på då han inte bjöds på några enkla poäng samtidigt som han själv bjöd på en del onödiga missar från bakplan. Formstarke Djokovic säkrade sin plats i semifinalen på fjärde matchbollen och man kunde se hur han utstrålade lättnad efter att Del Potro skickat en backhand i nät.

Zverev bjöd upp till dans

Mischa Zverev är ett namn som är värt att lägga på minnet. Han spelade nämligen fantastiskt underhållande tennis med mycket serve-volleyspel och bjöd världstvåan Roger Federer på en riktigt tuff fight.

Det var speciellt i första set som tysken var väldigt framgångsrik och tillät inte Federer att bryta hand serve en enda gång och tog därmed setet till tiebreak då Federer också lyckades med att vinna alla sina servegame. Väl där spelade schweizarens rutin en stor roll och han kunde lyckades ta till vara på sin tredje setboll och vinna med 7-3. I andra set mattades Zverev av en aning och Federer lyckades bryta hans serve redan i första gamet. Därefter var det inget snack om saken och nygifte Federer vann komfortabelt med 6-2.

Federer får nu möjligheten att ta revansch på 21-årige Novak Djokovic som vann deras senaste möte i semifinalen i Miamis mastersturnering för en månad sen.

Världsettan klar för semifinal

Det blev inte helt oväntat Rafael Nadal som gick segrande ur det helspanska kvartsfinalmötet i Rom. Nadal har ett enastående facit på grus med endast fyra förluster sedan år 2004 och det är inte mycket som tyder på att det ska komma ytterligare en förlust i denna mastersturnering.

Verdasco var annars den som inledde matchen klart starkast med väldigt aggressivt spel och såg ut att kunna hota vinstmaskinen Nadal som enligt mitt tycke spelade lite väl passivt i inledningen. Sjundeseedade Verdasco hade också två breakbollar vid ställningen 2-1 men lyckades inte ta till vara på dem. Nadal jobbade sig in i matchen och det var istället han som lyckades bryta Verdasco serve först vid ställningen 3-3. Han vann sedan sitt servegame enkelt och bröt sedan återigen landsmannens serve för att vinna setet med 6-3.

Efter första set kändes Fernando Verdasco aningen uppgiven och Nadal höll sig fokuserad och vann även det andra setet med 6-3.

Stor underhållning i kvällsmatch

Precis som jag förutspådde så blev matchen mellan Fernando Gonzalez och Juan Monaco den tuffaste för dagen. Båda spelarna bjöd på briljant tennis och publiken som stannat för att se matchen under strålkastarljuset fick verkligen valuta för pengarna.

Det var Monaco som startade matchen bäst och sedermera vann första set tämligen enkelt med 6-2. Efter det så jobbade sig Gonzalez in i matchen och fick mer "credit" för sin tunga forehand. Han lyckades vinna de två efterföljande seten med 6-3 samt 6-4. Det tredje och avgörande setet bjöd på en hel del dramatik då först Juan Monaco såg ut att kunna bryta chilenarens serve, men Gonzalez redde ut stormen på ett fint sätt och lyckades senare ta tillvara på sin andra breakchans vid ställningen 4-4. Därefter servade han hem matchen på ett majestätiskt sätt och fick välförtjänta applåder från publiken.

Jag skrev i förra veckan att jag hoppades på ett finalmöte mellan Gonzalez och Nadal i Barcelona men då föll tyvärr Gonzalez lite snöpligt i en tuff tresetare mot grusspecialisten David Ferrer. Därför tycker jag det var extra skoj att det var Gonzalez som lyckades gå segrande ur dagens tuffa batalj och sedermera får möta Nadal i morgondagens semifinal.

Ska Fernando Gonzalez kunna hota världsettan Nadal?


Första matchen i gång

Med anledning av lite valborgsfirande i går så tog jag sovmorgon idag och kom precis upp ur sängen. Det första som slog mig var att jag skulle skriva en liten bit om varje kvartsfinalmatch som spelas under dagen.
Jag tar dem en efter en, först ut är Novak Djokovic mot Juan Martin Del Potro. Den matchen har precis börjat så jag inkluderar den här också.

Novak Djokovic - Juan Martin Del Potro
Som jag ser det så bör Djokovic vinna denna matchen ganska komfortabelt då han visat väldigt fin form i inledning av grussäongen. Serben har ett mycket bättre grundspel och jag förväntar mig att han uttnyttjar det och placerar bollarna med marginal för att få långe Del Potro i rörelse. Vad som mer talar för världstrean är att han kommer från en komfortabel seger och är mer utvilad än argentinaren som blev pressad rejält i en tresetare mot Stanislas Wawrinka. Det som skulle tala för Del Potro är hans tunga serve, den måste verkligen ge honom många enkla poäng för att han ska ha någon chans i dagens match.

Roger Federer - Mischa Zverev
Verkligen en skalp av den 76:e rankade tysken att ta sig till kvartsfinal. Jag tror han är väldigt nöjd med sin vecka än så länge, men jag tror fortfarande han är hungrig efter att få överraska ytterligare en gång.
Idag blir det dock väldigt tufft och jag tror det ska mycket till för att han ska kunna rubba världstvåan som visat upp en god form och inte tappat något set hittills i turneringen. Zverev är tvungen att spela "in the zone" hela tiden för att hänga med på samma nivå som schweizaren och det känns ganska omöjligt att han ska kunna stå för en sådan bedrift.

Rafael Nadal - Fernando Verdasco
Man behöver väl knappast nämna något om världsettans spel, han har varit fullständigt överlägsen i sina två inledande matcher och bara släppt sex game. Verdasco ställs alltså inför svårast möjliga uppgift inom tennis för närvarande då han ska försöka slå sin kompis Rafael Nadal för att ta sig till semifinal.
En match mellan två vänsterhänta spanjorer som kan bli väldigt underhållande om Verdasco spelar sin bästa tennis. Matchen mellan dessa två herrar i Australian Open sitter fortfarande kvar på näthinnan då det var en av årets absoluta bästa matcher. Verdasco spelade en av sina bästa matcher i karriären och pressade Nadal i en femsetare, där världsettan tillslut orkade stå pall för trycket och vinna femte set med 6-4.

Fernando Gonzalez - Juan Monaco
Jag varnade lite för chilenaren förra veckan och då åkte han tyvärr ut i en tuff semifinal mot David Ferrer. Denna veckan har han visat upp samma goda form och hans forehand fungerar verkligen på bästa möjliga sätt för honom.
Monaco, som skrällde ordentligt genom att slå ut världsfyran Andy Murray i andra omgången är inte på något vis ofarlig och jag tycker att detta sydamerikanska möte är det mest öppna på pappret. Dock håller jag tummarna för Gonzalez som jag tycker bjuder på publikvänlig tennis då han verkligen går på varje boll och allt som oftast går runt på forehand för att slå "inside-outslag".

Dagens kvartsfinaler

Kan meddela hur dagens kvartsfinaler kommer se ut:
Rafael Nadal - Fernando Verdasco
Juan Monaco - Fernando Gonzalez
Juan Martin Del Potro - Novak Djokovic
Mischa Zverev - Roger Federer

Hoppas att jag hinner skriva mina tankar inför matcherna innan de drar igång vid klockan 13.00.

Kvartsfinalisterna klara

Masters Series Rom
Tredje omgången
Rafael Nadal - Robin Söderling 2-0 (6-1,6-0)
Mischa Zverev - Gilles Simon 2-0 (6-4,6-1)

Under dagen har samtliga åtta åttondelsfinaler spelats, och det blev i stort sett de resultat man förväntat sig inför dagen. Svenskettan Robin Söderling hade en tung dag på jobbet mot alltför starka Rafael Nadal. Efter en och en halvtimmes spel kunde svensken kliva av banan, med bara ett vunnet game. Ja, det är väl helt enkelt ingen match som behöver detaljanalyseras, utan man kan enkelt konstatera att Söderling har en bit upp till topp fem. Trots denna usla match från svenskens sida tycker jag att han bjudit på fin tennis tidigare i veckan, och jag hoppas han är påväg att hitta formen igen. Värt att notera är även att kvalspelaren Mischa Zverev tog en komfortabel vinst över åttaseedade fransmannen Gilles Simon, med två raka set 6-4, 6-1. Personligen kan jag inte förstå hur Simon kan ha tagit sig så högt upp på rankingen då jag inte tycker han har några vidare vapen förutom att han är väldigt säker och stabil i sitt spel. Just den egenskapen gör det svårt för vem som helst att spela mot honom då han är väldigt svår att få hål på. Han är dock ingen personlig favorit då han sälla bjuder på sevärd tennis.

Övriga sex åttondelsfinaler:
Fernando Verdasco - Richard Gasquet 2-0 (7-5,6-4)
Juan Monaco - Marin Cilic 2-0 (6-4,6-4)
Fernande Gonzalez - Jurgen Melzer 2-1 (3-6,6-3,7-5)
Juan Martin Del Potro - Stanislas Wawrinka 2-1 (6-2,6-7(5),6-3)
Novak Djokovic - Tommy Robredo 2-0 (6-1,6-1)
Roger Federer - Radek Stepanek 2-0 (6-4,6-1)

RSS 2.0